OPINII  »  EDITORIAL

Hoții perdanți

Articol de - Publicat vineri, 23 aprilie 2021 09:18 / Actualizat vineri, 23 aprilie 2021 09:20

Da, Super Liga Europeană e un spectacol de circ american. Dar cine se plânge? Cine și-a descoperit brusc virginitatea morală și marxismul doctrinar? Pe ce baze stă indignarea generală? Fără excepție, pe ipocrizie.

Gary Neville evocă înlăcrimat originile muncitorești ale fotbalului trădat de capitalismul sălbatic. Neville a câștigat în salarii și bonusuri mai mult decât toți muncitorii din Manchester în secolul XIX. UEFA și FIFA sunt indignate.

UEFA și FIFA au admis regula Bosman și, cu asta, au distrus originile locale ale fotbalului de club. Protestele de azi acuză lăcomia americană și apără fotbalul în care un jucător poate fi vândut cu 200 milioane dolari. În care Premier League face 3 miliarde de dolari din drepturi TV. În care un tricou se vinde cu 150 de dolari, un bilet cu 100 de dolari, iar un abonament de sezon cu 2.000 de dolari. Furioșii moraliști de astăzi sunt oamenii care au făcut din Cupa Mondială o afacere dilatată și necompetitivă, din Liga Campionilor o mașină de măcinat cluburile și fotbalul "țărilor mici". În plus: nu umblă, deja, 90% din cei mai buni jucători și antrenori ai lumii între cele 12 megacluburi care se desprinseseră acum sub o ploaie de flegme și blesteme?

Puritatea fotbalului e pierdută demult. Iar cine a făcut din el o afacere nu poate denunța afacerile mai mari. Era logic: un business distruge alt business și naște altul mai mare. Guvernele spaniol și italian. B.Johnson, E. Macron, Comisia și Parlamentul European denunță lăcomia care a necinstit fotbalul. Nu știm ce poziție vor avea Papa, NATO și OMS. Dar, apropo, ce guverne vorbesc? Nu cumva cele ce au iertat ani de zile Real și Barça de sute de milioane în datorii și subvenții ilegale? Și cine i-a scos basma curată pe evazioniștii fiscali în frunte cu Lionel Messi? Măcar JP Morgan, monstrul bancar american care urmărea să finanțeze Superliga, nu o facea din bani publici.

Istoria se repetă: prima dată ca hoție, a doua oară ca virtute ilustrată de hoții perdanți. 


Comentarii (12)
641414609341688
Kaiara West  •  25 Aprilie 2021, 05:36
Postat de Daniel Rotaru pe 23 Aprilie 2021, 20:23

In sfarsit un editorial care pune punctul pe "I". Pacat ca mafia UEFA a castigat din nou. Si cu ajutorul slugoilor din presa si cu cel al suporterilor ignoranti.

Arata te rog cine sunt slugoii din presa, arata vreun articol de presa din Occident care sa influenteze vreo decizie a cluburilor care erau inscrise in aceasta liga fantoma. Apoi, te rog sa ma convingi ca suporterii au fost ignoranti, acei mii de suporteri care au iesit la manifestatie si au distrus proiectul asta in nici 48 de ore, suporterii lui Chelsea, Arsenal, etc. Cat de ignorant esti tu ! Macar stii despre ce e vorba cu Super Liga asta, adica sa se infiinteze o liga in care sa nu se promoveze si retrogradeze ? Tu numesti ignoranti pe acei suporteri care se opun unui asemenea proiect ? Pfu...sunteti doar niste oameni care nu ganditi, ci puneti botul la toate falsitatile si minciunile care vi se servesc. Ia spune, de exemplu: tu ai accepta o Super Liga a Campionatului European in care sa fie incluse doar tarile puternice si care aduc o reteta financiara de succes, in care sa nu se poata promova si retrograda, iar Romania sa fie exclusa ? Ganditi putin si apoi vorbiti.

matei007
matei007  •  24 Aprilie 2021, 01:03

Inca un editorial foarte bun semnat TRU. A fost multa ipocrizie in ultima saptamana, cea mai mare parte venind de la UEFA, care a pozat in Robin Hood. Insa un premiu special i s-ar cuveni si lui Mourinho. N-a iesit la antrenament, chipurile din cauza Super Ligii, care i-ar fi favorizat pe cei bogati. Stia ca acest lucru (care era cireasa de pe tort dupa esecurile pe linie) ii va aduce o demitere. Dar totodata stia si ca demiterea urma sa-i aduca multi bani. Platiti de suporteri in final. The Special one ar fi strans peste 100 de milioane de euro din despagubiri. Nu-i rau, pentru cineva caruia ii pasa de cei sarmani.

1020721005123585
Daniel Rotaru  •  23 Aprilie 2021, 20:23

In sfarsit un editorial care pune punctul pe "I". Pacat ca mafia UEFA a castigat din nou. Si cu ajutorul slugoilor din presa si cu cel al suporterilor ignoranti.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează