SPORTURI  »  ALTELE  »  TRAGEDIE ÎN HIMALAYA

Alpinistul Tolo Calafat a murit pe vîrful Annapurna

Articol de GSP - Publicat joi, 29 aprilie 2010 00:00


Alpinistul spaniol Tolo Calafat (foto) a murit, joi, în munţii Himalaya, la o altitudine de 7.500 metri, el facînd parte din aceeaşi expeditie cu românul Horia Colibăşanu, informează ediţia online a publicaţiei as.com.


Calafat, alături de alpiniştii Juanito Oiarzabala şi Carlos Pauner, ajunsese pe vîrful Annapurna (8.091 metri), însă a avut probleme la coborîre şi a rămas la 7.500 metri altitudine. În schimb, Pauner şi Oiarzabal au reuşit să ajungă în tabăra patru, la 7.100 metri, unde se afla şi românul Horia Colibăşanu. Calafat avea edem cerebral, iar echipele de salvare au trimis un elicopter pentru a-l salva pe spaniol, însă acesta nu a putut ateriza din cauza ceţii. Joi urma să fie trimis din nou elicopterul, însă Calafat a murit. Tolo Calafat avea 40 de ani şi era tehnician de telecomunicaţii.


Horia Colibăşanu şi-a mai pierdut un alt coleg spaniol, Isaki Ochoa de Olza, la 23 mai 2008, tot în Annapurna, la o altitudine de peste 7.400 metri.


Miercuri, pe site-ul său oficial, Horia Colibăşanu anunţase că a rămas în tabăra patru, pentru a ajuta la încercarea de salvare a lui Tolo Calafat. Dacă elicopterul nu ar fi ajuns nici joi, Horia Colibăşanu ar fi urmat să urce, cu alţi doi alpinişti, Jorge şi Martin, pînă la Tolo Calafat, pentru a-l coborî cu o targă la baza muntelui.


Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a ajuns, marţi dimineaţa, pe Vîrful Annapurna, de 8.091 metri, din Himalaya, reuşita acestei expediţii fiind cea de-a patra premieră românească pentru sportiv.


Colibăşanu a urcat, în premieră, şi pe K2, Manaslu şi Dhaulagiri, toate trei vârfuri de peste opt mii de metri.


Expeditia din acest an "Slatina - Annapurna 2010" va dura cel mult pînă la 1 iunie.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
stelist1986
stelist1986  •  29 Aprilie 2010, 19:02

mor alpinisti cu experienta pe munte si la noi vad ca o incurajeaza pe copila aia, coco popescu parca, care nu stie ce-i cu ea sa faca promenade prin himalaya... domnu' ioanitoaia , fata aia e minora !!!!!

 •  29 Aprilie 2010, 17:51
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

ai dreptate doar pe jumatate.nu vad de ce ce ar trebui sa fie faimos sau apreciat.e pasiunea lui,mi se pare foarte bine,dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fie faimos

 •  29 Aprilie 2010, 17:47
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Da ai mare dreptate. Alpinismul e un sport mult mai greu de inteles, unde intrigile si prostia nu isi au locul. Imi pare rau pt alpinistul spaniol si ii urez cat mai multe realizari lui Horia. Be safe.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează