OPINII  »  EDITORIAL TUDOR SAMUILĂ

Norocul chior al Realului

Articol de - Publicat joi, 05 mai 2022 18:10 / Actualizat joi, 05 mai 2022 18:39

Acesta nu este un text pentru fanii Realului. Citindu-l, se vor oftica și vor spune că, la rândul meu, sunt un ofticos care are ceva cu cea mai mare echipă din istorie. 

Nu am, doar că trebuie spus că Real Madrid, dincolo de relația asta magică pe care a avut-o cu defuncta Cupă a Campionilor și pe care o continuă și cu mult mai spectaculoasa Ligă a Campionilor, a fost o echipă cu un noroc chior în ultimele trei luni! Și nu mă voi referi doar la golurile cu care Rodrygo a ucis o nouă tentativă a lui Guardiola de a cuceri UCL și cu altă echipă decât Barcelona, ci la tot ceea ce a arătat formația unuia dintre antrenorii mei preferați,  Carlo Ancelotti, în special meciurile eliminatorii. Cu cifre, argumentat.

Pe hârtie, Real a avut cel mai greu parcurs posibil în actuala ediție a competiției. Le-a eliminat pe rând pe finalista de acum doi ani, PSG și echipele care au disputat anul trecut ultimul act, Chelsea și Manchester City. Probabil că Real nu a pornit favorită în niciuna dintre aceste duble. PSG a avut prima șansă în optimi, cu Chelsea procentele erau egale iar City era favorită în semifinale, iar acest aspect face cu atât mai prețioasă performanța madrilenilor. 

Doar că, la o analiză mai atentă vedem că PSG în februarie, când s-a jucat dubla, era orice, numai o echipă în formă nu. Fusese eliminată de Nice din Cupa Franței, pierdea cu Nantes și aceeași Nice în Ligue 1 și toate astea înaintea sau între jocurile cu madrilenii. Și totuși, PSG a dominat categoric trei reprize din patru ale dublei de UCL, fiind în cele din urmă eliminată de genialul hat-trick al lui Benzema în cea de-a patra.

PSG – REAL (după trei reprize)

Scor: 2-0

Șuturi spre poartă: 31 – 11

Șuturi pe poartă: 13-3

Cornere: 9-2

Atacuri: 192 – 137

REAL – PSG (ultima repriză)

Scor: 3-0

Șuturi spre poartă: 13-3

Șuturi pe poartă 4-0

Cornere 3-1

Atacuri: 48-34

Concluzia? Real a apăsat pe accelerație exact când și cât a avut nevoie. Este calitatea marilor formații să își ridice nivelul atunci când contează și totuși Real a arătat ca o echipă mică la Paris, s-a apărat 90 de minute, bubuind mingiile departe de poarta lui Courtois cu același cinism pe care l-am văzut de nenumărate ori la concitadina Atletico, iar în prima repriză din retur a părut la fel de neputincioasă. În 150 de minute, PSG a marcat de două ori, a ratat un penalty și a avut alte două reușite anulate, dar a clacat în acea ultimă jumătate de oră magică de pe Bernabeu. Merita Real să meargă mai departe? Nu sunt convins, însă a făcut-o.

Tot o repriză a câștigat Realul și contra lui Chelsea, doar că de această dată pe prima. Realizând că nu poate repeta erorile din dubla cu PSG, Ancelotti a fost all-in din start la Londra, reușind să câștige categoric duelul tactic cu Tuchel, căruia i-a administrat un 2-1 după 45 de minute. Ce a urmat pentru Real, vedeți mai jos.

CHELSEA – REAL (prima repriză)

Scor: 1-2

Șuturi spre poartă: 8-7

Șuturi pe poartă: 2-4

Cornere: 2-2

Atacuri: 57-26

CHELSEA – REAL (ultimele trei reprize + prelungiri)

Scor: 3-3

Șuturi spre poartă: 41 – 11

Șuturi pe poartă: 10-5

Cornere: 13-1

Atacuri: 239 - 230

Ne vom aminti ani buni momentul de magie al lui Modric din finalul returului de pe Bernabeu, cel care a facilitat golul izbăvitor al lui Rodrygo. Era 3-0 pentru Chelsea împotriva fantomei Realului când acel exterior magic a declanșat ”locura”, iar din acel punct, Madridul majestuos a revenit în arenă. Ce tindem să uităm sunt paradele lui Courtois, decisive în acel final nebun de meci iar asta mă aduce la singura statistică dominată de Real în actuala ediție de Liga Campionilor, cea a paradelor de portari.

Norocul chior al Realului

PARADE 

Real Madrid 53

Villarreal 41

Benfica 38

Sheriff 35 

Malmo 32

Dincolo de forma ireala a lui Benzema, de iepurele Rodrygo scos din joben de magicianul Ancelotti, Courtois și norocul au fost ingredientele decisive cu care Real a prins o nouă finală de Liga Campionilor, pentru că dubla cu Manchester City a fost poate cea mai clară dovadă a faptului că fotbalul este un joc de noroc. Să pleci de pe Etihad doar cu 3-4 când scorul putea avea proporții inimaginabile, să te trezești condus cu 1-0 cu 20 de minute înainte de final, adversarul să rateze două ocazii monumentale, iar tu să egalezi la primul șut pe spațiul porții, când cronometrul arăta 89:21 și sa preiei conducerea cu cel de-al doilea, la faza următoare, asta nu ține nu doar de ADN-ul echipei mari, ci de noroc chior.

La Paris se vor întâlni Liverpool și Real Madrid cu trofeul pe masă. Liverpool are cele mai multe șuturi trase spre și pe poartă în acest sezon european, cele mai multe cornere obținute, e pe locul doi la posesie, atacuri și pase reușite, în spatele lui City. Real se află pe locul 5 la număr de atacuri, pe 4 la șuturi, pe 5 la cornere si pe trei la număr de pase. Cui îi pasă însă de cifre? Ce nebun ar îndrăzni să mai parieze împotriva unei echipe care are mai multe vieți ca o pisică? 


Comentarii (19)
real09
real09  •  07 Mai 2022, 09:24

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

balotelli
balotelli  •  07 Mai 2022, 08:43
Postat de tristan pe 06 Mai 2022, 10:08

Bati campii ,îndrugi doar non sensuri

Citez din editorialul "Sâmbăta vie a fotbalului românesc", de acum o lună, semnat Silviu Tudor Samuilă: "doar unul ca mine, pe care serviciul îl obligă să stea sâmbăta de la 12:00 până la 23:30 și să vadă meciuri de la noi și apoi să facă emisiuni, s-a putut bucura deplin, de acest dar neașteptat". Ar merita să pun citatul ăsta la fiecare editorial de acum încolo. Ca un protest față de cei care nu scriu cu inima, ci doar pentru că vor ceva în schimb. E un nonsens ce fac. Știu. Pentru că tot repet același lucru ca un papagal. Dar eu sunt NIMENI pe un site monden. Nu sunt un gazetar consacrat, care ar trebui să transmită acelui Nimeni pasiunea pentru sport.

balotelli
balotelli  •  06 Mai 2022, 13:58

Știu. Promovez non-sensul. Fix ca site-ul ăsta monden. Dar m-aș fi așteptat să mă înțelegi, măcar tu... dacă tot porți numele celebrului promotor al nonsensului - Tristan Tzara. Dincolo de nihilismul şi de enormităţile sale – care au anulat, uneori, arta – dadaismul a fost un protest, un elan spre absurd. Vreau ca acest curent să renască aici, pentru că aici îi este locul - pe Gsp. Am spus de la început că scriu doar la mișto. Pentru că așa sunt tratat, ca cititor, de cei pe care "serviciul îi obligă" să scoată în față can-can-ul, în detrimentul sportului. La mișto.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează