OPINII  »  EDITORIAL

Viking 2

Articol de - Publicat joi, 08 septembrie 2022 11:07 / Actualizat joi, 08 septembrie 2022 11:07

O nicovală cu tragere automată bântuie Europa. Nu există vaccin sau fundaș în stare să îl oprească pe Erling Braut Haaland. 

Englezii remarcă a doua venire a vikingilor și citează cronici vechi în care nordicii erau zugrăviți ca ființe nepământene. Patrick Vieira are câteva observații asemănătoare.

La 4-2 pe Etihad, Palace a suferit o intervenție monstruoasă de 18 minute, în care Haaland a înscris de trei ori. Vieira a conchis că Haaland nu are niciun defect și că Palace s-a apărat impecabil. Cu alte cuvinte, una și aceeași concluzie: Haaland nu e pământean. 

Tot ce se poate face împotriva lui e literatură post-bătălie. Interesant, în ciuda reputației de forță nenaturală a naturii, Haaland e previzibil. Un vârf care se bate cu restul lumii în careu și înscrie. Luate separat, nici tehnica, nici viteza, nici forța nu îl fac pe Haaland imbatabil. Puse la un loc, aceleași calități dau un șoc insuportabil.

Chiar și pentru coechipieri. Rodri a remarcat primul: sezonul trecut, am fost cea mai bună echipă fără să avem un vârf sau cu un 9 fals. Acum avem o țintă permanentă. Haaland nu iese niciodată din joc. Poate asta explică tot. Haaland e mereu în joc, activ și reactiv.

La fel ca norocul, inflația și războiul, Haaland se declanșează îndată ce altcineva apasă pe ce trebuie.

Prima atestare a fenomenului a venit, acum 6 ani, de la Steve Cooper, pe atunci antrenor al Angliei Under 17. Acum la Nottingham Forest, Cooper a trecut prin 20 de minute de groază și un hat-trick livrate de Haaland. 

Și și-a adus aminte: „L-am văzut la Europeanul Under 17 și am avut impresia subită că jucăm cu seniorii. Ne-a tăvălit fără să ne putem atinge de dâra din spatele lui”. 

Adevărat, există meciuri în care Haaland nu înscrie, dar asta înseamnă, mai degrabă, că echipa adversă intră într-o nevroză defensivă cu obsesie unică. Timp și spațiu în care coechipierii deținutului își fac de cap și marchează lejer.

Viking 2
Erling Haaland/ foto Imago Images

Problema suplimentară e capacitatea de recuperare a nicovalei amintite. La 22 de ani, Haaland e incasabil. Sau are acces la magia medicală a basmelor. Pep Guardiola a înțeles rapid faptele și e convins că îl poate folosi pe Haaland fără reținere, chiar dacă City ar avea de jucat un meci pe zi. 

Nu obosește și nu duce după el accidentările - observă Guardiola semnând, astfel, de primire pentru următoarele titluri naționale și europene.

Haaland deține, în acest moment, Man City și asta înseamnă că Man City deține restul. A doua ocupație vikingă i-ar mulțumi pe călugării înfricoșați de prima ediție.


Comentarii (2)
iliecernea
iliecernea  •  10 Septembrie 2022, 09:47

Superb editorial, este un adevărat deliciu sa citești asemenea articole.

666piturca
666piturca  •  08 Septembrie 2022, 11:31

FC Haaland… dar e bine asa?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează