SPORTURI  »  ALTELE  »  CULTURISM

EXCLUSIV Control ANAD, blocat la un concurs la București! Momente penibile: amenințări cu bodyguarzii și sportiv care fuge de pe scenă!

Articol de - Publicat sambata, 27 august 2022 10:12 / Actualizat sambata, 27 august 2022 10:59

Directorul general al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Gabriela Andreiașu, acuză organizatorii „Olympia Amateur Eastern Europe” că au împiedicat controlul doping.

Concurs de culturism și fitness cu scandal, weekend-ul trecut (20-21 august), la Sala Polivalentă din București. Organizatorii evenimentului internațional privat „Olympia Amateur Eastern Europe-2022", la care au participat 250 de sportivi, au împiedicat acțiunea de control doping a Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD). 

Aflată la ediția inaugurală, competiția s-a desfășurat sub egida NPC Worldwide, care, potrivit site-urilor de specialitate, se pretinde a fi cea mai mare organizație de culturism pentru amatori din Statele Unite. Nerecunoscută însă de Federația Internațională pentru Culturism și Fitness (IFFB) din cauza dopajului.

„Deținătorul firmei NPC Worldwide este Jim Manion, sportiv suspendat pentru dopaj pentru mai multe încălcări ale reglementărilor antidoping și care se află pe lista WADA cu persoanele cu care este interzisă asocierea.

Orice sportiv legitimat oficial, dacă se asociază cu acest Jim Manion, poate fi încadrat la abaterea privind asocierea cu o persoană care a încălcat reglementările antidoping", a explicat directorul general al ANAD, Gabriela Andreiașu, care a condus misiunea de la sfârșitul săptămânii trecute.

Promotorii evenimentului „Olympia Amateur Eastern Europe-2022" au fost doi români, Alina Popa și Claudiu Streza

Federația Română de Culturism și Fitness (FRCF) nu a avut nicio implicare. 

„Deși a fost un eveniment privat, ANAD a creat jurisdicția asupra acestor evenimente, având posibilitatea să testeze sportivi care practică sportul recreativ. Inclusiv WADA ne-a confirmat că putem face controale doping la acest eveniment. Agenția Mondială Antidoping nu poate interveni automat deoarece organizatorul concursului nu este semnatar al Codului Mondial Anti-Doping", a precizat Andreiașu.

+7 FOTO

Șapte refuzuri! Au existat momente tensionate în Sala Polivalentă

„Din păcate, organizatorii au făcut tot posibilul să boicoteze testarea, invocând că este un concurs de frumusețe sau un eveniment cultural. 

După discuții aprinse, purtate timp de 45 de minute, am decis că testarea doping va avea loc, iar ofițerii de control au început misiunea și au notificat sportivii.

Surprinzător și profund regretabil a fost faptul că promotorul evenimentului, Alina Popa, i-a instigat pe toți cei șapte sportivii selectați de noi să refuze controlul doping. Aceștia au semnat că refuză. Pot primi patru ani de suspendare și o amendă", a adăugat oficialul ANAD.

Sportivii români care au participat la acel eveniment nu mai fac parte din cluburi afiliate la Federația Română de Culturism și Fitness. Avem o politică clară față de acest gen de competiții, care nu promovează sportul curat. La ei nu contează dacă sportivul este sau nu dopat
- Oficial FRCF

Trei dopați, în concurs

Controlul doping a vizat doar culturiști din România. În special pe cei cu un istoric pătat.

„Federația Română de Culturism și Fitness ne-a informat și ne-a atras atenția asupra evenimentului. Am purtat discuții și cu Federația Internațională. 

Știam foarte bine că printre participanți erau înscriși și sportivi români aflați în perioada de suspendare pentru dopaj. 

E vorba despre Gabriel Burlacu, Sebastian Șerpescu și Roberta Prejbeanu. Aceștia au încălcat interdicția impusă prin deciziile de suspendare, de a nu participa în nicio calitate în activitatea sportivă, cu excepția celei de educație antidoping", a dezvăluit directorul general al ANAD. Șerpescu a fost campion mondial de juniori, în 2020.

Control ANAD, blocat la un concurs la București! Momente penibile: amenințări cu bodyguarzii și sportiv care fuge de pe scenă!
Directorul general al ANAD, Gabriela Andreiaș

A fugit de pe scenă

Ofițerii ANAD au mai identificat un sportiv român care a participat, deși se află în perioadă de suspendare. Dar nu l-a prins. 

„A fugit prin altă parte a scenei când ne-a văzut, n-am mai apucat să-l notificăm. Cei care sunt în perioadă de suspendare și participă la competiții sunt suspendați 8 ani! Pentru ceilalți verificăm dacă sunt legitimați la cluburi, să vedem ce măsuri aplicăm", a spus Andreiașu. 

Nu au fost notificați sportivi străni, deoarece jurisdicția asupra acestora, conform Codului, o au federația internațională de specialitate și organizațiile antidoping din țările lor. 

+7 FOTO

„Eveniment cu risc crescut la dopaj"

Controlul ANAD i-a speriat pe organizatori și pe unii sportivi. Povestește Gabriela Andreiașu: 

„Eram pregătiți cu personal foarte bun, care să reziste la un astfel de eveniment, unde participă sportivi cu risc crescut la dopaj, și care să cunoască foarte bine toate reglementările. 

Organizatorii, Alina Popa și Claudiu Streza, erau nelămuriți, nu înțelegeau de ce suntem acolo. Din punctul lor de vedere nu aveam nicio competență, pentru că este un eveniment privat. 

Le-am explicat de ce putem face control doping și jurisdicția la nivel național asupra evenimentului. Nu cunoșteau aceste lucruri". 

Au chemat avocații

În disputa cu ANAD, organizatorii au apelat și la avocați. Gabriela Andreiașu: 

„A venit la sală domnul Gabriel Zbârcea. Alina Popa susținea că este eveniment cultural. Pe site nu scria așa ceva. Avocatul spune: «OK, intru pe site în momentul ăsta și îl fac eveniment cultural». I-am spus că nu se poate, pentru că deja avem dovezile că este un eveniment la care participă sportivi". 

Negocierile au continuat, cu Agenția fermă pe poziție. „Au încercat altfel. «Bine, atunci îi spune concurs de frumusețe». Doar să nu fie competiție sportivă. După ce i-am arătat avocatului toate prevederile, a spus «Am înțeles! Aveți cadrul legal, vă faceți treaba. Nu vă putem împiedica».

 Pentru noi, era clar o competiție sportivă. S-au acordat premii, medalii, 27 de carduri profesioniste. Este o adevărată industrie", a concluzionat Andreiașu. 

Pentru organizatorii de eveniment contează mai mult să aibă sportivi sancționați pentru refuzul controlului doping decât sportivi sancționați pentru dopaj. Dă mai bine. Sportivii dacă știu că sunt dopați rezultatul e același
- Ștefan Rohnean, președinte ANAD

Amenințați cu bodyguarzi

A existat și o tentativă de evacuare din sală a reprezentanților ANAD. 

„Alina Popa mi-a mai zis: «Și dacă vă blochez? Primii avocați pe care i-am consultat mi-au spus să vă dau afară cu bodyguarzii». L-a chemat pe șeful ei, Jack, un tip din SUA, care mi-a zis că nu putem face control doping. I-am explicat de la zero că avem competență asupra sportivilor români". 

De la vorbe la fapte n-a trecut mult. „Au apărut lângă noi cinci bodyguarzi foarte nervoși, aveau sarcină să ne escorteze afară. Le-am spus că nu reprezentăm niciun pericol și au plecat. N-a fost confortabil", a povestit Gabriela Andreiașu. 

Echipa ANAD a scăpat cu bine. "Nu s-a ajuns la îmbrânceli, pentru că nu s-a permis acest lucru. Am stat doar pe linia legală. În trecut, au fost ofițeri agresați, loviți la concursuri oficiale de culturism și fitness".

„Plătesc cât e nevoie"

Promotoarea Alina Popa s-a resemnat greu. „După ce au plecat avocații, mi-a zis: «Și dacă refuz, ce-o să-mi faceți?». I-am spus că-i fac raport. Și îi voi face un raport, pentru că ne blochează activitatea! 

Ea a spus: «OK, faceți raport. Îmi asum eu singură toate consecințele. Plătesc cât e nevoie, numai să nu faceți acest control doping, pentru că nu am anunțat pe nimeni că vom avea control doping la această competiție». 

Cred că le dăduse o asigurare participanților că nu va fi control doping. De altfel, Alina Popa mi-a spus că «ăsta e un business» și că nu va mai organiza niciun eveniment în România". 

Nu am lucrat singuri în această misiune. Am implicat și alte autorități ale statului, Agenția Națională Antidrog, Poliția Română, pentru că au fost situații anterioare. Evenimentul a fost foarte mare, cu 250 de sportivi, cei mai mulți din România și Italia

Se poate face sport curat, cu suplimente și multă muncă, dietă, regim, dar după cum arătau sportivii respectivi am îndoielile mele, ca om de știință. Pielea îngroșată, unii aveau urme de acnee. Fetele erau transformate, vocea îngroșată, trăsăturile masculinizante, care apar doar din cauza consumului de steroizi

Culturismul este o disciplină cu risc crescut la dopaj. Este disciplina la care am identificat în organismul sportivilor de la 9 până la 12 substanțe interzise

Refuzul controlului doping nu intră sub incidență penală. Doar dacă se identifică vreun trafic, consum, vânzare de substanţe dopante cu grad mare de risc, atunci anunțăm Poliția și intră sub incidență penală
- Gabriela Andreiașu, director general ANAD

Evenimentul de la Polivalentă nu a avut legătură cu Federația Română de Culturism și Fitness. Sunt foarte multe competiții în România care sunt în afara cadrului sportiv legal, care nu țin de federațiile de specialitate, crosuri, curse de ciclism, orientare
- Ștefan Rohnean, președinte ANAD

100 de euroa fost taxa de participare la Olympia Amateur Eastern Europe-2022

CITEŞTE ŞI: 

Șah la rivală » Steaua l-a transferat pe handbalistul cu 5 titluri la Dinamo

Gestul prin care noua iubită l-a lăsat mască pe De La Hoya: „Dragă Oscar, ai totul în viață. Nu pot să-ți dau nimic altceva... în afară de asta”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (16)
cridarius
cridarius  •  28 August 2022, 00:38

Ce femei urate..... :(

Catalynn__
Catalynn__  •  27 August 2022, 18:06
Postat de valentindragobete pe 27 August 2022, 17:44

Eu nu sunt, cum ai spus că-i greu de citit, "efsiesbist", eu sunt doar un fost simpatizant al echipei FC Steaua București care a dispărut așa cum dispar multe pe lumea asta, inclusiv noi. Acum sa spui însă că CSA cazarma este fosta FC Steaua, este chiar o blasfemie! Să nu înțelegi ca lumea se schimbă, îți place nu-ți place asta e, fiecare crede cum vrea neuronii lui, sigur condiția este să-i și aibă. De altfel, deși te-am mai rugat, spune-mi și mie, totuși, de ce sunteți așa puțini în tribună și nu mă refer la cei câteva sute mai încrâncenați, ci la cele 30.000 de scaune goale care privesc triste spre teren? In rest s-auzim numai de bine, vorba lui Mircea Carp, dar tot echipa lui jiji tropăie prin Europa (probabil știi care-i versul cu tropăitul asta dar atunci era alta echipă și alte performanțe).

Greu de pronunțat fecesebist!? Mai sa fie!? Sau efsiesbist!? Așa ceva mă!? :-))) Pai noi le pronunțăm pe ambele cu multă plăcere și fără pic de efort, vine natural, știm ca va urâti echipa, altfel nu trebuia sa o legati in permanenta de Steaua, o iubeati și dacă era numai FC fcsb! Și încă ceva Steaua NU a fost absolut niciodată FC Steaua București, mereu a fost și însemnat CSA! Actele arată indubitabil ca Justiția a avut perfecta dreptate când a spus ca AFC Steaua și FC Steaua NU erau Steaua, Steaua a aparținut și aparține exclusiv Armatei, nu a plecat și nici nu putea pleca (asta o spune chiar ne-a jjijji!) de acolo! Așa ca ai dreptate, sa spui ca CSA este fosta FC Steaua (acum FC fcsb) este nu doar blasfemie și o dovada de prostie crasa! :-))) De ce are FC fcsb audienta!? Pai când ai văzut tu in România ca prostul gust și kitschul nu sunt la mare căutare!? Tu ești ca ăla care de la volanul unui Logan rade de unul cu Ferrari: bă mașina ta nu se vinde la fel de bine ca a mea, de abia vezi una ici și colo! :-)))

valentindragobete
valentindragobete  •  27 August 2022, 17:44
Postat de Catalynn__ pe 27 August 2022, 15:43

Acum știi cum e, cu viața, banii, sănătatea , corpul lui fiecare e liber sa facă ce vrea … Tu de exemplu, de ce ti-ai deformat creierul in halul asta de ai ajuns efsiesbist!? Așa și ele …

Eu nu sunt, cum ai spus că-i greu de citit, "efsiesbist", eu sunt doar un fost simpatizant al echipei FC Steaua București care a dispărut așa cum dispar multe pe lumea asta, inclusiv noi. Acum sa spui însă că CSA cazarma este fosta FC Steaua, este chiar o blasfemie! Să nu înțelegi ca lumea se schimbă, îți place nu-ți place asta e, fiecare crede cum vrea neuronii lui, sigur condiția este să-i și aibă. De altfel, deși te-am mai rugat, spune-mi și mie, totuși, de ce sunteți așa puțini în tribună și nu mă refer la cei câteva sute mai încrâncenați, ci la cele 30.000 de scaune goale care privesc triste spre teren? In rest s-auzim numai de bine, vorba lui Mircea Carp, dar tot echipa lui jiji tropăie prin Europa (probabil știi care-i versul cu tropăitul asta dar atunci era alta echipă și alte performanțe).

Vezi toate comentariile (16)
Comentează