SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Cătălin Chirilă luptă pentru medalie la Campionatele Mondiale de la Duisburg și în proba canoe simplu 500 de metri

Cătălin Chirilă în acțiune la Duisburg FOTO Bence Vekassy/Planet Canoe
Cătălin Chirilă în acțiune la Duisburg FOTO Bence Vekassy/Planet Canoe

Articol de - Publicat vineri, 25 august 2023 14:50 / Actualizat sambata, 26 august 2023 13:27

Cătălin Chirilă (25 de ani) va evolua, vineri, în finală la canoe simplu 500 de metri la Campionatele Mondiale de la Duisburg, urmând ca sâmbătă, să fie prezent în ultimul act și pe distanța de 1.000 de metri, acolo unde caută să-și apere titlul mondial cucerit anul trecut, dar și să obțină biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris

  • Nicio televiziune nu transmite competiția, dar ea poate fi vizionată online pe AntenaPlay

UPDATE 14:45.  Vineri a plouat mult la Duisburg, iar cursele au fost perturbate, astfel că semifinalele din proba de canoe simplu 500 metri, unde urma să concureze și Cătălin Chirilă, au început cu două ore întârziere.

 Printre stropi de ploaie, canoistul în vârstă de 25 de ani a evoluat în prima semifinală pe care a câștigat-o cu un timp de 1:46, 861, cel mai bun din toate cele trei penultime acte.  Adversarii lui Cătălin Chirilă vor fi Conrad Scheibner (Germania), Sergey Emelyanov (Kazahstaan), Serghei Tarnovschi (Republica Moldova), Chenwei Yu (China), Daniel Fejes (Ungaria), Pavlo Altukhov (Ucraina), Jiri Minarek (Cehia), Adrian Siero (Spania).  Brazilianul Isaquias Queiroz, campionul mondial en titre, nu a prins finala A. 

Ultimul act în această probă neolimpică este programată la ora 19:08, deși inițial era trecută în programul zilei la ora 16.38. Rămâne de văzut cum va afecta vremea desfășurarea finalelor de vineri seară.

Vremea la Duisburg a fost joi extrem de capricioasă: înnorat, frig, doar 23 de grade Celsius. Nu tocmai cadrul perfect pentru cursele de kaiac-canoe. Cu toate acestea, sportivii au urcat în bărci și și-au văzut de calificări. Cătălin Chirilă a avut dimineața liberă, iar după-amiaza a intrat în semifinalele probei de canoe simplu 1.000 de metri, acolo unde e campionul mondial en titre. 

Titlu pe care vrea să-l păstreze. „Voi lupta cu toate armele să rămân pe prima poziție, pentru că gustul succesului este foarte plăcut, foarte dulce, așa că nu am de gând să renunț foarte ușor", spunea canoistul înainte de plecarea spre Germania.

Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”
KAIAC-CANOE/CAMPIONATELE MONDIALE
Canoistul Cătălin Chirilă, dialog sincer înainte de Mondiale: „În cursă este singurul moment în care nu am emoții! Voi lupta cu toate armele să rămân primul”

Dar până a ajunge la cursa în care poate face acest lucru, Cătălin a avut de depășit serii și semifinale. Miercuri a trecut peste cea din preliminarii pentru ca joi să intre în semifinale. Canoistul a fost repartizat în prima, iar la 17:34 a luat startul. A fost o cursă pe care a controlat-o de la un capăt la altul. 

După primii 250 de metri, antrenorul Florin Popescu îi striga de pe margine: „Ești primul, Cătălin!". Nimeni nu i-a mai amenințat poziția în următoarele secvențe ale cursei, iar campionul mondial en titre a trecut cel dintâi linia de finiș, după 3:45,235. A dat de câteva ori din cap, a zâmbit, dar cea mai importantă zi este sâmbătă, când se împart medalii și biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Concurență mare în finală de sâmbătă

Finala este programată de la ora 13:01 și în ea s-au mai calificat Martin Fuksa (Cehia), singurul care a avut un timp mai bun decât Cătălin (3:45,161) Wiktor Glazunow (Polonia), Serghei Tarnovschi (Republica Moldova), Isaquias Queieroz Guimaraes (Brazilia), Pavlo Altukhov (Ucraina), Balasz Adolf (Ungaria), Sebastian Brendel (Germania), Connor Fitzpatrick (Canada). Primii cinci sportivi din finală își vor califica ambarcațiunile pentru țările lor la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. „Se simte presiunea din partea tuturor competitorilor mei, sunt foarte puternici", a spus Cătălin Chirilă la Duisburg.

Un pic mai multă viteză

Românul nu are pauză vineri, el urmând să concureze dimineața în semifinalele probei de canoe simplu 500 m, iar după-amiaza în finala acestei curse care nu este în programul Jocurilor Olimpice. 

Cătălin este vicecampion mondial anul trecut. El a fost repartizat în prima semifinală, începând cu ora 12:12, primii trei clasați din fiecare dintre cele trei penultime acte urmând să avanseze în finala care este programată la ora 16:38. 

Programul Campionatelor Mondiale de la Duisburg este mult mai lejer decât ceea ce fac eu zilnic la antrenamente. Mă bazez pe antrenamentul foarte puternic în țară, pentru ca în momentul în care ajung la competiție, să mi se pară floare la ureche, în cursă să fie o joacă - Cătălin Chirilă

Merge bine și canoea de dublu

Tot joi, au concurat Ilie Sprîncean și Oleg Nuță, ei calificându-se în finala probei de canoe dublu 1.000 de metri, care are loc sâmbătă de la ora 12:14. 

Ei au obținut și un loc în semifinalele probei de canoe dublu 500 de metri, proba olimpică, urmând ca penultimul act să aibă loc sâmbătă, iar duminică e programată finala, de la 12:59. Primele opt bărci clasate în finală vor obține biletele pentru Paris. 

Citește și: 

Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”
ÎNOT
Confesiunea lui Caeleb Dressel despre perioada neagră prin care a trecut: „Nu am știut timp de luni întregi ce voi face în privința înotului”
Nu se schimbă niciodată » Novak Djokovic, stand-up comedy înainte de US Open: și-a imitat iar rivalii
US OPEN
Nu se schimbă niciodată » Novak Djokovic, stand-up comedy înainte de US Open: și-a imitat iar rivalii

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
Trecatori
Trecatori  •  25 August 2023, 19:32

Dacă ar fi transmis vreo televiziune,aflau și ziariștii GSP de victoria lui Cătălin Chirila la 500m. Acest ziar și site ar trebui sa se numească Gazeta Fotbalului și Cancanului ! Mi- e dor se ziarul Sportul de dinainte de 1989!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close