SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATELE MONDIALE

România participă cu 16 atleți la Campionatele Mondiale de la Budapesta

Bianca Ghelber în acțiune 
Foto:GettyImages
Bianca Ghelber în acțiune Foto:GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 12 august 2023 18:13 / Actualizat sambata, 12 august 2023 19:49

Campionatele Mondiale debutează pe 19 august pe arena Centrul Național de Atletism”, care are o capacitate de 36.000 de locuri și a fost construită special pentru acest eveniment. Obiectivul ”tricolorilor” este calificarea în trei finale. 

Săptămâna viitoare, la Budapesta, va debuta cea mai importantă competiție din acest an pentru atleți. Campionatele Mondiale de Atletism sunt găzduite pentru prima oară de Ungaria. Pentru acest eveniment, oficialii din țara vecină au construit un stadion nou cu o capacitate de 36.000 de locuri.

România participă cu 16 sportivi, nouă fete şi şapte băieţi, iar Federaţia Română de atletism a stabilit ca obiectiv calificarea în trei finale.

Atleții români care vor participa la CM de la Budapesta

  • FEMININ: Andreea Mikloş (400 m), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alina Rotaru (lungime), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ana Maria Ion (triplusalt) Claudia Bobocea (1.500 m), Veronica Rodean (35 km marş), Mihaela Acatrinei (marş 35 km)
  • MASCULIN: Alin Firfirică (disc), Rareş Toader (greutate), Gabriel Bitan (lungime), Alexandru Novac (suliţă), Ilie Corneschi (maraton), Nicolae Soare (maraton), Narcis Mihăilă (35 km marş)

Oana Pantelimon: „Avem sportivi aproape de barem”

Anul trecut la CM de la Eugene (SUA), țara noastră a avut o delegaţie de opt sportivi, patru fete şi patru băieţi, iar cele mai bune rezultate le-au înregistrat Bianca Ghelber, locul 6 la aruncarea ciocanului, și Alin Firfirică, locul 7 la disc. 

„Sportivii noştri au confirmat anul acesta, prin medalii, prin recorduri personale şi toţi au şansele lor la Mondiale. Important este să reuşească acolo să se autodepăşească. Avem deja două fete care au obţinut calificarea olimpică, Andreea Mikloş (400 m) şi Alina Rotaru (lungime). Ghelber a fost aproape, a aruncat 73,80 m şi baremul este de 74 m. Este foarte aproape.

Daniela Stanciu a sărit 1,96 m şi baremul este 1,97 m. Avem sportivi care sunt aproape de barem, dar deocamdată doar Mikloş şi Rotaru l-au îndeplinit. Avem un al doilea criteriu de calificare şi care în ultima vreme primează, este vorba de clasament. Baremurile au crescut foarte mult şi se intră mai mult pe clasament. Sportivii noştri stau însă bine şi în clasamentul pentru JO”, a spus Oana Pantelimon, antrenoarea coordonatoare a lotului olimpic, pentru Agerpres. Atleții români vor pleca spre Budapesta pe 17 august.

24 de medalii mondialeau cucerit ”tricolorii” de-a lungul timpului, cinci de aur, 8 de argint și 11 de bronz

România nu a mai avut un reprezentant pe podiumul mondial de la ediția din 2009, care a avut loc la Berlin, atunci Nicoleta Grasu a cucerit bronzul la aruncarea discului. Monica Stoian a ocupat atunci poziția a patra la aruncarea suliței, dar i-a fost acordată medalia de bronz după descalificarea rusoaicei Mariya Abakumova.

2.187 de atlețidin 202 ţări vor participa la Campionatele Mondiale de la Budapesta

Citește și: 

O echipă de 6 refugiaţi va evolua la CM de atletism de la Budapesta. Lidera a descoperit alergarea în tabăra de refugiați
ECHIPĂ
O echipă de 6 refugiaţi va evolua la CM de atletism de la Budapesta. Lidera a descoperit alergarea în tabăra de refugiați
Marcell Jacobs, campion olimpic în proba de 100 metri, i-a speriat pe jurnaliștii din Italia cu două săptâmâni înainte de Campioantele Mondiale de la Budapesta
CAMPIONATELE MONDIALE
Marcell Jacobs, campion olimpic în proba de 100 metri, i-a speriat pe jurnaliștii din Italia cu două săptâmâni înainte de Campioantele Mondiale de la Budapesta

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  12 August 2023, 22:03

Delegatie destul de numeroasa (spre deosebire de anul trecut de pilda). Obiectivul de doar 3 finale cred ca e unul modest, din punctul meu de vedere se putea tinti la 5 finale si o medalie. Adica unul care sa aspire spre depasirea potentialului aparent, in conditiile in care avem vreo 3 favoriti de a prinde finale, ceea ce mi se pare un obiectiv in limitele normalului. Intr-o zi foarte buna Bianca poate prinde o medalie, are rezultate ascendente, de ce nu? Firfirica nu pare in cea mai buna forma, dar ramane favorit pentru o finala, in timp ce Rotaru si Stanciu clar pot prinde finalele. Eu astept niste ambitionari serioase si din partea lui Toader si mai ales a lui Novac, care au aratat frecvent potential, dar s-au pierdut parca la competitiile importante.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează