OPINII  »  EDITORIAL

Bișnițarul de la Patria

Articol de - Publicat joi, 20 mai 2021 10:54 / Actualizat joi, 20 mai 2021 14:00

Gigi Becali nu a depășit niciodată nivelul binșnițarului de la ”Patria”. 

Bișnițarul te citește din prima, miroase că ești disperat să vezi filmul, te abordează discret, te face din vorbe știind cum să stoarcă și ultimul leuț de pe tine și e mereu cu ochii în patru să nu fie prins de miliție. 

După ce termină însă biletele, bișnițarul nu vrea niciodată să intre, de curiozitate, să vadă cum arată cinematograful înăuntru, să înțeleagă cu adevărat de ce e lumea așa de fascinată de ce se petrece acolo, să ia în calcul ca în momentul în care are suficienți bani, să își deschidă propriul cinematograf. 

El își marchează profitul, după care începe să facă manevre pentru a procura bilete la următoarea premieră. 

Gigi Becali încă este omul de afaceri numărul unu în fotbalul românesc, dar rămâne un gheșeftar mărunt când îi aplici filtrele fotbalului mare. 

Bișnițarul de la Patria
Becali, în centru, alături de Hagi

În 2015, FRF a organizat la București un seminar numit Football Management Scheeme, avându-l printre speakeri pe Joren Slop, directorul financiar al lui Ajax Amsterdam.

Prezentarea executivului olandez a însemnat de fapt o pledoarie în favoarea importanței fanilor. 

Slop explica atunci cum fiecare decizie de business luată nu doar de Ajax, ci de toate cluburile mari ale lumii, pornește de la nevoile suporterului. 

Nu întamplător, am văzut recent cum în an de pandemie, Ajax a topit trofeul de campioană, l-a transformat în peste 50.000 de steluțe pe care apoi le-a trimis membrilor cotizanți ai clubului, însoțite de mesajul ”ne e dor de voi”.  

Ce face Gigi Becali în an de pandemie? 

1. Își bate pur și simplu joc de trăirile suporterilor, tratând cu dispreț două dintre meciurile generatoare de patimi ale sezonului, derby-ul din Cupă cu Dinamo și meciul de aseară contra Craiovei. 

Fanii FCSB au trebuit să înghită în sec, văzând cum echipa favorită este sabotată de cel care ar trebui să fie cel mai interesat de victorii în meciurile mari, cele care sporesc prestigiul, anvergura. 

Niță este talentat, Șerban determinat, Pantea e gata să își rupă spatele în dorința de a arăta cât este de bun, doar că momentul lor nu a sosit încă. 

Ieri, pe stadionul din Giurgiu, Florin Tănase ar fi trebuit forțat de club să mai marchează încă cel puțin un gol, iar oamenii de media ai FCSB să caute în statistici să vadă când s-a câștigat ultimul titlu de golgeter cu 25 de reușite. 

Așa, Tănase a fost trimis în vacață, Craiova te-a bătut, iar tu ai mai pus un rând de sârmă ghimpată între tine și suporteri. 

2. Intervine telefonic într-o emisiune în miez de noapte și le transmite un mesaj categoric fanilor strânși să protesteze la Giurgiu - ”nu vă convine, duceți-vă la CSA Steaua!” – adresându-le ulterior o întrebare dezarmantă: ”Ce, locul doi nu este performanță?”

Oare Gigi Becali mai știe ce club are pe mână? Cei din galerie au greșit când i-au amenințat pe jucători că le ”rup capul” dacă nu câștigă titlul, dar este în regulă să îndepărtezi cu atâta nonșalanță și ultimii fanatici, acei câțiva care mai suferă când văd că anii trec și trofeele se duc oriunde altundeva, numai în posesia echipei lor nu? 

3. Posibila instalare a lui Șumudică (până nu văd poza oficială, nu o cred) aduce aminte de bancurile alea cu vestea bună și vestea rea. 

Vestea bună este că Gigi Becali a realizat, în sfârșit, că fără un antrenor adevărat, nu are cum să câștige titlul și să ajungă la banii europeni. 

Bănuiesc că intuiți vestea proastă. Este imposibil să contești valoarea lui Șumudică, dar nici nu ai cum să uiți că discutăm despre personajul din fotbalului românesc cu cele mai multe poze având degetul mijlociu în sau spre gură, iar toate acele degete erau adresate suporterilor steliști/fcsb-iști. 

Cât de rupt de istoria și tradiția clubului tău poți fi, ca să pierzi ultimele cinci titluri în fața unor steliști ca Gică Hagi, Dan Petrescu și Edi Iordănescu, iar pentru a ieși din criză să apelezi la unul dintre cei mai mari antisteliști în viață?

PS: A existat seara trecută un zvon cum că Șumudică ar fi foarte aproape să semneze cu o altă echipă, dar că negocierile s-ar afla într-un impas și că, de fapt, Gigi Becali l-ar ajuta pe prietenul său să rezolve impasul, anunțând că l-a pus antrenor. 

Vă dați seama cum le-ar pica fanilor FCSB să afle că li s-a făcut o farsă, că cineva s-a folosit de clubul și de sentimentele lor pentru a-l ajuta pe Șumi să prindă un contract altundeva?  


Comentarii (12)
paolo11
paolo11  •  21 Mai 2021, 06:12

Cenzurati?

1126606734039233
Viorel Predosanu  •  20 Mai 2021, 18:22

Editorial bun! Exact asta face Jiji o bisnita permanenta, cu orice si oriunde! A ajuns sa fie, alaturi de cazarma sovietoida, UM02301, cel mai mare rau care i se intampla Stelei in ultimii ani. Finantatorul medieval a devenit tot mai nociv pentru echipa si investitia lui, ajungand la absurdul inadmisibil de a-i trimite pe stelistii nemultumiti la UM02301! Aberant, avand in vedere ca intr-o cazarma bolsevica ar fi locul cel mai potrivit pentru el, alaturi de alt fundamentalist jurist, personajele cele mai toxice pentru Steaua si suporterii sai in ultimii 5-6 ani!

rumunek
rumunek  •  20 Mai 2021, 14:48

Ai dreptate în tot ce ai scris, mai puțin cu bișnițarul. Ăla era Giovani, ăsta ducea lapte și brânză pe la șmecheri, era livrator cum se mai spune acum. De fapt, FCSB nu a pierdut în instanță, ci a renunțat de bună-voie la nume, siglă sau susținerea suporterilor Stelei prin acțiunile proprii. Lipsa de interes față de meciuri, suporteri, statistici, adversari istorici, toate astea au transformat această echipă din continuatoarea sportivă a unei mari echipe, într-o echipă de sufragerie. Sufrageria aia unde Petrică schimba pe gsp. Așa că nu mai contează Cupa, nici că te scoate Dinamo, de fapt o umbră a scheletului lui Dinamo, că CFR e echipa deceniului și nu deranjează pe nimeni ca înșiruire de inițiale, așa cum deranjează FCSB, că locul 2 e un succes, că după 30 de ani te bate Craiova acasă pentru că așa ai vrut tu și altele, că cei cu care ai câștigat campionate, cupe și meciuri în Europa devin niște nimeni, că MM nu mai e nici măcar Michele ci un simplu Mihai lângă Mache. Păcat de lucrurile bune, baza de pregătire sau academia, pentru că totul pare ceva ce mâine dispare. Așa cum ieri a dispărut ideea de a face o echipă cu jucători tineri, români. Gata, nu mai sunt buni. Tot așa se poate întâmpla cu academia, nu pentru prima dată. Prin urmare, nici șanse de a vedea jucători, cu sufletul legat de această echipă, nu prea mai există. Și atunci, concluzia e să îl lași să rămână el cu echipa lui, pe care cândva a salvat-o, pentru ca acum să o distrugă singur, din păcate.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează