OPINII  »  EDITORIAL

Lucescu, scuzele și „presa care scrie la comandă” » Răspunsul lui Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei, la acuzațiile lui Il Luce

Articol de - Publicat vineri, 24 decembrie 2021 17:07 / Actualizat vineri, 24 decembrie 2021 17:32

Gazeta Sporturilor, redacția care editează singurul ziar de sport din țară și unul dintre site-urile cu cea mai mare audiență din România, respinge ferm afirmațiile recente ale lui Mircea Lucescu. Antrenorul a spus explicit că „cineva din afară plătea” pentru ca GSP să-l critice pe Răzvan Lucescu când acesta era selecționer. 

Că Mircea Lucescu spune că trofeul de „Antrenorul anului” nu înseamnă nimic pentru el, asta nu ne deranjează. Este dreptul fiecăruia să aprecieze, să-i fie indiferent sau chiar să disprețuiască un premiu. 

Lui Il Luce nu i s-a făcut nicio favoare. Premiile din Ancheta Gazetei nu se dau din burtă ori pe ochi frumoși, ci exprimă perfect opțiunile unei întregi industrii, într-un algoritm complex cu mii de voturi de la fani, sportivi, manageri și ziariști. Tocmai de aceea zeci de profesioniști le-au primit cu mândrie în aproape 60 de ani de istorie a acestei Anchete. 

Bizar este de ce a venit totuși Lucescu să ridice acel trofeu, dacă îl desconsideră? Săptămâna trecută a participat la filmările pentru Gala GSP 2021, a pozat cu trofeul în brațe și s-a declarat măgulit de respectul pe care i-l arată fotbalul românesc prin premiul respectiv. Iar după câteva zile și-a dat seama că, de fapt, aprecierea a mii de oameni este lipsită de greutate ori de însemnătate. Pierderea memoriei nu e de criticat. Fariseimul, da. 

Lucescu, scuzele și „presa care scrie la comandă” » Răspunsul lui Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei, la acuzațiile lui Il Luce

Dar dincolo de acest episod ignorabil, redacția Gazetei nu poate lăsa nelămurite acuzațiile de corupție lansate de Mircea Lucescu în direct la Digisport. Aceasta este declarația: 

„Nici Răzvan nu va mai antrena niciodată echipa națională. Ce s-a întâmplat atunci și cu el ...Până și GSP-ul scria acolo, pe frontispiciu, că «Mai sunt câteva zile până (scăpăm). Noi nu vrem să fim suporterii acestei naționale». Era cineva care plătea pentru așa ceva. Păi, de unde venea? Că nu avea de unde. Nu, era clar: era cineva care plătea, din afara granițelor!”

Și aceasta este poziția publică a Gazetei Sporturilor: nimeni niciodată nu are dreptul să atenteze la reputația acestei redacții fără să probeze că nu bate câmpii! 

Scuze de la Lucescu

Poți spune despre ziariști că sunt slabi, incapabili, urâți, poți crede că sunt părtinitori sau nedrepți. Respectăm opiniile diverse, polemice și  le încurajăm. Cândva, însuși Lucescu spunea că fotbalul e polemică. Dar nu calomnie. Căci dacă duci discuția în zona eticii și spui cu subiect și predicat că o redacție „a fost plătită” pentru a scrie la comanda cuiva, asta nu poate rămâne așa, doar o vorbă aruncată-n vânt de prime-time la TV. 

Fie Mircea Lucescu demonstrează veridicitatea spuselor sale, și-atunci vom fi obligați să luăm urgent măsuri interne, fie își cere scuze public, cu o decență la care îl obligă uriașa sa carieră. Scuzele n-ar fi pentru orgoliul redacției, ci pentru sutele de mii de oameni care ne citesc zilnic și care nu merită să trăiască nicio secundă cu impresia că Gazeta nu își face treaba onest. 

Suntem imperfecți, greșim mai des decât ar trebui, uneori picăm în capcane, din viteză sau din naivitate, alteori poate ne mai alunecă piciorul de pe bârna echidistanței. Dar onestitatea oamenilor acestei redacții este în afara oricărei bănuieli!

Umbre nemeritate

Ziariștii, acești sportivi naufragiați și, cei mai mulți dintre noi, scriitori netalentați, nu așteaptă recunoștință. În presă intri fără iluzia aplauzelor. Iată, comentariile sunt deschise, e liber la dat cu ghioaga. Sute de colegi de breaslă - reporteri, cameramani TV, fotoreporteri - îndură pe stadioane destul „hate”, cum i se zice acum. Dar nu suferim, ar fi lipsit de măsură să ne victimizăm într-o lume în care până și medicii sunt înjurați, contestați, măscăriti. Și ei salvează vieți. 

E drept, oricare dintre noi s-a și simțit trădat la un moment dat al relației medic-pacient, atunci când a trebuit poate să strecoare vreo bancnotă sau poate mai multe în buzunarul unui halat. Toți am trăit așa ceva, nu-s povești. În presa de sport însă, asta e în 99,9% dintre cazuri doar poveste, diversiune, fum. 

Oamenii din sport se toarnă în direct și fără perdea, nimeni n-ar proteja un ziarist dacă l-ar avea cu ceva la mână. Unde-s șpăgile, interesele ascunse, „comenzile”? Sa iasă dovezile, pozele, înregistrările! Le așteptăm de la Mircea Lucescu și de la oricine altcineva, suntem primii interesați să facem curățenie, dacă ar fi cazul. 

Deocamdată, e doar o umbră nemeritată aruncată de Lucescu, la oră de maximă audiență, nu peste o redacție, ci peste o întreagă profesie. Și suntem nevoiți să ne apărăm, pentru că reputația Gazetei este mai presus de noi, cei de azi. Mircea Lucescu, "Antrenorul anului 2021", are cuvântul. Cu dovezi ori cu scuze.


Comentarii (125)
347655969058390
Ion Popescu  •  28 Decembrie 2021, 10:50

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gica.paunescu
gica.paunescu  •  28 Decembrie 2021, 09:09

Am putea numi atitudinea dlui Lucescu sr. ca fiind duplicitara. Ori, poate, din respect ptr cariera sportiva deosebita a domniei sale ( atat ca jucator cat si ca antrenor), am putea sa cautam o formulare mai ,, blanda'', insa cred ca n-am putea eluda esenta formei utilizate, oricare ar fi aceasta ( forma). Pacat, mare pacat..

200748401087864
Gabriel Degeratu  •  28 Decembrie 2021, 07:00

Care este motivatia unor astfel de articole ? https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/gabriela-ruse-fotografii-hot-din-vacanta-in-bratele-iubitului-misterios-650437.html Va obliga ceva sau cineva? https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/rebecca-prodan-dumitrescu-anamaria-prodan-clinceni-650409.html Constiinta,deontologia,tenismena,mama.tata? DOMNULE CATALIN TEPELIN,DACA IMI DATI UN RASPUNS ? DAR SA NU FIE CEL STANDARD TRIMIS IERI CATRE TOTI CARE ASTEPTAU CATE O LAMURIRE,UN MESAJ DE LA UN ROBOT. Am citit Gazeta din perioada interbelica,nu am ce si cum sa compar cu ceea ce scrieti dv. si colegii in prezent ...

Vezi toate comentariile (125)
Comentează