OPINII  »  EDITORIAL TRU

Căutătorul de absolut

Articol de - Publicat joi, 09 februarie 2023 17:11 / Actualizat joi, 09 februarie 2023 17:15

Sean Dyche a făcut exact ce a promis: o redresare subită. Everton a bătut Arsenal săptămâna trecută și a lăsat impresia că va reuși să se țină cu dinții de colacul de salvare. Ce s-a aflat mai apoi e incomparabil mai interesant.

Farhad Moshiri, britanicul-iranian care deține Everton, e un om cultivat și a țintit un alt om cultivat: pe Marcelo Bielsa, misteriosul, radicalul, singuraticul Bielsa. Moshiri a petrecut noaptea de 26 spre 27 ianuarie încercând să-l convingă pe Bielsa să vină la Everton. Bielsa a acceptat imediat. Cu o condiție bizară. Să preia Everton Under-21, să se ocupe de puștime până la sfârșitul sezonului și să ia echipa mare abia apoi, din vară. Nici banii, nici promisiunile de transferări la discreție nu l-au clintit. Bielsa a repetat mașinal că nu poate da un sistem de joc unei echipe pe care o moștenește, ci numai unei echipe pe care o crește.

După două zile, Moshiri l-a intervievat pe Dyche, de la care a auzit că e gata să înceapă cu ce are și că asta e tot ce contează: să injectezi jăratic într-un cal deprimat. Everton a galopat cu furie încă de la primul meci și a dat peste cap Arsenal. Concluzia: Bielsa e un nătărău-extremist. Asta, numai pentru cine judecă pe faza scurtă.

Căutătorul de absolut
Marcelo Bielsa

De fapt, pretențiile absurde ale lui Bielsa sunt indispensabile pentru cine face fotbal de durată. Dyche e un foarte bun antrenor de urgență: înmormântări-retrogradări evitate și botezuri-relansări pe ultima sută. Everton poate supraviețui și atât.

Fotbalul gândit în sistemul Bielsa nu vrea rezultatul de duminica viitoare. Vrea ceva mai durabil: anii ce vin. Această fixație stă, verificabil, la baza tuturor cluburilor care au hotărât istoria fotbalului. Exemplul clasic e Barcelona în care multă lume n-a văzut La Masia din pricina lui Messi. Puterea echipei a stat în cei mai buni trei mijlocași ai ultimilor 40-50 de ani: Xavi, Iniesta, Busquets. Toți trei educați și livrați de La Masia - școala de cadre la care visează și Bielsa. Aceeași structură a născut sistem și valoare la Real, Bayern și Ajax. Și a căzut la Liverpool, unde Klopp are sistemul, dar, în lipsa școlii de cadre, distruge echipele pe care le dresează și le aleargă.

Fanatismul lui Bielsa se cheamă căutare de absolut. 


Comentarii (6)
birdibel
birdibel  •  10 Februarie 2023, 15:51

Bielsa are un renume mai bun decât rezultatele in sine. Cauta absolutul dar nu îl găsește niciodata. Poate de-aia i se spune El Loco (***). Iar Messi a crescut si el la Masia. Fara el, Xavi, Iniesta si Busquets ar fi pasat mingea intre ei pana murea lumea de plictiseala, fara sa marcheze vreun gol.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

danglumetu
danglumetu  •  09 Februarie 2023, 21:23

''Diche e un foarte bun antrenor de urgență: înmormântări-retrogradări evitate și botezuri-relansări pe ultima sută.'' exemple??? sau tragem mortul pe academiei ca ne vine mai usor la demonstratie?

BindenDanDat
BindenDanDat  •  09 Februarie 2023, 21:19

Prima jumatate de articol e minunata. Dar, cand citim si partea a doua?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează