SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Campioanele se respectă » Fetele și băieții de la canotaj merg în finalele Campionatelor Mondiale

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 13 septembrie 2018 13:26

Fetele de la dublu vâsle, categorie ușoară, s-au calificat în finală, la Mondiale, după ce au câștigat cursa din semifinale.

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, campioanele mondiale din 2017, de la Sarasota, s-au calificat în finala de 6 și la Mondialele de la Plovdiv (Bulgaria).
"Tricolorele" au făcut joi o cursă tactică excelentă în semifinale, deși au avut o concurență acerbă. Americancele Emily Schmieg și Mary Jones, medaliatele cu bronz anul trecut, s-au instalat la conducere după primii metri, sufocându-și concurentele cu un ritm alert și un stroc ridicat.

Româncele s-au luat după ele, neintrând în panică. Nu au forțat nici un moment, păstrând barca în imediata apropiere a liderului. Primele trei locuri mergeau în marea finală, astfel că bătaia pentru locul de bronz a fost una enormă. Mai multe echipaje s-au aflat pe rând pe locul visat: Africa de Sud, Elveția apoi Canada.

Atac mortal

Pe ultimii 400 de metri, Cozmiuc și Beleagă au ridicat "pânzele", și vântul a suflat exact pe culoarul lor. Barca a prins viteză și a trecut în frunte, parcurgând prima cei 2.000 de metri. Americancele au terminat pe 3, în timp ce elvețiencele Patricia Merz și Frederoque Rol, care le învinseseră pe românce în acest an, la Europene, au prins și ele finala.

Africa de Sud, Canada și Australia au rămas, în schimb, pe dinafară.
În finală, româncele vor avea o misiune extrem de grea, din a doua semifinala calificându-se Olanda, campioana europeană, Noua Zeelandă, argintul mondial de la Sarasota și Marea Britanie. Polonia, vicecampioanele continentale au ratat finala! 

Ca și anul trecut?

Româncele speră să continue exact traseul de anul trecut. Atunci au ratat titlul european, la Racice (Cehia), dar au devenit campioanele lumii, la Sarasota. Acum, au ratat iar podiumul, la Glasgow, la Europene, dar speră să ia aurul, în cursa de sâmbătă, care va începe exact la miezul zilei (12:01). 

Și băieții sunt pe val!

Barca de patru rame a României formată din Mihăiță Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan Berariu și Ciprian Huc a prins și ea finala. Campioni europeni la Glasgow, românii au trebuit să tragă serios în semifinala de la Plovdiv. "Tricolorii" erau pe locul 2 la 500 de metri, în spatele Australiei, pe 3 la jumătatea cursei, întrecuți și de Polonia, și au căzut pe 4 la 1.500 de metri, cu Olanda venind tare din urmă.

Pe ultimii 500 de metri însă, românii au avansat considerabil și au depășit Polonia, terminând pe ultimul loc calificant, în spatele Australiei și Olandei. În finala de sâmbătă (ora 12:46), barca română va mai avea adversare Italia, Marea Britanie și Germania. Acum o lună la Glasgow, românii cu o medie de vârstă de 20 de ani au câtigat aurul, trecând de toate adversarele europene, podiumul în Scoția fiind România, Marea Britanie și Franța! 

Alte patru șanse de finală

România mai are 4 bărci angrenate în lupta pentru medalii. Vineri dimineața, bărcile de 8 plus 1, feminin și masculin, vor lua startul în recalificări. Joi, în recalificări, băieții de la dublu vâsle, Ioan Prundeanu și Marian Enache au obținut calificarea în semifinale, urmând să ia și ei startul vineri.

De asemenea, barca de dublu rame, cu Marius Cozmiuc și Ciprain Tudosă, a câștigat joi una din cursele din sferturile de finală și luptă în semifinale pentru un loc între primii 6. În schimb, bărcile de patru rame feminin și patru vâsle feminin, au terminat pe ultimul loc în semifinale și au ratat finala. 

Citește și: Finalele Campionatelor Mondiale de canotaj sunt transmise la TV! Nouă echipaje vor concura pentru România

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
maxp
maxp  •  13 Septembrie 2018, 15:19

Curse tactice foarte bune pt cele 2 echipaje calificate azi, inclusiv baietii au aratat potential, au recuperat foart mult pe final si cred ca daca fac o cursa foarte buna nu sunt de nebagat in seama in finala. Teoretic baietii de la dublu vasle nu au sanse reale de finala si barcii de 8+1 masculin ii va fi de asemenea foarte greu. In schim la dublu rame baieti ar trebui sa intre in discutie doar culoarea medaliei si sa speram ca totusi prima cursa a fetelor de la 8+1 a fost doar un teribil accident.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează