SPORTURI  »  ALTELE  »  CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT

Toată România sărbătorește performanța lui Popovici. Dar cât costă, de fapt, să ajungi un mare campion la înot? 3 informații importante

Toată România sărbătorește performanța lui Popovici. Dar cât costă de fapt să ajungi un mare campion la înot? 3 informații importante
Toată România sărbătorește performanța lui Popovici. Dar cât costă de fapt să ajungi un mare campion la înot? 3 informații importante

Articol de - Publicat luni, 20 iunie 2022 22:10 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 23:16

SERIAL GSP: CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT. GSP a lansat în această primăvară un serial despre cât costă să faci sport în România. Primul episod a fost despre fotbal, iar al doilea despre înot

Înotul este sportul la care părinții apelează cel mai frecvent atunci când se gândesc să le asigure copiilor încă de la vârste foarte fragede o activitate care să fie în același timp plăcută, utilă și cu multe beneficii pentru sănătate. 

Fenomenul David Popovici a fost dus de părinți la înot încă de la 4 ani, după ce a fost diagnosticat cu scolioză de medicul pediatru.

Azi, Popovici (17 ani) a devenit campion mondial în proba de 200 de metri liber, fiind astfel primul înotător din istoria României care ia aurul la o astfel de competiție. Timpul lui a fost de 1:43.21 min (nou record mondial de juniori), depășindu-i pe Sunwoo Hwang (19 ani, Coreea de Sud) – 1:44.47 și Tom Dean (22 de ani, Marea Britanie) – 1:44.98.

David Popovici e REGELE ABSOLUT al natației: campion mondial în proba de 200 de metri liber! Al 4-lea timp din ISTORIE
CM DE NATAȚIE
David Popovici e REGELE ABSOLUT al natației: campion mondial în proba de 200 de metri liber! Al 4-lea timp din ISTORIE

1. Cât costă la început să faci înot: câteva sute de lei lunar

Cât îi costă însă pe părinți această liniște? La început, înotul este un sport care necesită o investiție suportabilă din partea părinților. Un abonament lunar mediu costă 350-500 de lei, la care se mai adaugă în jur de 300 de lei echipamentul strict necesar.

„Taxa de inițiere poate începe de la 60 de lei o ședință, dar mai convenabil e un abonament pentru 8 ședințe pe lună la 350 lei sau 12 ședinte pe lună la 450 lei, făcute în grup. Taxele se dublează însă pentru cei care vor antrenor personal”, spune părintele unui copil care ia cursuri de inițiere la un club privat din București.

Cât costă să faci înot în România? Pot trăi sportivii din practicarea natației? Întrebări și răspunsuri utile
Cât costă să faci sport în România?
Cât costă să faci înot în România? Pot trăi sportivii din practicarea natației? Întrebări și răspunsuri utile

2. Cât costă echipamentul de înot

Pe lângă abonament, mai trebuie cumpărate costum de baie, cască de înot, papuci și prosop. 

„Găsești ochelari și cu 10 lei, dar unii calitativi sar spre 100, un slip normal costă 80 de lei, casca variază între 5 lei, calitate slabă, și 40 de lei, una bună, papucii 70 de lei, prosop tot 70 de lei. Te duci între 250 de lei și 400, în funcție de calitate. Vorbim despre materiale pentru inițiere”, a calculat un alt părinte.

Doar o joacă până la 5 ani De la ce vârstă se poate vorbi de înot de performanță? „Selecția primară e bine să înceapă de la 6-7 ani”, precizează antrenorul federal Silviu Anastase.

Potrivit acestuia, până la 5 ani totul este o joacă, o adaptare a copilului cu mediul. De la 6-7 ani, apar cu adevărat provocările, sacrificiile. Atât pentru copii, cât și pentru părinți. „Mi-am dus cei doi băieți la înot de la vârsta de 5 ani și jumătate. 

După ce au învățat să înoate, în câteva luni, antrenorul m-a întrebat dacă vreau să-i las la grupa de performanță. Am fost de acord, mai ales că și lor le-a plăcut. Am trecut la un program cu 5 antrenamente pe săptămână, iar taxa lunară a crescut la 450-500 de lei pentru fiecare copil”, a explicat tatăl unor cadeți din Ploiești.

3. Drumul spre performanță în înot, peste 12.000 lei/an

Cei care prind gustul și demonstrează abilități pot face saltul la grupele de performanță. Pentru asta e nevoie atât de talentul copiilor, cât și de buzunarul părinților, deoarece cheltuielile cresc exponențial cu suplimentarea numărului de antrenamente ale copilului, participarea la tot mai multe concursuri, apariția cantonamentelor, precum și nevoia de accesorii de antrenament și de competiții.

Un calcul estimativ făcut după consultarea mai multor părinți arată că ar fi nevoie de circa 12.600 lei pe an, adică în jur de 1.000 de lei lunar, pentru susținerea activității unui copil care aspiră la statul de performer. 

Cel mai mult este cotizația pentru antrenamente, măcar 500 lei/lună, în care intră 5 antrenamente pe săptămână. Între 5.400-6.000 de lei. Apoi, mai cheltuim cam 1.000 de lei pe an pentru echipament.

O pereche de ochelari buni e 200 de lei, trebuie măcar două pe an, fiindcă se rup. Slipi de antrenament, două perechi pe an, de câte 70-100 de lei, plus un slip de concurs, 300 de lei. Mai sunt 4-5 căști de câte 50 de lei, papuci, 70 de lei, prosop, 70 de lei, șort, tricou. Automat, cresc și costurile cu echipamentul”.

Cât costă să faci înot în România? Povestea lui Vlad Stancu, o tânără speranță: părinți cu două joburi pe zi, 1000 de euro dați pe lună!
ÎNOT
Cât costă să faci înot în România? Povestea lui Vlad Stancu, o tânără speranță: părinți cu două joburi pe zi, 1000 de euro dați pe lună!

Costuri anuale cu un copil avansat

  • abonament antrenament: 5.400 lei (450 leix12 luni)
  • echipament: 1.200 lei/an 
  • concursuri: 2.400 lei (200 leix12) 
  • cantonamente 3.200 lei (1.600 leix2)
  • viza medicală: 400 lei (200 leix2)
  • TOTAL: 12.600 lei

Echipament:

  • papuci: 70 lei (1 pereche/an)
  • slip antrenament: 140 lei (70 leix2 buc/an)
  • slip concurs: 300 lei (1 buc/an)
  • cască: 120 lei (30 leix4 buc/an)
  • ochelari 300 lei (150x2 perechi/an)
  • prosop 70 lei - rucsac 200 lei

Citește mai jos materialul complet pe acest subiect:

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 2: ÎNOT. Taxe lunare duble față de fotbal pentru visul de a deveni noul David Popovici
CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 2: ÎNOT. Taxe lunare duble față de fotbal pentru visul de a deveni noul David Popovici

Dragoș Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici: „Ținta e un sportiv puternic, dar și suplu”

Vezi și: 

Cât costă să faci sport » Episodul 1: FOTBAL. Poveste extraordinară din Germania: „Aici nu se plătește aproape nimic. Iar copiii învață fotbalul într-o atmosferă de respect și decență"

SERIAL GSP Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri Analiza făcută fotbalului juvenil a scos la suprafață multe probleme: de la selecții făcute pe pile, la părinți agresivi și condiții grele.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
REBEL
REBEL  •  21 Iunie 2022, 12:55
Postat de cirus11 pe 21 Iunie 2022, 03:19

Criticat, o spui ca si cum ar fi vreun compromis sau sacrificu??? Pai asta e si normal sa faca... doar n-o sa mearga la UNEFS. Trebuie clar sa mearga la o facultate americana cu program specializat pe inot. Nu ca ar avea neaparat ce sa-l invete dar ar avea acces la super facilitati, bazine, recuperare. Inca poate sa mai creasca mult, sa diversifice distantele, sa faca si fluture, etc. Atata timp cat o sa concureze tot pt Romania (si sunt convins ca o s-o faca), nu are de ce sa ramana in tara...

Ramai mirat dar au! Nu toate localitatie enumerate. Sunt facute prin CNI o gramada de bazine didactice pe unde nu iti trazneste mintea! Lucrez in domeniu!

gojgaru
gojgaru  •  21 Iunie 2022, 05:10
Postat de Dino pe 20 Iunie 2022, 23:46

"Drumul spre performanță în înot, peste 12.000 lei/an" poate parea mult dar nu este in comparatie cu alte sporturi individuale, gen tenis. Intradevar cand nu ai banii astia este mult orice suma.

Problema e daca-ti recuperezi vreo data banii astia ,nu cred ca-n inot sunt o ramada de bani in premii .

penultimul
penultimul  •  21 Iunie 2022, 03:54

Dacă ești din Zlata, nici o șansă să faci înot că nu există bazin. Și n-au timp părinții să te care la antrenamente. Lăsăm satele - oare cite orașe mici au piscina? Abrud, Câmpia Turzii, Ișalnița, Petroșani, Petrila, Câmpulung Moldovenesc, Onești, Adjud, Mizil, Slatina, Bocsa, Baia de Arama or fi având piscine?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează