SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Canoistul Cătălin Chirilă caută medaliile și calificarea olimpică la Campionatele Mondiale de la Duisburg

Cătălin Chirilă la Jocurile Europene FOTO Imago Images
Cătălin Chirilă la Jocurile Europene FOTO Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 12 august 2023 19:14 / Actualizat sambata, 12 august 2023 19:58

Cătălin Chirilă (25 de ani) este campionul mondial en titre la canoe simplu 1.000 de metri și speră să-și poată apăra titlul cucerit la Halifax anul trecut. La întrecerea din Germania, 23-27 august, se vor da și primele bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris. 

Campionatele Mondiale de la Duisburg debutează pe 23 august și se încheie pe 27 august. Întrecerea din Germania are dublă importanță, pe lângă medalii se împart și bilete pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

România va participa la această competiție cu șase reprezentanți, patru băieți și două fete. Cel mai titrat și cel mai experimentat sportiv din delegația "tricoloră" este canoistul Cătălin Chirilă, campion mondial și european în 2022 la canoe simplu 1,000 de metri, cea care este și probă olimpică. Pentru a primi biletul pentru Paris. Chirilă trebuie să se claseze între primii cinci la Dusiburg.

Așteptăm medalie şi calificare de la Cătălin Chirilă. Acum competiţia e competiţie, dar o medalie va lua, fie că vine pe primul loc, pe doi sau pe trei. Eu sper să câștige şi poate să ia medalie şi la 500 m.

Dacă şi echipajul de la canoe dublu, Sprîncean-Nuţă, se califică la 500 m din prima e un lucru senzațional. Ei au făcut o pauză şi sunt în creştere acum, nu au ajuns încă în vârful de formă după pauza de doi ani”, a declarat Ion Bîrlădeanu, preşedintele FR de Kaiac-Canoe pentru Agerpres.

Speranțe pentru Ilie Sprîncean și Oleg Nuţă

Pentru a ajunge la Paris, Ilie Sprîncean și Oleg Nuţă trebuie să se califice în finală. Cei doi au fost campioni mondiali la U23 pentru Republica Moldova în 2017, dar acum reprezintă acum România. După acel titlu mondial, condițiile și lipsa finanțării au făcut ca primul să se lase de sport și să-și caute altă meserie, el devenind șofer de tir.

Canoistul Cătălin Chirilă caută medaliile și calificarea olimpică la Campionatele Mondiale de la Duisburg
Oleg Nuța și Ilie Sprîncean au cucerit aurul la Cupa Mondială de la Szeged în proba de canoe dublu 1.000 de metri FOTO Raed Krishan

Oleg a fost cel care l-a întors din drum, povestindu-i despre cât de bine este în lotul de kaiac-canoe al României. „El a venit în ianuarie 2022 să tragă pentru România pentru că a vrut să continue visul, după o perioadă mi-a spus care sunt condițiile, ceea ce nu avem în Republica Moldova și m-am reîntors pentru visul pe care îl am, de a participa împreună la Jocurile Olimpice", a povestit Ilie Sprîncean.

Lotul României pentru CM de la Duisburg

  • Cătălin Chirilă- canoe simplu 500 m, 1.000 m ( probă olimpică)
  •  Ilie Sprîncean/Oleg Nuţă- canoe dublu 500 m (olimpică), 1.000 m
  • Oleksandr Komiahin - canoe simplu 5.000 m
  • Tania Vîrijac- canoe simplu 200 m (olimpică). 1.000 m
  • Carmen Morawietz - kaiac simplu 500 m (olimpică), 1. 000 m
  • Tania Vîrijac şi Oleksandr- canoe dublu mixt 500 m

Cei care nu obţin biletele pentru JO de la Paris la Duisburg, în mai 2024 are loc o ultimă competiție europeană de calificări la Szeged (Ungaria).

Citește și: 

România participă cu 16 atleți la Campionatele Mondiale de la Budapesta
CAMPIONATELE MONDIALE
România participă cu 16 atleți la Campionatele Mondiale de la Budapesta
A fost în echipa Simonei Halep și nu are dubii: „O să mai joace. Am vorbit cu mai mulți oameni”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
A fost în echipa Simonei Halep și nu are dubii: „O să mai joace. Am vorbit cu mai mulți oameni”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează