SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Un alt mare maestru din șah va evolua sub steagul României! E rus și a protestat împotriva războiului lui Vladimir Putin

Alexander Motylev
Alexander Motylev

Articol de - Publicat luni, 26 iunie 2023 19:20 / Actualizat luni, 26 iunie 2023 19:20

Fostul antrenor al echipei naționale de șah a Rusiei, marele maestru Alexander Motylev, 44 de ani, și-a schimbat federația și s-a alăturat României. Este doar ultima dintre numeroasele plecări de sub steagul Federației Ruse, informează chess.com

Transferul lui Motylev a fost oficializat de Federația Română de Șah săptămâna trecută. Alexander Motylev este al patrulea mare maestru care s-a alăturat României în ultimul an. Ucraineanul Kirill Shevchenko s-a mutat la București la începutul acestui an, iar marele maestru Liviu-Dieter Nisipeanu a revenit în aprilie sub tricolor, după ce a jucat o perioadă de partea federației din Germania.

Un expert al „deschiderilor”, ungurul Richard Rapport a devenit cel mai bine clasat jucător care evoluează sub steagul țării noastre. Și veteranul mare maestru olandez Ivan Sokolov a fost angajat de Federația Română de Șah ca antrenor principal pentru echipa națională.

A semnat o scrisoare de protest anti-război în Rusia

Alexander Motylev face parte dintr-un grup de 44 de Mari Maeștri ruși care au semnat o scrisoare în care s-au opus războiului din Ucraina. El s-a mutat în Serbia, vara trecută, cu tot cu familia, din cauza invaziei. 

„Am avut câteva oferte și am ales România, în principal pentru că îmi place entuziasmul și atitudinea pozitivă a oamenilor care lucrează în Federația Română de Șah și în compania Superbet. Acum lucrez în București și îmi împart timpul. între București și Novi Sad”, a explicat Motylev. 

Transferul lui Motylev vine la doar câteva luni după ce GM Alexandra Kostenuk, una dintre cele mai puternice jucătoare din istorie, a ales să joace pentru Elveția. Alți mari maeștri ruși, precum Dmitri Andreikin, Vladimir Fedoseev, Alexander Predke, Kirill Alekseenko, Alexey Sarana, Nikita Vitiugov și Evgeny Romanov și-au părăsit țara natală, notează sursa citată.

„România numără 20.000 de șahiști legitimați, 24 de Mari Maeștri și un program radical în derulare”

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, a vorbit cu GSP despre perspectivele șahului în România. 

Șahul în România se află în cel mai bun moment al său din întreaga istorie. Și aici am putea enumera următoarele paliere: numărul sportivilor legitimați (aproximativ 20.000), numărul cluburilor afiliate (244), numărul marilor maeștri (24) și al marilor maestre (8), locul 13 în lume în topul federațiilor (clasament masculin), locul 14 (clasament feminin) și locul 15 (clasament mixt). De asemenea, programul Educație prin Șah va schimba radical viitorul șahului românesc și al modului în care elevii abordează viața.

Citește tot interviul AICI. 

Citește și alte știri de șah:

Augusta Dragic, omul-cheie de la Superbet Chess Classic: „Competiția a costat 1 milion de euro, vrem ca România să devină un centru al șahului din Europa”. Măsuri majore: „3.000 de elevi deja au acces”

Fabiano Caruana a câștigat Superbet Chess Classic Romania 2023. Cum au terminat românii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  27 Iunie 2023, 11:26

...foarte interesant articol ...vrem cat mai multe articole despre sah ...si despre viitorul campion mondial care este nascut in Romania la Constanta in 2011...Tudor Henry Edward...

pedro13
pedro13  •  26 Iunie 2023, 23:11

E o prostie. Eu nici nu am știut ca Liviu Dieter Nisipeanu a jucat pentru Germania. Șahul e un sport individual, nu un sport de echipa, cheltuim bani aiurea pentru ca niște aiuriti din federație sa se laude și sa își ia salariile fără sa facă de fapt nimic pentru dezvoltarea acestui sport în România.

laur_gr
laur_gr  •  26 Iunie 2023, 21:08

Un mare maestru rus va evolua sub steagul României ...... dupa care vor iesi oamenii politici si se vor lauda: "am reorganizat federatia de sah, si acum se vad rezultatele muncii mele ... Am obtinut rezultate mult mai bune decat acum 10 ani..."

Vezi toate comentariile (3)
Comentează