SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Injecțiile lui Nadal au împărțit lumea » „Ce a făcut el ar fi imposibil în ciclism” vs. „Nu îmbunătățesc randamentul sportiv”

Rafael Nadal pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages
Rafael Nadal pe zgura de la Paris FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 09 iunie 2022 19:18 / Actualizat joi, 09 iunie 2022 21:58

Tratamentul la care a fost supus Rafael Nadal (36 de ani, locul 4 ATP) în timpul Roland Garros i-a făcut pe unii dintre cicliștii francezi să se indigneze și să afirme că pe lângă efectele medicale ar mai exista și unele de îmbunătățire a evoluției sportive, în timp ce șeful WADA a sărit în apărarea spaniolului.

Rafael Nadal a fost deschis și a spus că în timpul turneului de la Roland Garros a evoluat cu piciorul stâng anesteziat, având nevoie de câteva injecții în nervi pentru a putea juca. Aceste informații i-au indignat pe unii dintre cicliștii francezi.

„Ce a făcut Nadal ar fi imposibil în ciclism”

 „Ce a făcut Nadal ar fi imposbil în ciclism și asta mi se pare normal", a spus ciclistul francez Guillaume Martin într-un interviu pentru L’Equipe, amintind faptul că ciclismul este singurul sport din lume care nu mai permite tratarea directă a accidentărilor și a durerilor cu injecții sau ace. 

„Dacă ești bolnav, accidentat, nu concurezi. Este logic mai ales pentru sănătatea sportivilor, pe termen lung nu cred că le face bine. Mai ales că medicamentele și injecțiile nu au doar efect curativ, ele pot influența și randamentul sportiv, de aceea mi se pare că sunt la limită", a mai spus Martin.

El cere ca legile din ciclism să fie aplicate și în celelalte sporturi cum ar fi tenis, fotbal, atletism sau baschet, acolo unde sportivii pot evolua cu dureri micșorate grație corticosteroizilor, analgezicelor sau anestezicelor. 

Thibaut Pinot, un alt ciclist profesionist, a reacționat ironic pe Twitter la un dialog între Barbara Schett și Nadal în care era întrebat câte injecții a făcut: „Eroii de azi".

„Nu îmbunătățesc randamentul sportiv"

În toată această atmosferă, Olivier Niggli, directorul Agenției Mondiale Anti-Doping, a făcut unele precizări într-un interviu pentru televiziunea elvețiană. „Injecțiile pe care le-a făcut Nadal nu sunt pe lista substanțelor interzise. Nu îmbunătățesc randamentul sportiv și nici nu fac rău pe termen lung", a spus el, subliniind că această discuție nu trebuie dusă în termeni de dopaj, ci de etică medicală. „Ar trebui să ne întrebăm dacă e acceptabil ca un sportiv de elită să facă injecții înainte de un meci". 

Apoi a adăugat: „Nadal a câștigat 14 trofee la Paris, iar la 13 dintre ele nu a avut nevoie de niciun fel de injecții, e posibil că al 14-lea să nu fie câștigat grație lor". 

A început terapia

Rafael Nadal, care s-a întors acasă, de la Paris, în cârje, a început deja tratamentul pentru a-și ameliora problema de la piciorul stâng, el spunând că nu va mai juca la vreun turneu în condițiile de la Roland Garros.

 „Vom vedea în câteva zile ce efecte a avut terapia pe care i-am aplicat-o. Peste patru zile va reveni pe teren și acolo vom putea contoriza ce am realizat și dacă va putea evolua la Londra", a spus Angel Ruiz Cottoro, medicul lui Nadal. Al treilea turneu de Mare Șlem al anului debutează pe 27 iunie.

Citește mai multe știri din sport:

Decizie fără precedent » Campioana Ucrainei va evolua în liga secundă din Germania: „Ne-am hotărât în nici 24 de ore”

Show-ul de acasă: Horia Tecău joacă vineri meciul de retragere » 6 momente dintr-o carieră strălucită

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
267890
267890  •  10 Iunie 2022, 16:44

Pentru mult mai puțin, alți sportivi au fost suspendați. Sa ne amintim doar de Sharapova, ca să rămânem la tenis. Dar acest "sportiv" se va injecta mai abitir si la Wimbledon. Si TOATE forurile sportive tac.

TraianX
TraianX  •  10 Iunie 2022, 13:03

Este clar ca fara acest tratament nu ar fi putut avea performanta. Parerea unora ca nu imbunatateste randamentul e hilara. Nadal ar fi trebuit sa se retraga nu sa pacaleasca sportul. Altfel e foarte critic cu altii .Eram fan Nadal , dar acum nu vreau sa aud de el ca si de alti impostori.

TraianX
TraianX  •  10 Iunie 2022, 13:02

Este clar ca fara acest tratament nu ar fi putut avea performanta. Parerea unora ca nu imbunatateste randamentul e hilara. Nadal ar fi trebuit sa se retraga nu sa pacaleasca sportul. Altfel e foarte critic cu altii .Eram fan Nadal , dar acum nu vreau sa aud de el ca si de alti impostori.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează