SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE/CAMPIONATELE MONDIALE

Canoiștii llie Sprîncean şi Oleg Nuţă s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă în acțiune FOTO Planet Canoe
Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă în acțiune FOTO Planet Canoe

Articol de - Publicat duminica, 27 august 2023 12:42 / Actualizat duminica, 27 august 2023 13:25

Ilie Sprîncean (29 de ani)  şi Oleg Nuţă (25 de ani) s-au calificat la Jocurile Olimpice din 2024 după ce s-au clasat pe poziția a șasea în finala de la canoe dublu 500 de metri la Campionatele Mondiale de la Duisburg. Primele opt ambarcațiuni au obținut biletele pentru Paris.

Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă au luptat pentru visul lor, acela de a ajunge la Jocurile Olimpice, unul pe care îl au de când au ajuns împreună în canoe în Republica Moldova. Au trecut prin greutăți, prin schimbări de profesie, dar până la urmă visul lor a devenit realitate într-o zi înnorată la Duisburg.

 Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă au concurat duminică în proba de canoe dublu 500 de metri, cea care oferea opt bilete pentru Paris. În finală au fost nouă ambarcațiuni, iar miza olimpică a făcut ca toate echipajele să tragă tare. „Tricolorii” au fost pe poziția a doua la 250 de metri, dar au pierdut din viteză și s-au clasat pe poziția a șasea cu un timp de 01:38,781. 

Pe podium au urcat nemții Kretshmer/Hecker 01:36,972, chinezii Liu/Ji (01:38,126) și spaniolii Garcia/Martinez (01:38,571). Înaintea românilor au mai fost francezii Leonard/Bart (01:38,585) și maghiarii Korisanszky/Fekete (01:38,770). 

Sâmbătă, Ilie și Oleg au cucerit bronzul în proba de canoe dublu 1.000 de metri, o probă care nu este în programul olimpic din 2024.

Canoiștii llie Sprîncean şi Oleg Nuţă s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Oleg și Ilie pe podium la Campionatele Mondiale de la Duisburg în proba de canoe dublu 1.000 de metri FOTO Imago

Ilie Sprîncean a lăsat tirul pentru visul de a participa la Jocurile Olimpice

Faptul că Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă sunt din nou împreună într-o canoe are în spate o poveste interesantă. Au fost campioni mondiali la U23 pentru Republica Moldova în 2017. După acel titlu mondial, condițiile și lipsa finanțării au făcut ca primul să se lase de sport și să-și caute altă meserie, el devenind șofer de tir.

Oleg a fost cel care l-a întors din drum, povestindu-i despre cât de bine este în lotul de kaiac-canoe al României. „El a venit în ianuarie 2022 să tragă pentru România pentru că a vrut să continue visul nostru de a participa la Jocurile Olimpice. După o perioadă mi-a spus care sunt condițiile, ceea ce nu avem în Republica Moldova și m-am reîntors și eu", a spus Ilie Sprâncean în luna mai după au câștigat cursa de canoe dublu 1000 de metri la Cupa Mondială de la Szeged.

Lista pentru Paris are zece nume 

Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă li se alătură celo opt „tricolori” care și-au obținut deja biltele pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Aceștia sunt Delvine Meringor (atletism), David Popovici (înot), Lăcrămioara Perijoc (box), Vlad Stancu (înot), Andrea Miklos (atletism), Alina Rotaru (atletism), Annaliese Drăgan (gimnastică ritmică), Cătălin Chirilă (kaiac-canoe). 

3 medaliia cucerit delegația României la Campionatele Mondiale de la Duisburg: un aur (Cătălin Chirilă, canoe simplu 500 de metri), un argint (Cătălin Chirilă, canoe simplu 1.000 de metri) și un bronz (Ilie Sprîncean/Oleg Nuță, canoe dublu 1.000 de metri)

Citește și: 

Canoistul Cătălin Chirilă, argint la Campionatele Mondiale de la Duisburg și calificare la Jocurile Olimpice de la Paris
KAIAC-CANOE
Canoistul Cătălin Chirilă, argint la Campionatele Mondiale de la Duisburg și calificare la Jocurile Olimpice de la Paris
Adelina Ungureanu după meciul cu Franța: „În setul al patrulea s-a produs o ruptură”
CAMPIONATUL EUROPEAN
Adelina Ungureanu după meciul cu Franța: „În setul al patrulea s-a produs o ruptură”

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  27 August 2023, 14:07

Din pacate nu am avut ocazia sa urmarim cursele, televiziunile din Romania fiind ocupate cu cu totul alte transmisiuni (asa cum nici meciurile de volei ale nationalei feminine de la Euro nu s-au vazut), insa dupa timpii inregistrati, pare o diferenta infima intre echipajele clasate pe locurile 3-7, deci pare ca a fost o lupta acerba pentru podium. Vad ca toti scriu deja de bilantul final al Romaniei la aceste Mondiale, totusi mai avem un reprezentant ce urmeaza sa intre in cursa de canoe simplu 5000 metri de care se pare ca presa a uitat complet.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează