SPORTURI  »  ALTELE  »  INEDIT

Ape rele » O înotătoare de 63 de ani a încercat să traverseze Strîmtoarea Florida fără cuşcă de protecţie

Diana împlineşte chiar azi 63 de ani +1   FOTO
Diana împlineşte chiar azi 63 de ani

Articol de - Publicat miercuri, 22 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 21 august 2012 19:42

Diana Nyad, o înotătoare americană de 63 de ani, a încercat pentru a treia oară în 12 luni să traverseze înot Strîmtoarea Florida. Din păcate, a eşuat din nou


În ultimul an, Diana Nyad, înotătoare pe distanţe lungi de o viaţă întreagă, a încercat de trei ori să înoate din Havana pînă în Florida, fără cuşcă de protecţie împotriva rechinilor. Şi-a ratat obiectivul de două ori anul trecut şi o dată ieri. A mai avut o tentativă, în 1979, închisă însă în cuşca menită s-o apere de fioroasele vietăţi ale adîncurilor. Nici atunci nu a reuşit.

Ieri, după trei zile petrecute în apă, după 110 din cei 160 de kilometri pe care ar fi trebuit să-i parcurgă, după ameninţarea hipotermiei şi a înţepăturilor meduzelor otrăvitoare, Diana a renunţat din nou. De data aceasta, au contribuit la retragerea din încercarea vieţii ei atît veninul meduzelor, care au urzicat-o de cel puţin patru ori, cît şi limba şi buzele umflate din cauza apei sărate.

Cîmp antirechin
Iniţial, proba trebuia să dureze 60 de ore. În cursul zilei de duminică, furtuna a deturnat-o pe Diana de pe cursul său. Luni vremea a fost frumoasă, dar Diana Nyad nu a putut recupera timpul irosit cu o zi înainte.

Diana Nyad este însoţită în călătoriile ei extreme de o barcă, unde se află echipa sa de asistenţă - medici, maseuri, nutriţionişti, meteorologi. În plus, barca este dotată şi cu un aparat care emite un cîmp electric ce alungă rechinii.

"A trebuit s-o scoatem din apă. Deja îşi risca viaţa şi nu mai era nimic amuzant"
Steve Munatones, observator oficial al cursei Dianei Nyad

Pregătire specială
Diana Nyad a fost unsă cu lanolină pe faţă şi pe costumul de neopren, pentru a nu fi muşcată de meduze sau de alte creaturi periculoase. Ea nu a avut voie să urce la bordul nici unui vas şi nici să fie atinsă de cineva care să-i acorde ajutor. Orice act de acest fel ar fi adus anularea tentativei sale. Ceea ce s-a întîmplat. Diana a avut voie să se oprească din cînd în cînd pentru a se odihni, a primit apă şi pîine cu unt de arahide pentru a căpăta energie.

160 de kilometri este distanţa totală pe care ar fi trebuit s-o parcurgă înot Diana Nyad

60 de ore ar fi trebuit să dureze întreaga traversare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează