SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Băiatul de aur » Matyas, fiul Rekăi Szabo, cîştigă medalii mondiale pentru Germania

Matyas Szabo, alaturi de tatal sau, Vilmos
Matyas Szabo, alaturi de tatal sau, Vilmos

Articol de - Publicat vineri, 01 aprilie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 01 aprilie 2011 19:51

Matyas Szabo este fiul Rekăi şi al lui Vilmos Szabo. Reka, floretistă valoroasă a generaţiei care o cuprindea şi pe Laura Badea, a fost campioană mondială în 1994 şi medaliată cu argint cu echipa la JO de la Atlanta, în 1996. Vili Szabo a fost şi el multiplu medaliat în probele de sabie la Europene, Mondiale şi Olimpiadă.

La CM pentru juniori din Iordania, fiul lor, Matyas, a cucerit medalia de aur. A avut un parcurs perfect, de la grupele preliminare, după care s-a clasat cao de serie numărul 1, pînă la asalturile de pe tabloul principal. A trecut pe rînd de Fares Arfa (Canada, 15-4), Ziad Elsissy (Egipt, 15-9), Leonardo Affede (Italia, 15-7), Andras Szatmari (Ungaria, 15-12). În semifinale l-a depăşit pe un alt ungur, Nikolasz Iliasz, cu 15-9. Finala i-a revenit, cu 15-11, în faţa rusului Trofim Velikîi.

Matyas are acum 19 de ani. A trăit aproape toată viaţa în Germania, alături de părinţii lui, care s-au stabilit acolo. Are un frate de cinci ani, Marc. Pînă acum două sezoane, Matyas a concurat cu "România" pe spate, deoarece nu avea cetăţenie germană. Acum a devenit cetăţean al ţării unde trăieşte de atîta timp.

Tînărul sabrer nu vorbeşte limba română. Doar ungureşte, engleză şi germană. A intrat în sala de scrimă la patru ani. "Practic a trăit lîngă planşă de mic. A ales arma mea deoarece floreta, arma mamei lui, era practicată doar de fete la clubul TSV Dormagen", povestea Vilmos Szabo, acum cîţiva ani.

Din părinţi campioni

Reka Szabo a încetat activitatea sportivă în 2004, la 37 de ani, dupa ce a ratat calificarea la JO de la Atena. Timp de 21 de ani a activat la lotul naţional de floretă al României. Vilmos Szabo este antrenor al echipei naţionale masculine de sabie a Germaniei.

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
cfr_atlanta
cfr_atlanta  •  01 Aprilie 2011, 21:29

Bravo Matyas!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează