SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Antrenorul lui David Popovici: „Talentul contează, dar cel mai important e profilul mental”

David Popovici în plin efort într-una dintre numeroasele curse câștigate Foto Raed Krishan
David Popovici în plin efort într-una dintre numeroasele curse câștigate Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 18 aprilie 2023 13:34 / Actualizat marti, 18 aprilie 2023 20:47

Antrenorul lui David Popovici, Adrian Rădulescu, spune că nu e mai greu sau mai ușor să-l pregătească după performanțele din ultimii ani, ci diferit. El crede că talentul contează, dar partea mentală e decisivă

Lucrează împreună de când dublul campion mondial și european avea 9 ani, au străbătut sezoane succesive în care talentul și munca s-au reunit pentru a duce la performanțe nemaiîntâlnite în înotul românesc.

Primele Naționale cu David Popovici în 2014

Antrenorul Adrian Rădulescu a scotocit prin memorie și a identificat anul 2014 și orașul Arad drept primă participare cu David la un campionat național. „Nu-mi amintesc foarte multe, sincer, decât poate drumul până acolo și un pic din agitația specifică copiilor", a spus el într-un interviu pentru canalul de YouTube al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

Micul Popovici încă nu avea pe atunci 10 ani, iar Rădulescu a precizat că "a fost cuminte". Între timp lucrurile s-au schimbat de la sezon la sezon, până când din copilul extrem de promițător s-a reliefat performerul de acum, deținător al recordului lumii în cea mai râvnită probă, cea de 100 metri liber.

Adrian Rădulescu: „Noi uităm că are totuși 18 ani"

„Nu cred că e mai greu să-l antrenez pe David acum, când este campion mondial și european, ci este diferit", punctează însă Rădulescu pentru aceeași sursă. "Noi uităm că totuși are 18 ani. Ușor-ușor devine un bărbat matur și atunci automat și interacțiunea dintre noi trebuie să se transforme".

Pare că talentul nu mai este determinant la vârsta aceasta, când mulți factori contribuie la realizarea unor rezultate importante. Ce opinează antrenorul? "Contează și talentul, dar cred că cel mai important la nivelul acesta este profilul mental. Sigur, și dedicarea", declară Adrian Rădulescu.

Adrian Rădulescu: „Nu există o rețetă a succesului”

Antrenorul lui David Popovici: „Talentul contează, dar cel mai important e profilul mental”
Antrenorul Adrian Rădulescu și David Popovici la o conferință de presă în timpul Campionatelor Mondiale de la Budapesta 2022 Foto Raed Krishan

Tot el spunea acum ceva vreme că "nu știu dacă există vreo metodă de a cuantifica munca. Poți să aduni kilometri, poți să aduni zile, dar nu cred că există o rețetă a succesului. Cred că mai important este să ai caracterul necesar și gândirea potrivită. Sunt mulți care fac kilometri, dar nu îi fac cu intenție, cu dorință și în felul acesta nu ating astfel de performanțe".

Au existat, mai ales pe perioada vacanței, după Campionatele Mondiale din Peru, cred că trei săptămâni chiar nu am schimbat niciun mesaj. Și nu mi s-a părut ciudat, a fost o chestie pe care am stabilit-o amândoi și ne-am descurcat foarte bine 
- Adrian Rădulescu, antrenor David Popovici

Până la finele lunii februarie, David Popovici s-a antrenat în Tenerife, un loc potrivit pentru scopul în sine, de asemenea discret, ferit de apariția eventualilor fani. „Nu am avut probleme din punctul acesta de vedere. Dincolo de copiii care vin la cursurile de înot și bineînțeles vor o poză cu el, nu avem probleme nici acasă. 

În Tenerife erau și grupe de la cluburi, copii mai mici care de asemenea s-au dus să facă se fotografieze cu el, iar lui cred că îi face plăcere", explică Rădulescu.

Atât sportivul, cât și antrenorul au sărbătorit Paștele „acasă, fiecare cu familia, după datini și tradiții". 

Citește și:

Antrenorul lui Andrey Rublev e uimit: „Face lucruri pe care rareori le-am văzut în viața mea”
PORTRET
Antrenorul lui Andrey Rublev e uimit: „Face lucruri pe care rareori le-am văzut în viața mea”
Scene incredibile la Campionatul Mondial de Snooker » Un bărbat s-a urcat pe masă și a împrăștiat un praf portocaliu
INCIDENT
Scene incredibile la Campionatul Mondial de Snooker » Un bărbat s-a urcat pe masă și a împrăștiat un praf portocaliu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează