SPORTURI  »  ALTELE  »  CORONAVIRUS

COVID-19. Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a anunțat azi când și în ce condiții se pot întoarce sportivii la antrenamente

Articol de , , - Publicat joi, 23 aprilie 2020 15:44

Ionuţ Stroe, ministrul tineretului şi sportului, spune că federațiile și cluburile trebuie să găsească finanțare pentru testarea sportivilor înainte de reînceperea antrenamentelor și a competițiilor

În plină criză de coronavirus la nivel mondial și în totală incertitudine privind datele la care se vor relua campionatele, inclusiv în România, Ionuţ Stroe a răspuns astăzi la mai multe întrebări pentru a clarifica unele aspecte importante.

Cine va plăti pentru testare?

- Domnule ministru, luna iunie este o dată fezabilă pentru reluarea competițiilor?
- Posibil, dar e prematur de spus asta. Sincer, eu nu angajez niciun fel de afirmaţie publică în sensul stabilirii unei date sau a unei luni exacte. Sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii de ceva vreme pentru a analiza. Avem studii medicale, lucrăm la un plan concret pentru măsurile pe care trebuie să le luăm privind relansarea sportului, dar trebuie să o facem în mod gradual şi foarte atent.

- FCSB, de exemplu, a încercat să obțină aprobare pentru a ca jucătorii să se antreneze împreună.
- Eu nu încurajez aceste antrenamente fără a exista un cadru legislativ foarte bine definit, fără o expertiză, fără acordul epidemiologilor, al ministrului sănătăţii. Sporturile de echipă vor avea un regim destul de riguros şi amănunţit în care vor fi descrise antrenamentele. Într-o fază incipientă se va lucra foarte mult individual, undeva la zece zile, după care, gradual, vor intra în antrenamente cu mai mulţi participanţi. Vom oferi public toate aceste detalii când va fi momentul.

- Sportul revine, dar ce facem cu spectatorii?
- Cu siguranță, ei nu vor avea acces pe stadion în primă fază. Ne vom gândi și vom analiza foarte atent situația, vom reveni cu un plan concret.

- V-ați gândit deja la măsuri speciale pentru startul activităților?
- Am discutat deja cu Ministerul Sănătăţii. Nicio formă de pregătire, nicio competiţie nu va demara fără o testare! Va trebui ca organizatorii de competiţii şi cluburile să găsească sursele de finanţare pentru a susţine aceste testări. Capacitatea noastră de testare este una limitată, deocamdată nu putem testa nici toţi medicii care luptă în spitale cu coronavirusul.

"Un sportiv infectat ar bloca întreaga competiție"

- Ce se va întâmpla dacă într-un sport de echipă va apărea un caz cu coronavirus?
- Slavă Domnului că în acest moment nu avem niciun caz de infectare în sportul românesc! Chiar dacă măsurile au fost drastice şi unii ne-au criticat, ele au funcţionat! Dacă ne întâlnim cu situaţia infectării unui sportiv, în mod clar şi limpede trebuie ca toată lumea să înţeleagă că pune în pericol sănătatea colegilor şi a adversarilor. Practic, un sportiv infectat, cel puţin în zona sporturilor de echipă, pune în pericol şi blochează întreaga competiţie!

- Ce-ar însemna un astfel de colaps?
- Nu putem desfăşura competiţii cu echipe carantinate sau sportivi carantinaţi, unii sănătoşi şi alţii infectaţi.

- S-a scris că sportivii au un grad ridicat de risc la îmbolnăvire.
- Exact! Studiile arată foarte clar să sportivii care practică antrenamente de intensitate ridicată sunt mai susceptibili la infecții și în a contracta acest virus. Acest lucru ne pune în gardă și suntem extrem de prudenți. Trebuie să analizăm corect când vor fi pornite antrenamentele și competițiile. Repet: toate stagiile de pregătire vor debuta cu o testare a sportivilor, testare care va fi repetată apoi periodic. Trebuie să punem sănătatea sportivilor înaintea oricăror motive: competiţii, trofee, medalii, performanţe, audienţe!

"Eu nu sunt expert epidemiolog, orice decizie despre reluarea pregătirii sau a competiţiilor trebuie să fie în directă legătură cu ceea ce spun aceşti specialiști!"
Ionuț Stroe, ministrul tineretului şi sportului

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

CITEȘTE ȘI:

COVID-19. Roxana Mărăcineanu, ministrul francez al Sportului: „Nu e sfârșitul lumii dacă nu se joacă Roland Garros!”

Raed Arafat, mesaj către sportivii din România: „Presiunile nu vor rezolva nimic” + ce spune despre reluarea campionatului în iunie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
b_o_g_d_a_n
b_o_g_d_a_n  •  23 Aprilie 2020, 18:50

Deci nimic concret, doar am aflat cum arata domnul ministru.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează