SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI ALPIN

EXCLUSIV Federația explică de ce Ania Caill nu e luată în calcul pentru JO: „A ieșit mereu ultima. De 10 ani nu și-a depășit condiția!”

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 11:58 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 14:28

Federația Română de Schi a reacționat în cazul schioarei Ania Caill. Sportivei i se reproșează că nu ar fi reușit să demonstreze că poate reprezenta cu succes România la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Puiu Gaspar, secretarul general al Federației, a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre cazul sportivei.

Federația Română de Schi: „După 10 ani, Ania Caill nu și-a depășit condiția”

„Dacă v-ați uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre și Super-G, ori a ieșit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G.

Ania vorbește de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naționale de juniori sau competiții ale Federației Internaționale, dar de slabă calitate.  Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanță spune că, după 10 ani, nu și-a depășit condiția. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federație. Împreună construim pentru viitor, cu tineri.

Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom și a venit în prima jumătate a clasamentului. Asta e diferența. Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiții și a adunat puncte cu un altul care are doar câteva și a demonstrat că poate progresa în viitorul apropiat. Concluzia e clară: Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri”, a declarat Puiu Gașpar.

„Decizia Federației nu are nicio legătură cu litigiul cu antrenorul ei”

Oficialul Federației mai spune că decizia nu are legătură cu criticile aduse în mod public de antrenorul sportivei, Ioan Achiriloaiei, care a fost suspendat în noiembrie de Comisia de Disciplină pentru un an.

Federația explică de ce Ania Caill nu e luată în calcul pentru JO: „A ieșit mereu ultima. De 10 ani nu și-a depășit condiția!”
Ioan Valeriu Achiriloaie

„Nu are nicio legătură alegerea noastră cu acel litigiu. Acel domn care se dă antrenor, Achiriloaie, nu are nicio calificare. Nu e nici măcar profesor de sport, ca să poată să facă cel puțin pregătirea fizică cu ea.  

El se dă antrenor, a încercat să mintă MTS aducând un card de acreditare la competițiile Federației Internaționale, făcut prin Bosnia, potrivit căruia este antrenor internațional. Dar Federația Internațională nu face antrenori, ci doar îi specializează. Federațiile naționale fac antrenori. Iar el nu are carnet de antrenor la nicio federație națională.

Ania a fost chemată la Disciplină doar ca martor, nu a primit nicio sancțiune. Din câte știu, Comisia de Disciplină i-a dat o suspendare de un an lui Achiriloaie. Cred că este manager la Coriona, e angajat pe un contract de activitate sportivă.  Ei au crezut că Federația de Schi este agenție de turism, dar nu este”, a adăugat Gașpar.

„Nu sunt pe lista pentru Olimpiada de la Beijing. Am făcut tot ce era posibil să fiu inclusă pe listă, fiind de departe cea mai buna româncă. Am depus o cerere la Tribunalul de arbitraj sportiv din Lausanne (TAS), sperând să îmi găsesc dreptatea. Din păcate și din mare surprindere, Federația română de schi biatlon nu recunoaște competența lor, cererea mea fiind respinsă tocmai din motivul ăsta, pentru că statutul lor nu permite. 

Așa că FRSB nu m-a adăugat pe lista de preînscrieri pentru Olimpiadă și a decis să facă un trial pentru sportivi aflați pe această listă. 

Țin să reamintesc că sportivii aflați pe listă nu au nici un criteriu de calificare internațional, au numai punctajul minim, care le permite să ocupe acel loc de națiune care există pentru țările mici. Eu sunt singura realmente calificată, datorită performanțelor mele, care m-au projectat în top 100 mondial. Eu nu am fost pe lista extinsă, așadar nu am avut voie sa particip la acest trial. 

Sportiva "calificată" după trial (n.r. Maria Constantin) poate participa la Olimpiadă numai la două probe, slalom și urias (eu aș fi avut dreptul să particip la 4 probe). Nu are nicio experiență în Cupa Mondială și nici măcar în Cupa Europei. A participat la un campionat mondial, unde a ajuns la +26 de secunde în uriaș și +22 în Slalom
- Mesajul postat luni de Ania Caill pe Facebook

În spatele conflictului mai sunt două momente în care Ania Caill a fost inclusă în ultima clipă pe lista pentru competiții importante. Ea a fost ocolită, inițial, și de pe listele pentru JO Pyeongchang 2018 și CM 2021 de la Cortina D’Ampezzo, însă a fost primită în ultima clipă. Acum, neavând vreun motiv oficial pentru care n-a fost inclusă, ea și managerul sportiv Ioan Valeriu Achiriloaie au primit două motive „pe surse”: „E prea în vârstă, trebuie să lăsăm sportivi mai tineri” și „A terminat pe locul 30 la Cortina D’Ampezzo”.

Citește și: 

Simona Halep și-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open » A învins-o o singură dată

EXCLUSIV La Budapesta se poate. La București, nu! » Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Eduard Novak

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
hofer
hofer  •  27 Ianuarie 2022, 13:54

Domni de la federatia de Scki au primit 2,5 milioane Euro pe an din bani publici fara sa aiva rezultate. Sunt convins ca Bani au ajuns in alta parte. DNA-ul ar trebui sa se autosesizeze.

doublem
doublem  •  19 Ianuarie 2022, 05:32

Întotdeauna federației române de schi i-au convenit mai mult probele scurte cu mulți participanți. O logică proastă că ar fi mai bine să te clasezi pe locul 75 din 120 decât pe 40 din 60. Bă , ai bătut mai mulți , nu ești aproape ultimul ! Asta contează pentru ei , nu că 40 e mai sus decât 75 - oricum ambele variante slabe. Dacă pentru România nu contează prea mult ce rezultat obținem pentru sportivi contează participarea , oricât de jos s-ar clasa. Recompensa lor pentru anii de antrenament făcuți din copilărie și pentru mulți cu eforturi financiare proprii. De aceea îmi vine să turbez când aud pe unii că ar fi mai bine să nu ne ducem , oricum nu facem nimic. Contează pentru sportivi! Mai nou am aflat cât de influentă e federația dacă poate face un ministru să-și șteargă o postare... Credeam că influența lor se limitează la susținerea unui comentator agramat pe Eurosport care *** cum e a dat de gol FRSB în legătură cu ceara de schiuri interzisă. Deci politica românească e să o folosim în continuare la antrenamente unde nu suntem controlați . Trebuie s-o folosim că tot am cumpărat-o... Hai să poluăm când nu suntem controlați de FIS. Asta e federația română de schi și biatlon - o mafie

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sibelius
sibelius  •  18 Ianuarie 2022, 16:27
Postat de Chris Montora pe 18 Ianuarie 2022, 15:10

Parcă la Olimpiadă te duci că meriți, nu ca să capeți experiență. Dacă tot au făcut trial, de ce nu au pus-o să concureze să îi arate că sunt altele mai bune?

Daca te califici, da. Daca ajungi acolo pentru ca tara poate sa inscrie un sportiv la proba respectiva chiar nu are nicio importanta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează