SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic

Elisabetă Lipă alături de campionii mondiali Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan FOTO Cristi Preda
Elisabetă Lipă alături de campionii mondiali Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 31 decembrie 2022 10:20 / Actualizat sambata, 31 decembrie 2022 11:25

În anul care urmează continuă și se intensifică procesul de calificare la Jocurile Olimpice din 2024, iar federațiile care au obținut medalii mondiale și europene anul acesta îl prioritizează

Timpul zboară, parcă abia s-au încheiat JO de la Tokyo și cele de la Paris se apropie în viteză. E adevărat, de data aceasta sunt doar trei ani între cele două ediții, o schimbare cauzată de pandemia de coronavirus, însă obiectivele nu se schimbă. 

Federațiile puternice, cele care au contribuit la bilanțul bogat în medalii din 2022, știu deja la ce să se aștepte începând cu primele luni sau chiar primele zile. În afara calificărilor pentru Jocurile Olimpice, distincțiile în competițiile importante sunt o țintă permanentă.

Canotaj

Este sportul care a adus cele mai multe medalii la CM și CE în 2022, acestea venind din probe diferite și implicând numeroși sportivi din loturile naționale. 2023 e important pentru că pe parcursul său au loc calificările pentru Paris, începând cu Mondialele de la Belgrad, programate între 3 și 10 septembrie. 

Acolo se vor decide două treimi din locurile disponibile în 2024, pe probe, nu sportivi anume. Președinta FRC, Elisabeta Lipă, aprecia că va fi un an foarte greu, dar că obiectivele vor fi la fel de îndrăznețe.

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Elisabeta Lipă urmărind cursele de la Campionatele Mondiale la Racice FOTO Cristi Preda

„Toată lumea va alinia la startul Campionatelor Mondiale ce are mai bun. Şi investiţiile vor fi majore comparativ cu ce avem noi. Avem însă multă voinţă și am demonstrat că uşor, uşor, acolo unde se implică mai mulţi factori, vin şi rezultatele" - Elisabeta Lipă, președinte FR Canotaj

Natație

După un 2022 strălucitor, cu David Popovici acaparând atenția mondială prin victoriile sale spectaculoase, vine un an esențial pentru calificările olimpice. 

Președinta FRNP, Camelia Potec, spune că acesta va fi și ținta natației de la noi. „Principalul obiectiv va fi să reuşim să calificăm un număr cât mai mare de sportivi, fără prea multă presiune, dar cu siguranţă ne dorim să calificăm cât mai devreme sportivi cu barem A pentru că ne dorim să intrăm în linie dreaptă cu pregătirea pentru Paris", a spus ea pentru Agerpres.

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Camelia Potec alături de David Popovici FOTO Raed Krishan

Haltere

Loredana Toma a demonstrat anul acesta că este în continuare o valoare certă, chiar și revenind după o pauză prelungită. Procesul de calificare la acest sport a început la CM de la Lima, dar va continua în 2023, iar federația a stabilit ca obiectiv participarea cu 3 sportivi la competiţia supremă. 

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Loredana Toma cu medalia mondială de aur FOTO Xinhua /Agerpres

„Vom prioritiza participarea la competiţiile acreditate în sistemul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris", a spus Alexandru Pădure, secretarul general al FR Haltere. Prima provocare va fi la Europenele din Armenia, iar în septembrie sunt programate Mondialele, în Arabia Saudită – etapă obligatorie pentru calificare.

Tenis de masă

Unul dintre sporturile care de ani de zile ține piept supremației asiatice, așteptând momentul unei fisuri care să aducă medalii mondiale și, mai ales, olimpice. 

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Bernadette Szocs este noul lider FOTO Gulliver/GettyImages

Cristinel Romanescu, președintele federației, a subliniat că obiectivul principal în 2023 este acela de a acumula cât mai multe puncte de către sportivii români în clasamentul mondial, ţinând cont că s-a schimbat regulamentul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, iar ierarhia e cea care decide.

„Va trebui să participăm la un calendar foarte, foarte stufos pentru a acumula cât mai multe puncte şi a fi în locurile calificabile" - Cristinel Romanescu, președinte FRTM

Lupte

JO de la Tokyo au fost dezamăgitoare pentru luptele tricolore, iar președintele FRL, Răzvan Pîrcălabu, spune că va fi mulțumit și cu depășirea numărului de calificați la Paris. 

2023 este an preolimpic şi în toamnă avem, tot la Belgrad, Campionatele Mondiale, cu calificări pentru Jocurile Olimpice. Eu îmi doresc cât mai mulţi calificaţi", a afirmat Pîrcălabu. 2022 a adus semne bune, cu medaliile cucerite la CE și CM.

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Răzvan Pîrcălabu alături de Alexandra Anghel, medaliată mondială cu bronz, la gala de final de an FOTO FRL

Atletism

În 2022, atletismul românesc a retrăit bucuria unui aur important, cel al Biancăi Ghelber la Campionatele Europene. 2023 va fi însă an cu Mondiale, dar și cu ținta îndeplinirii baremurilor de participare la JO. 

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Bianca Ghelber singura campioană europeană a atletismului românesc FOTO imago

„Avem Campionat European de sală, unde avem planificat un loc patru şi încă două locuri în finala mare,Aceleaşi obiective sunt şi pentru Campionatul Mondial de seniori. Sigur că 2023 va fi un an intermediar atât din punctul de vedere al pregătirii, cât şi al competiţiilor, cu ţintă pentru competiţia cea mai valoroasă şi mai importantă, Jocurile Olimpice", a indicat Anișoara Cușmir, președintele federației.

 Kaiac-canoe

Și canoea românească a trăit un reviriment îmbucurător în 2022, grație lui Cătălin Chirilă, campion mondial și european la C1-1.000 m și medaliat la C1-500 m. 

Doar prima e probă olimpică, dar pentru 2023, Ion Bîrlădeanu, președintele FRKC, speră la două calificări pentru Paris, la canoe simplu şi canoe dublu, cu prilejul Mondialelor de la Duisburg: „Vrem să ne calificăm din prima la Jocurile Olimpice şi avem şanse", a precizat el.

Scrimă

De câteva ediții bune la rând, scrima a adus medalii olimpice, iar anul care vine pune în față provocarea calificărilor. În Iulian Teodosiu, Maria Boldor, echipele de sabie seniori şi spadă senioare pun cele mai mari speranţe pentru a obţine biletele. 

Gânduri și ținte pentru 2023 » Ce-și propun federațiile în an preolimpic
Maria Boldor cu un zâmbet de bronz mondial FOTO FIE

„În primul rând, încep calificările pentru Olimpiadă pe 1 aprilie, nu e o păcăleală, şi se termină anul următor pe 31 martie", a precizat pentru Agerpres 

Marius Florea, președintele FR Scrimă. „La noi se merge doar pe clasamentul mondial, nu sunt locuri cotă, wild-card-uri", a adăugat el, menționând și că se așteaptă la medalii mondiale și europene.

Obiectivul federațiilor pentru JO de la Paris 2024

Reprezentanţii federaţiilor sportive naţionale au anunţat în cadrul Forumului Internaţional „Excelenţa în Sport", organizat de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în luna noiembrie la Poiana Brașov, că obiectivul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este să câştige 16 medalii. Iată cum sunt repartizate obiectivele. 

  • Canotaj -  3 medalii
  • Gimnastică -  2 medalii
  • Atletism -  1 medalie
  • Box -  1 medalie
  • Ciclism -  1 medalie
  • Haltere -  1 medalie
  • Handbal - 1 medalie 
  • Judo -  1 medalie
  • Kaiac-canoe - 1 medalie
  • Natație -  1 medalie
  • Scrimă -  1 medalie
  • Tenis de masă -  1 medalie
  • Tir -  1 medalie

4 medaliia cucerit delegația României la JO de la Tokyo, un aur și trei de argint

Citește mai multe știri din sport:

Anul retragerilor marcante » Serena Williams, Roger Federer sau Sebastian Vettel au spus adio sportului în 2022

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează