SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Competiție anulată la Tokyo » Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice?

Semnul JO în Tokyo FOTO Guliver/GettyImages
Semnul JO în Tokyo FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 09 martie 2021 18:38 / Actualizat marti, 09 martie 2021 20:04

Concursul-test care urma să se desfășoare, în mai, la Tokyo a fost marți anulat, ridicând iar semne de întrebare cum vor putea fi organizate Jocurile Olimpice două luni mai târziu

Federația Internațională de Gimnastică a anunțat marți că etapa de Cupă Mondială, care era programată pe 4 mai la Tokyo, nu se va mai disputa. Această întrecere trebuia să fie și un soi de repetiție pentru ce se va întâmpla la Jocurile Olimpice, 23 iulie - 8 august. 

Concursul trebuia să încheie seria de evenimente de Cupă Mondială, urmând ca la finalul lui să fie împărțite ultimele bilete pentru calificarea la JO. Cum acest criteriu a fost eliminat, după ce concursurile de la Stuttgart și Birmingham au fost și ele anulate, s-a ajuns la această situație. Americanca Simone Biles, cvadrupla campioană olimpică, își anunțase prezența la Tokyo în luna mai. 

Competiție anulată la Tokyo » Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice?
Simone Biles în acțiune la CM 2019 FOTO Guliver/GettyImages

Având în vedere actualele restricții, când este interzisă intrarea pe teritoriul „Țării Soarelui Răsare" a celor care nu-i sunt cetățeni, oficialii japonezi și cei ai Federației Internaționale au decis să anuleze și concursul de la Tokyo. În schimb, pe 4 mai, doar gimnaștii locali vor concura la o întrecere-test. În luna noiembrie a anului trecut, niponii au găzduit Cupa Prieteniei, unde au participat sportivi din Rusia, China și SUA. 

Multe variabile 

Lucrurile nu stau tocmai bine în Japonia, starea de urgență în prefectura din care face parte și capitala a fost prelungită până pe 21 martie. Luna trecută, a început vaccinarea, mai întâi în cadrul personalului medical, iar singurul vaccin aprobat pe teritoriul acestei țări este cel de la Pfizer/Biontech. 

În următoarele luni, Comitetul de Organizare are de luat mai multe decizii importante. Una dintre ele este dacă va permite accesul fanilor din alte țări. Kyodo News a informat, marți, pe surse, că această hotărâre este deja luată și că e clar că la această ediție spectatorii din alte țări nu vor putea fi prezenți, dar anunțul oficial va veni mai încolo. 

Pe 25 martie, la Fukushima, este programat să înceapă ștafeta torței olimpice, dar conform unor informații pe surse, acest eveniment va fi fără spectatori, deși inițial era planificat să fie prezenți în jur de 3.000 de oameni. De asemenea, Seiko Hashimoto, cea care i-a luat locul lui Yoshiro Mori în fruntea Comitetului de Organizare, după ce acesta și-a dat demisia în urma unui scandal, el spunând în cadrul unei conferințe că ședințele în care sunt implicate și femeile durează mai mult pentru că acestea vorbesc prea mult, a anunțat că sportivii ar putea fi testați pentru COVID-19 cu o frecvență mai mare.

 În cartea de reguli pe care organizatorii au făcut-o publică luna trecută erau prevăzute teste la patru zile, dar având în vedere noile mutații, ar fi nevoie de o creștere, o cerință a Comitetului Internațional Olimpic. z 1.064 de cazuri noi de COVID-19 au fost declarate pe 8 martie în Japonia 

2 gimnaștiare România calificați la JO de la Tokyo, numărul putând crește după Campionatele Europene de la Berna din luna aprilie, când mai sunt disponibile două bilete, unul la masculin și unul la feminin

O lună de calificări 

Sportivii români participă în martie la mai multe întreceri, unde speră să obțină biletele pentru Jocurile Olimpice 

Chiar dacă lucrurile se pot schimba de la o lună la alta, „tricolorii" sunt implicați în această lună în mai multe concursuri, unde își pot asigura prezența pentru JO de la Tokyo. La finalul acestei săptămâni, la Budapesta, are loc etapa de Cupă Mondială la sabie feminin, iar Bianca Pascu speră să obțină o clasare cât mai bună pentru a reveni pe un loc calificant. 

Competiție anulată la Tokyo » Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice?
Bianca Pascu pe planșă FOTO Raed Krishan

Scrimerii nu au mai avut o întrecere internațională din martie anul trecut, iar această etapă de Cupă Mondială este ultima care va conta pentru clasamentul în urma căruia se stabilesc sabrerii care vor merge la JO, atât la individual, cât și la echipe. Între 14 și 17, la Doha, jucătorii de tenis de masă vor încerca să prindă și ei unul dintre cele cinci bilete pentru Japonia.

 Săptămâna viitoare, între 18 și 21 martie, tot la Budapesta, va avea loc turneul european de calificare la lupte greco-romane. Printre participanți este și campionul european la categoria 130 kg Alin Alexuc. Pentru a obține calificarea e nevoie de o prezență în finală. 

Puncte de interes în Muntengru și Rusia 

Între 19 și 21 martie, în Muntenegru, echipa feminină de handbal se va lupta cu țara gazdă și cu Norvegia pentru cele două locuri care duc la Tokyo. Primul meci e cu Norvegia, pe 20, și al doilea, pe 21, cu Muntenegru. „Va fi dificil, mai ales că până la meciul cu Norvegia nu vom putea susține un meci oficial. E un an în care lucrurile nu se mai pot întâmpla ca înainte, trebuie să ne înțelegem că trebuie să ne adaptăm", a spus Adi Vasile, selecționerul României. 

În ultima săptămână a lunii, Ana Maria Popescu va participa la etapa de Cupă Mondială de la Kazan, Rusia, ultima etapă de Cupă Mondială înainte de a se face clasamentul care va decide calificatele la spadă. Românca în vârstă de 36 de ani este în foarte mare proporție calificată la JO, concursul din Rusia fiind un prilej de testare. După operația suferită anul trecut la genunchi. 

59 de sportivi româniau obținut deja calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

135 de zileau mai rămas până la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice

Citește mai multe știri din sport:

Surpriza sezonului în Liga Florilor! CSM București, pas greșit în campionat cu ultima clasată

Povestea secundului de la SCM Rm. Vâlcea, Goran Kurtes, fratele fostului antrenor de la HCM Constanța, decedat în 2010

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează