OPINII  »  EDITORIAL

Și-a câștigat Nicolae Dică libertatea?

Articol de - Publicat sambata, 27 august 2022 11:56 / Actualizat sambata, 27 august 2022 12:43

Gigi Becali a reușit în ultimele 36 de ore să îi ia prim-planul adevăratului autor al calificării FCSB-ului în grupele Conference League, Nicolae Dică, pentru că reușita bucureștenilor este, într-o proporție covârșitoare, operă de antrenor. 

Dându-și probabil seama de acest adevăr, G.B. a făcut turul televiziunilor, a povestit cine l-a încântat și cine urmează să fie tras pe linie moartă, a promis transferuri și a prevestit calificarea echipei în grupele Champions League ediția 2023, evident pentru a-și trage spuza pe propria turtă. 

Și toate astea la o zi după ce promisese că se retrage din viața publică. 

Dar acest text nu este despre el, ci despre omul care a tăcut, a muncit și a produs rezultate, Dică. Contexul a fost mai mult decât defavorabil pentru piteștean. 

A preluat o echipă dărâmată, incapabilă să bată Universitatea Cluj acasă și învinsă convingător de Saburtalo ori Rapid. Apoi, l-a pierdut pe Florin Tănase, golgeterul ultimelor două ediții de campionat.

A trebuit să se descurce cu un cuplu de apărători centrali complet nou, după care i s-au accidentat primii doi fundași dreapta, Ovidiu Popescu și Crețu.

Apoi a căzut și unul dintre mijlocașii de bază ai sezonului trecut, Șut. A moștenit umbra altă dată sclipitorului Tavi Popescu, iar dacă toate astea nu au fost suficiente, înaintea partidei decisive, din Norvegia, s-a trezit și fără tot mai nervosul Olaru. 

În consecință, Dică a trebuit să abordeze accesul în grupele Conference League cu un Pantea de 18 ani care acum două luni juca în Liga a 2-a, cu Boboc, ajuns în ultimul an rezervă la Farul/Viitorul, cu Dawa, Dulca și Rusu, oameni ce dădeau bătălii în play-out-ul precedentei ediții de Superligă. 

Și-a câștigat Nicolae Dică libertatea?
Nicolae Dică, antrenor FCSB

Şi cu Miculescu, un fotbalist talentat, dar neobișnuit cu intensitatea unor partide europene. Practic Dică a aliniat pe pseudoterenul din Norvegia o formulă de start cu doar patru jucători rămași din echipa care bătea CFR-ul la Cluj în play-off-ul trecut, Târnovanu, Radunovic, Cordea și Octavian Popescu! Uluitor! 

Am stat mult de vorbă cu Dică în ultimii ani, pentru că l-am avut invitat permanent în studioul Orange Sport și am descoperit un om căruia nu îi este rușine să recunoască o greșeală, lucru rar într-un domeniu în care orgoliile sunt imense. 

Discutam într-una dintre emisiuni despre returul meciului cu Sporting, din primul său mandat. Povestea că la pauză, la scorul de 1-1, le-a cerut jucătorilor să continue să atace, ceea ce s-a dovedit sinucidere, FCSB pierzând într-un final cu 5-1. 

Putea să nu se confeseze pe subiect, dar a făcut-o, iar joi seară, la Stavanger, a dovedit că a învățat ceva din acea pățanie. 

Deși echipa lui avea nevoie de încă un gol pentru a fi sigură de prelungiri, Dică a scos un atacant, a introdus un mijlocaș, și-a echilibrat echipa, câștigând mijlocul terenului, iar astăzi se pregătește de meciurile cu West Ham ori Anderlecht. 

Mare problemă a lui Nicolae Dică rămâne relația cu Gigi Becali, mai precis ștampila pe care lumea i-a pus-o după primul mandat, de antrenor care execută ordinele patronului. 

Într-atât de mare este neîncrederea oamenilor în independența unui principal al FCSB-ului, că atunci când vezi doi jucători pregătiți să intre la pauza unui joc, cum s-a întâmplat în Norvegia, automat te duci cu gândul la ordine venite de sus. 

Ei bine, eu cred că intrările lui Oaidă și Boboc i-au aparținut 100% lui Dică, ca de altfel tot ce s-a petrecut joi seară la Stavanger. A antrenat fără imixtiunea lui Becali, a câștigat și, dincolo de calificarea în grupe, a mai obținut ceva: autonomie. Rămâne de văzut pentru cât timp. 


Comentarii (16)
Romario40
Romario40  •  29 August 2022, 08:51

nu stiu de ce am impresia ca este un articol scris pentru a sustine un prieten ...ca antrenor Dica n a convins pe nimeni..dovada ca n a prea avut oferte in perioadele de slugarnicie la Jiji...si tocmai facut egal cu sibienii dupa 4 schimbari la pauza..despre ce vorbim?

ziaristicoruptimwie
ziaristicoruptimwie  •  28 August 2022, 15:24

Tudoreee e buna branza ?

Averroes
Averroes  •  28 August 2022, 08:44
Postat de boierasul pe 27 August 2022, 16:50

Unde este gluma?

In oglinda, atunci cand te uiti la ea

Vezi toate comentariile (16)
Comentează