SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Cine sunt cei 2 șahiști care reprezintă România la Superbet Chess Classic: unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri Internaționali, precum și locul 13 mondial!

Articol de - Publicat marti, 25 aprilie 2023 10:00 / Actualizat marti, 25 aprilie 2023 10:00

Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023. Printre cei mai buni 10 șahiști din lume se află și doi sportivi care reprezintă România. 

  • Turneul este fondat de Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari sahisti ai lumii – si este unul dintre cele mai importante circuite de sah la nivel Mondial. Este a 4-a oara cand se organizeaza in Romania;
  • În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 13 mondial).

1. Bogdan Deac, ROMÂNIA: 21 ani, locul 39 mondial și unul dintre cei mai valoroși șahiști români

În prezent, Bogdan Deac este considerat unul dintre cei mai valoroși șahiști români (locul 39 mondial). Este beneficiarul a două wildcard-uri în cadrul circuitului Grand Chess Tour 2023 și va concura în competițiile Superbet Chess Classic România, respectiv Superbet Rapid & Blitz Polonia.

Bogdan Deac joacă șah de la șapte ani, iar la 14 ani a fost selecționat pentru prima dată în naționala de șah a României. Tot atunci a devenit și cel mai tânăr Mare Maestru internațional la șah din lume, fiind considerat unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care au făcut acest lucru.

A început să joace șah la îndemnul părinților, care îl considerau un copil foarte energic și căutau să-i găsească o ocupație extrașcolară. Încă de la prima interacțiune avută cu șahul, și-a dat seama că era atras de acest sport. Astăzi preferă șahul clasic și spune că s-a automotivat constant, de-a lungul anilor, să exceleze în domeniu. Titlul de Mare Maestru a venit după foarte multă muncă, pasiune, dar și de pe urma suportului oferit de familie.

Spune despre el că are o viață normală: citește și învață (despre șah, dar nu numai), se pregătește pentru competiții și vizionează partidele care se joacă la diferite turnee din lume, îi place să se plimbe, face sport, îi place să vizioneze meciuri de fotbal și petrece timp în compania familiei și a prietenilor.

În timpul desfășurării turneelor de șah la care participă, Bogdan își alocă multe ore de pregătire pentru partidele de șah, face zilnic scurte plimbări și acordă o atenție deosebită alimentației și odihnei sale. De altfel, este de părere că pregătirea fizică este necesară înainte de orice turneu.

Nu are un reper în lumea șahului, însă pentru o perioadă de timp l-a urmărit și admirat pe americanul Bobby Fischer (fost campion mondial de șah), despre care Bogdan spune că avea un stil de joc foarte agresiv și pe care îl aseamănă, totodată, inclusiv cu fostul campion mondial Garry Kasparov. Deac visează să joace, într-o zi, pentru titlul mondial și să fie primul român care ajunge campion mondial la seniori.

Cine sunt cei 2 șahiști care reprezintă România la Superbet Chess Classic: unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri Internaționali, precum și locul 13 mondial!
Bogdan Deac, unul dintre cei mai buni șahiști români

2. Richard Rapport, ROMÂNIA: 27 ani, locul 13 mondial, câștigătorul FIDE Grand Prix 2022

Richard Rapport este un mare maestru internațional, născut în Ungaria, care s-a transferat în toamna anului trecut pe lista Federației Române de Șah. De atunci, Richard Rapport joacă sub steagul României și va continua s-o facă și în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 – prima etapă a turneului mondial GCT.

Rapport a câștigat titlul de Mare Maestru (GM) la vârsta de 13 ani și 11 luni, doborând recordurile stabilite anterior de legenda maghiară Peter Leko. Rapport este cunoscut pentru stilul său neconvențional și deschiderile mai puțin obișnuite.

În mai 2022, a atins vârful carierei sale profesionale, ajungând pe locul 5 mondial. Realizările sale profesionale includ câștigarea Turneului Danzhou în 2020, precum și Grand Prix FIDE de la Belgrad 2022, care i-a asigurat calificarea la Turneul Candidațilori FIDE 2022.

Spune despre el că depune efort și multă energie în fiecare partidă jucată. Iubește șahul datorită complexității și frumuseții jocului și crede cu tărie în fair-play, atât în sport, cât și în viața de zi cu zi.

Prin prisma carierei, obișnuiește să călătorească mult în lume și nu știe niciodată cum arată agenda lui pe termen lung, motiv pentru care apreciază mult zilele obișnuite, petrecute acasă, cu soția sa, cu care împărtășește, de altfel, și pasiunea pentru șah.

Cine sunt cei 2 șahiști care reprezintă România la Superbet Chess Classic: unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri Internaționali, precum și locul 13 mondial!
Richard Rapport, ROMÂNIA: 27 ani, locul 13 mondial

Etapele Grand Chess Tour 2023

Superbet Chess Classic Romania4 - 16 MaiBucurești, Romania
Superbet Rapid & Blitz Polonia19 - 26 MaiVarșovia, Polonia
Super United Rapid & Blitz Croatia3 - 10 IulieZagreb, Croația
Saint Louis Rapid & Blitz12 - 19 NoiembrieSaint Louis, SUA
Sinquefield Cup19 Noiembrie - 3 DecembrieSaint Louis, SUA

Citește și alte știri de șah: 

De ce femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah? Răspunsul profund al lui Garry Kasparov

10 nume EXPLOZIVE la turneul de șah al anului la București: de la sclipitorul Bogdan Deac la vedetele Fabiano Caruana sau Wesley So

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează