OPINII  »  EDITORIAL TRU

Cum scoți suta (de milioane), cum se duce!

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat luni, 14 august 2023 16:18 / Actualizat luni, 14 august 2023 16:21

Premier nu mai este o poveste despre echipe, ci despre jucători. Despre prețurile jucătorilor

Premier League a început cu o banalitate: Burnley - Man City 0-3. Și cu o întrebare fundamentală: mai contează? Fotbalul și-a schimbat vedetele și stăpânii, iar asta înseamnă că publicul nu mai urmărește cluburile, ci megastarurile. Reale, proclamate sau inventate. E motivul pentru care noul sezon Premier League a debutat în plan secund. 

Scena e dominată de transferul lui Kane la Bayern și de filosofia financiară din jurul lui. S-a grăbit Kane? Englezii călătoresc prost. Ultimele excepții au fost Keegan, cândva, plus McManaman si Beckham, acum 20 de ani. Cum scoți suta (de milioane), cum se duce! Oricum, peste 12 luni, Kane ar fi fost liber de contract și de pețit simultan de Real, Barcelona, Bayern, City și Man U.

Saudizarea fotbalului european

Explicația cazului Kane e saudizarea fotbalului european de vârf. 100 de milioane sunt 100 de milioane! Deși vechea zicală a părinților noștri întorși de la piață începe să își recupereze înțelesul: cum scoți suta, cum se duce! Mai nou, suta de milioane, pe vile, yacht-uri și alte chilipiruri de firmă. De altfel, suta lui Kane e deja bătută de suta plus răsturnată în poala lui Moises Caicedo.

Cum scoți suta (de milioane), cum se duce!
Harry Kane de la Tottenham la Bayern, foto: Imago

Cazul Caicedo "Caracatița"

Un jucător remarcabil, dar nu un fenomen, ecuadorianul Caicedo a fost poreclit "Caracatița", pentru darul tentacular de a răpi orice minge din piciorul adversarului. Acum, porecla are și acoperire financiară. Născut sărac până la foamete, într-o familie de 12, Caicedo știe ce putere au cifrele. Dar situația a sprintat rapid spre grotesc: sâmbătă, Caicedo aștepta încă oferta cu care Chelsea putea să bată cele 120 de milioane din înțelegerea care l-ar fi dus de la Brighton la Liverpool. Declarația lui De Zerbi e absolut normală: "Caicedo? Am și uitat de el!".

Cine? Și cât? Aceasta e actualitatea

Asta se numește actualitatea Premier League. Cine? și cât? sunt atotputernice. Numele cluburilor și mersul lor prin istorie e secundar. Iată de ce aproape nimeni nu vede în noul sezon ediția în care Luton Town a reușit deja imposibilul. Competiția care se cheamă azi Premier League are o istorie și ea a început în 1888. Din 1888 încoace, Luton e singurul club care a coborât din prima divizie până în fotbalul subdivizionar (non-league, adică parcuri și tarlale) și a revenit de acolo, pe prima scenă.

Fenomenul invizibil Luton

În 1956, Luton era mare și a venit la București. O echipă engleză, pe "23 August", în plin stalinism! Rezultatul: 120.000 de spectatori. CCA cu Zavoda, Constantin și Apolzan a dat un 5-1, povestit mai bine de o generație. CCA a devenit Steaua, iar Luton a trecut, cu același nume, prin toate ligile de subsol, până la catapulta de azi. Va rezista Luton mai mult de un sezon în Premier League? Șanse mici într-un fotbal care a făcut din suta de milioane un automatism.


Comentarii (2)
danglumetu
danglumetu  •  15 August 2023, 10:45

120.000 de spectatori pe un stadion de 60.000 de locuri??? maaare gogomanie!

BigBoss
BigBoss  •  14 August 2023, 22:00

Stalin murise cu trei ani înainte de sosirea lui Luton Town la București. Erau ani în care Uniunea Sovietică încerca “umanizarea” hidoasei creaturi numită comunism, dar sângeroasa represiune de la Budapesta din toamna lui ’56 ne-a demonstrat că sovieticii jucau la cacialma. Incredibil, campionatul englez debutează la sfârșitul secolului nouăsprezece, în vreme ce Luceafărul României se pregătea de imortalitate. Am văzut în acest weekend, Burnley- City și Brighton- Luton. Ei bine, Luton mi s-a părut cea mai slabă echipă din ultimii ani în Premier League. Vor avea viață grea până în decembrie, fără patru-cinci achiziții în roluri-cheie aventura lor pe prima scenă fotbalistică se va termina înainte de-a începe. Frumos editorial, la mai multe!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează