SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Chinurile unei campioane mondiale și europene: „Am suferit o depresie”

Ultimul concurs important pentru Loredana Toma a fost întrecerea europeană de la Moscova din 2021, unde s-a impus la toate stilurile categoriei 64 kg FOTO Imago Images
Ultimul concurs important pentru Loredana Toma a fost întrecerea europeană de la Moscova din 2021, unde s-a impus la toate stilurile categoriei 64 kg FOTO Imago Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 iunie 2022 13:33 / Actualizat vineri, 10 iunie 2022 16:21

Loredana Toma, care a ratat Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza suspendării forului român timp de un an din cauza problemelor de dopaj sistematic, a dezvăluit într-un interviu pentru Agerpres cât de greu i-a fost să stea pe bară atât timp și cum a gestionat această perioadă

Halterofila în vârstă de 27 de ani era una dintre speranțele României pentru un titlu olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar visele sale au fost spulberate cu puțin timp înainte de competiția din 2021. 

Federația Română a primit o suspendare de un an în urma multiplelor încălcări ale regulamentului antidoping de către sportivii „tricolori" și astfel nu a mai putut trimite pe nimeni  în Japonia.

„Anul trecut, când au avut loc Jocurile Olimpice şi Mondialele, a fost greu pentru mine să nu particip, foarte greu. Am suferit o depresie... ce pot să spun... Frustrarea a fost foarte mare. Foarte, foarte mare... a fost şi depresia, m-am luptat cu ea... nici nu ştiu de câte ori am vrut să mă retrag şi să o las baltă în perioada asta. 

Am vrut să renunţ la haltere de multe ori, dar am avut noroc şi încă am cu antrenorul meu, care mă mai ţine pe linia de plutire”, a spus Loredana Toma pentru Agerpres.

Loredana Toma: „Am plâns mult, mult, foarte mult...”

Ea nu a solicitat ajutorul unui psiholog deoarece nu consideră că acesta o poate ajuta. În acelaşi timp, recunoaşte că nu a trecut peste momentele dificile nici acum, după un an, şi că încă se chinuie să accepte situaţia. Suspendarea României expiră în această lună, pe 15, iar prima competiție importantă pentru ea vor fi Campionatele Mondiale din luna decembrie, de la Bogota, însă până atunci va mai concura la unele întreceri, prima la finalul acestei luni.

Românca are în palmares toate medaliile posibile, mai puțin cea olimpică, iar înainte de suspendare era marea favorită la categoria sa. S-a uitat la concursul olimpic. „Îmi place să mă chinui singură... De plâns nu am plâns în faţa televizorului. Am plâns suficient atunci când am primit vestea că nu pot să merg la Tokyo şi că rămân acasă. Am plâns mult, mult, foarte mult...”, a dezvăluit ea pentru sursa citată.  

Am fost la antrenament zilnic, doar că motivaţia mea a fost scăzută... mult scăzută. Mai ales când apare câte-o durere... e greu, greu de tot.

- Loredana Toma

Nu ştiu cine este de vină pentru ce s-a întâmplat în halterele românești, nu pot să răspund la întrebarea asta. Nu ştiu... cred că toată lumea.

- Loredana Toma

3 medalii mondialela total are în palmares Loredana Toma, un aur și două bronzuri

6 medalii europenela total a cucerit Loredana Toma în carieră, patru de aur și două de argint

Trebuie să schimbe categoria

Ce își propune Loredana Toma pentru acest an în care va reveni în competiții? 

„Să urc pe podium la Mondiale. Dar până atunci vreau să urc în categorie de la 64 la 71 kg, pentru că s-au schimbat categoriile. Şi va fi o provocare destul de mare, trebuie să mă îngraş până la 71 kilograme. Trebuie să urc în categorie, nu am ce să fac, pentru că 64 kg nu va mai fi categorie olimpică, iar eu vreau să merg la Paris. Deci sunt obligată... aşa că urmează mai multă muncă, mai mult de mâncat. Asta e... sper totuşi să mă întorc de la Mondiale cu o medalie într-o categorie nouă", a spus ea pentru Agerpres. 

Citește mai multe știri din sport:

Decizie fără precedent » Campioana Ucrainei va evolua în liga secundă din Germania: „Ne-am hotărât în nici 24 de ore”

Injecțiile lui Nadal au împărțit lumea » „Ce a făcut el ar fi imposibil în ciclism” vs. „Nu îmbunătățesc randamentul sportiv”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  12 Iunie 2022, 00:42
Postat de mihneailie030 pe 10 Iunie 2022, 20:34

E greu de crezut ca la nivel mental se poate întâmpla ceva la aceasta domnișoară. Pentru simplul motiv ca lipsește materia cenușie, cu desăvârșire. Este părerea mea despre cei care practica acest sport în general!!!

Are o motivație în ea, cum rar vezi... Acum, legat de materia cenușie, nu e neapărat un sport care sa necesite prea multa. Fata e însă un exemplu dpdv motivațional, iar faptul ca de un an sta pe tușa, nu din vina ei, e rușinos.

mihneailie030
mihneailie030  •  10 Iunie 2022, 20:34

E greu de crezut ca la nivel mental se poate întâmpla ceva la aceasta domnișoară. Pentru simplul motiv ca lipsește materia cenușie, cu desăvârșire. Este părerea mea despre cei care practica acest sport în general!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează