OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN ȚEPELIN

7 scurte Victimele de la CFR și ruptura de realitate

Articol de - Publicat luni, 18 aprilie 2022 03:20 / Actualizat luni, 18 aprilie 2022 03:46

Derbyul CFR Cluj - FCSB 0-1 și lupta la titlu, într-un rezumat rapid făcut de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

1. "Arbitrul ne-a pierdut meciul! Cum să dai roșu la Susici? Doamne ferește!". Asta nu mai e doar o mutare strategică, o presiune în avans pentru următoarele arbitraje. Dan Petrescu a fost un fotbalist uriaș, Balaj a fost arbitru de Champions League. Poziționarea lor anti-Kovacs pe o fază dureros de clară - apărătoarea lui Olaru poate fi expusă la Muzeul Dezastrelor Naturale - este pur și simplu o ruptură de realitate. Așa, cu enormități spuse la cald, se ciobește respectul câștigat în zeci de ani de carieră.  

2. "Dă-ne, bă, și nouă ceva!" a fost strigătul cu care, în vremea Urziceniului, Petrescu efectiv a șocat un arbitru. Era minutul 1, abia se fluierase startul meciului, și Dan se vedea deja victimă. Azi, poate cel mai bun și mai constant antrenor român al ultimilor ani pare iarăși blocat în conspirații, piste false și presiuni de 2007.  

3. Ce nu vede Petrescu - sau poate vede, dar joacă alt rol în public - e că nu prea mai găsește soluții, deși are de unde alege. Lotul CFR-ului e mai aglomerat decât metroul spre Pipera în diminețile pre-pandemie. Variante peste variante, fotbaliști cu pedigree, dar și jucători cu super-cotă care nu mai prind nici măcar banca. 

4. "Eee, dar nu mai avem așa mulți cu experiență mare, doar vreo 2-3 ...", s-a plâns aseară Petrescu. Stai, ce? Echipa a fost Bălgrădean - Susici, Grahovac, Burcă, Camora - Deac, Boateng, Bordeianu - Omrani, Debeljuh, Petrila. Cu excepția ultimului, toți ceilalți au peste 26 de ani, aproape toți au cel puțin un titlu in palmares, toți au meciuri în cupele europene. Neexperimentați, în niciun caz. Obosiți, tociți, blocați mental, asta da.  

5. Un alt semn al blocajului - de data asta strategic - al campionilor este superficialitatea cu care au gestionat problema U21. Super-Dan a fost dintotdeauna un adversar al regulii, prin urmare a tratat speța la limită, marginal. Așa se face că aseară, într-un meci pe muchie, CFR a forțat egalarea cu Birligea, singura variantă U21 din lot și fotbalist care până ieri nu mai jucase într-o primă ligă decât 3 minute în toată cariera lui.  

6. Da, CFR e într-un moment prost. Și ratarea titlului ar prăbuși societatea într-o criză financiară gravă. Dar ADN-ul fantastic al acestui club poate fi pompierul ideal în focul ultimelor 5 etape. Orgoliul și forța unui vestiar cu atâta experiență, pe post de extinctor care să înece entuziasmul FCSB-ului. Sau poate că talentul și foamea de glorie a lui Tavi Popescu, Olaru & team sunt de nestins.  

7. De fapt, înainte să se ajungă la faza pe vestiare, CFR - FCSB va fi, mai întâi, o luptă între cei care stăpânesc vestiarele. Dan Petrescu și Gigi Becali. 

Primul, obișnuit și cu marile victorii, dar și cu sutele de nopți nedormite înaintea unor meciuri pe muchie, va încerca să-și regăsească echilibrul și flerul. Al doilea, ghidat de "banii mei, echipa mea, eu sunt stăpân", va intra și mai adânc în sufletul echipei. Că doar n-a adus-o până aici, pe buza titlului, ca să lase pe altcineva să decidă acum sistemul de joc, schimbările, echipamentul și executanții de auturi. El va face tot și vom afla curând dacă, printre atâtea fantezii căptușite cu zeci de milioane de euro, va visa și tactica potrivită.  

Nu e o înfruntare între bine și rău, ci între ce are azi fotbalul românesc mai bun. Atât s-a putut. Să ne bucurăm, totuși, pentru că urmează o lună cu de toate. Și, sperăm, cu mai mult fotbal decât isterie. 


Comentarii (44)
dodo001
dodo001  •  19 Aprilie 2022, 16:07
Postat de mzm1 pe 18 Aprilie 2022, 11:55

In ce privește eliminarea lui Susici, ea este absolut corectă și indiscutabilă! Mă surprinde insă că niciun ziarist și niciun fost arbitru nu au scos in evidență faptul că Susici faultează intenționat un jucător (Olaru) fără minge! Aceasta era dată in față, iar Olaru fugea după ea. Susici vine, puțin din lateral, hotărât să-l... radă, cu un atac tip „săpăligă”, care il trimite pe fecesebist direct la spital!! Sunt convins că, in hotărârea arbitrului de a acorda imediat cartonaș roșu, a contat nu doar duritatea, ci și că atacul a fost asupra jucătorului, nu asupra mingii!

Susici și Olaru erau la mijlocul terenului, de multe ori în cupele europene nu se da mai mult de un cartonaș galben. Veți vedea cum sta treaba acolo. Pana și CFR-ul avea o anumita sensibilitate, un deficit de forță fata de echipele din Olanda, Cehia și Danemarca

creeperno115
creeperno115  •  18 Aprilie 2022, 22:46

Blestemele lui Sumudica!

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  18 Aprilie 2022, 16:21

Vezi ca la faza cu Petrila numai tu,Balaj si Petrescu nu l vedeti pe Cristea in fata portarului !Si pacat ca sariti la faza cu Petrila cand Tanase in minutul 10 a fost oprit pentru o tinere reciproca cu Grahovac....

Vezi toate comentariile (44)
Comentează