SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Ana Maria Brînză şi colegele sale încep azi noul sezon: ”Obiectivul principal de anul acesta sînt Campionatele Mondiale”

Articol de - Publicat sambata, 18 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 17 ianuarie 2014 19:19

Cea mai bună spadasină din lume în 2013 îşi doreşte un rezultat cît mai bun la concursul din Qatar, dar gîndurile i se îndreaptă spre CM de la Kazan din luna iulie.

Ana Maria Brînză a avut un 2013 plin de recompense: a fost mai tot timpul pe podium la etapele de Cupă Mondială, a devenit campioană europeană la individual, a cucerit cu echipa medalii şi la CM şi la CE şi a încheiat anul pe primul loc în ierarhia mondială. Însă toate acestea sînt acum istorie, iar Ana se află în faţa unui sezon nou în care o aşteaptă noi provocări.

- Ana, din nou la drum cu spada în bagaje, al doisprezecelea sezon ca senioară. Cu ce gînduri, obiective ai plecat spre Doha?
- Nu cu gînduri paşnice (rîde) Rezultatul de anul trecut, medalia de argint, mă obligă la o clasare pe podium şi nu am de gînd să fac doar act de prezenţă la prima etapă de Cupă Mondială.

- Eşti pregătită?
- Mă simt pregătită fizic, în ultima perioadă am pus accent pe pregătirea tehnico-tactică şi aş putea spune că toate sîntem într-o formă bună. Fiind primul concurs al sezonului, sînt nerăbdătoare să văd schimbările produse şi în celelalte echipe sau dacă s-au întors în circuit sportive care anul trecut nu au participat la competiţii. Sînt convinsă că va fi un concurs interesant. Iar faptul că în acest an vom participa şi în proba pe echipe este o motivaţie suplimentară pentru mine.

"Important este ca eu să-mi fac treaba"

- E o postura diferită de anul trecut, cînd începeai sezonul pe 14 şi veneai după un an plin de dezamăgiri...
- Fiecare sezon începe de la 0 pentru toate sportivele. Aşadar, singurul avantaj pe care-l voi avea este faptul că pot beneficia de un asalt mai uşor pe tabloul final, dar aceasta nu este o certitudine. Tabloul final se stabileşte în funcţie de rezultatul preliminariilor şi se întîmplă des surprize, poţi întîlni din primul asalt o trăgătoare bună. Important este ca eu să-mi fac treaba, indiferent de adversara pe care o întîlnesc, şi la sfîrşitul zilei să fiu convinsă de faptul că am făcut cea mai bună scrimă pe care o puteam face în acea zi.

- Crezi în zicala aceea care spune că aşa cum începi anul se va desfăşura tot. Cel puţin aşa ţi s-a întîmplat în 2013, ai început pe podium şi nu ai ratat prea multe de-a lungul lui?
- Mi-aş dori să fie aşa, dar nu sînt o persoană superstiţioasă. Voi ajunge pe podium dacă voi fi în stare şi voi fi mai bună decît adversarele mele în acea zi şi în oricare alta! Dar cu siguranţă nu mă voi "culca pe o ureche" dacă va fi podium la Doha şi nici nu voi intra în depresie dacă părasesc prea repede competiţia. Sîntem încă la început şi obiectivul principal de anul acesta este Campionatul Mondial!

"Probabil că-mi vor da lacrimile"

- Etapele de Cupă Mondială sînt cam la fel, dar în 2014 va fi ultima dată concurs în Cuba. Eşti un pic tristă?
- Rareori se întîmplă ca oraşele unde se desfăşoară concursuri să fie schimbate şi, din păcate, de data aceasta vor renunţa la competiţia care-mi este cea mai dragă. Probabil că-mi vor da lacrimile gîndindu-mă că e posibil să fie ultima dată cînd voi trage în acea sală nu foarte pretenţioasă din Havana, dar vie şi frumoasă datorita oamenilor de acolo! În fond, meseria mea este să particip la competiţii şi să cîştig medalii, fie că-mi place locul, fie că nu (rîde) Şi, de ce nu?, aş putea vizita Cuba ca simplu turist, cîndva, ea sigur mă va aştepta.

- Anul acesta sezonul se termină şi mai repede ca în 2013, Campionatele Mondiale sînt în iulie. E greu pentru un sportiv să aibă cele două competiţii majore atît de aproape?
- Din experienţa anului trecut pot spune că este dificil să prinzi două vîrfuri de formă într-un timp atît de scurt! Dar toţi avem parte de acelaşi tratament şi, vrem, nu vrem, acestea sînt regulile şi trebuie să ne adaptăm! Nu va fi un an uşor, dar sper să pot gestiona presiunea şi oboseala aşa cum trebuie, iar la finalul sezonului să pot spune că a meritat încă un an de muncă!

602254-concursuri.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
gabrielaj
gabrielaj  •  18 Ianuarie 2014, 19:22

Ssucces Ana Maria atat tie cat si intregii echipe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close