SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE EUROPENE DE JUNIORI

Înotătorii „tricolori” care au participat la Campionatele Europene de Juniori de la Belgrad au revenit în țară. Cum a trăit Vlad Stancu calificarea la JO + La ce visează Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache

Vlad Stancu și Iulia Becheru și cele trei medalii cucerite de înotătorul de la Steaua FOTO FRNPM
Vlad Stancu și Iulia Becheru și cele trei medalii cucerite de înotătorul de la Steaua FOTO FRNPM

Articol de , - Publicat luni, 10 iulie 2023 19:37 / Actualizat luni, 10 iulie 2023 21:47

”România are prezent și viitor”, a spus Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM). Vlad Stancu și Iulia Becheru, antrenoare sa, au povestit cum au trăit calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache au vorbit despre următoarele obiective. 

Salonul Oficial al Aeroportului "Henri Coandă" din București i-a primit, luni, pe cei 17 sportivi tricolori care au înotat la CE de Juniori de la Belgrad, aceștia reușind să cucerească șase medalii și să obțină calificări la Jocurile Olimpice de la Paris.

 „Vreau să felicit această echipă minunată, ei au demonstrat că sunt de viitor. Au reușit să se autodepășească, nu a fost deloc ușor. Ei sunt speranța că România a fost, este și va fi reprezentată cu cinste", a spus Camelia Potec, președinta FRNPM.

Înotătorii „tricolori” care au participat la Campionatele Europene de Juniori de la Belgrad au revenit în țară. Cum a trăit Vlad Stancu calificarea la JO + La ce visează Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache
Camelia Potec a sosit împreună cu delegația tricoloră de la Belgrad FOTO FRNPM

Ea a continuat: „Anul trecut am organizat și noi aceste Campionate Europene de Juniori și încă primim aprecieri despre cum au fost organizate, cu mesajul că abia așteaptă să se întoarcă în România pentru Campionatele Europene de Înot pentru seniori în bazin scurt. Șase medalii, încă nouă finale la acest CE de juniori , avem viitor și prezent".

„Nu m-a interesat locul"

Părinți, oficiali, antrenori, toți i-au aplaudat pe adolescenții participanți la această întrecere. Daria-Măriuca Silișteanu, 14 ani, Vlad Stancu, 17 ani, și Vlad Mihalache au fost cei care au urcat pe podium.

Vlad Stancu a înotat la 1.500 m, 800 m și 400 m liber și a cucerit trei medalii, două de argint și una de bronz. Mai importantă a fost însă calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, el reușind să înoate sub baremul A în primele două probe. 

„A fost bine și amuzant pentru că toți trei de pe podim la 1.500 m am fost sub barem și sub recordul competiției. M-am simțit foarte bine, nu m-a interesat pe ce loc am ieșit, doar baremul, când am văzut timpul am rămas șocat, totodată am simțit un sentiment de mare de fericire", spus Vlad Stancu la sosire.

„Ne place locul întâi, dar a fost cel mai dulce argint"

Iulia Becheru, antrenoarea sa, a dezvăluit prin ce stări a trecut în tribune. „Au fost emoții mari, mai ales că a pornit în cursă destul de tare, a schimbat strategia și am avut emoții pentru că mi-am dorit să reziste până la final, iar așa, ca glumă a noastră după cursă, începutul e bun, acum trebuie să lucrăm și partea a doua, ca să fie și finalul mult mai bun de atât. Ne place locul întâi în general, dar a fost cel mai dulce argint pentru că a venit cu calificarea la Jocurile Olimpice, ceea ce este minunat", a spus ea.

Înotătorul legitimat la Steaua a admis că e un pic mai relaxat acum, că a îndeplinit baremul olimpic. „Timpul se scurgea și puteam să nu-l fac, dar corpul m-a ajutat. Sfaturile doamnei antrenoare m-au ajutat și am dus-o până la capăt", a subliniat el

Ultima cursă, cea de 400 de metri, a fost cea mai grea din punctul său de vedere. "A durut cel mai tare. După oboseala fizică a fost și cea psihică, am avut și un adversar foarte puternic, nu mă așteptam, dar mă bucur că am avut adversari buni. Îmi place să am adversari, sunt foarte rău cu ei în apă și să vedem cât o să-l țină", a spus Vlad referindu-se la bulgarul Petar Mitsin, cel care a făcut record mondial de juniori la 400 m liber. Următoarea competiție pentru Vlad sunt Campionatele Mondiale de Juniori, care vor avea loc la Netanya, în Israel, între 4 și 9 septembrie.

Îmi mai lipsește baremul de JO la 400 de metri pe care o să vrem să-l facem la Campionatele Mondiale de Juniori din septembrie, dar până atunci vom vedea- Vlad Stancu

Suntem mai relaxați, însă vom încerca să rămânem în formă, nu este ușor pentru un sportiv care înoată distanțe lungi să atingă două vârfuri de formă la două competiții atât de aproape, dar vom încerca să ne menținem acolo și să concurăm cu încredere. Vom ținti această cursă. Cheia este tot la el, el este cel care înoată și cu siguranță dacă va asculta va avea rezultate pe măsura muncii lui
 Iulia Becheru, antrenoare Vlad Stancu

 Daria-Măriuca Silișteanu vrea la Jocurile Olimpice de la Paris, deși are doar 14 ani

Înotătorii „tricolori” care au participat la Campionatele Europene de Juniori de la Belgrad au revenit în țară. Cum a trăit Vlad Stancu calificarea la JO + La ce visează Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache
Daria-Măriuca Șilișteanu cu cele două medalii FOTO FRNPM

Daria-Măriuca Silișteanu, 14 ani, a avut la Belgrad multe episoade fericite soldate cu un argint la 100 m spate și un bronz la 50 m spate. Născută la Fălticeni, înotătoarea în vârstă de 14 ani se antrenează de la începutul anului la Academia celor de la Dinamo, acolo unde este manager Mihai Popovici, tătăl lui David Popovici. „Sunt foarte bucuroasă pentru aceste rezultate și înseamnă foarte mult pentru mine, mai ales că am 14 ani".

Ea a vorbit cu o voce timidă și despre faptul că a plecat de acasă, acolo unde mai are o soră care face înot și care vrea să o depășească. „A fost destul de greu, cu colegii mă înțeleg destul de bine, mai ales că stăm toți împreună".

„Am prins încredere"

Revenind la Belgrad, Daria a reușit un nou record național de seniori în proba de 50 m spate, o bornă pe care o stabilise Diana Mocanu în 2002. „M-am străduit foarte mult la acest record, de jumătate de an mă chinui la el și mă bucur că am reușit să-l dobor. Mă gândesc la recorduri doar la competiții, la antrenament mă gândesc să-mi corectez tehnica și timpii să fie cât mai buni", a subliniat ea.

A fost prima ei competiție majoră, a avut emoții? „Am simțit unele emoții, dar au fost reduse pe parcurs". A fost cea mai tânără în ambele finale, cum a trecut peste acest sentiment? "Chiar a fost un sentiment ciudat fiindcă mă gândeam că ele mă pot bate pe mine pentru că le știam mai mari. Am prins încredere pentru că știu că pot mai mult, mă antrenez în continuare și o să fie foarte bine", a dezvăluit ea.

Ajutor divin

Daria are visuri mari și speră să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de 50 nu este una olimpică, dar cea de 100 m spate da, iar baremul este de 59,99. Ea a înotat cele două lungimi de bazin la Belgrad în 1:01,24. 

„Urmează să plecăm la Festivalul Olimpic al Tineretului European și apoi, în septembrie, la Mondialele de juniori. De abia aștept să concurez și acolo. Vreau să mă calific în cât mai multe finale și poate, Doamne-ajută!, fac baremul și pentru Jocurile Olimpice 2024, sper foarte mult la acest barem", a spus ea.

Vlad Mihalache își dorește mai mult: „Urmează aurul"

Înotătorii „tricolori” care au participat la Campionatele Europene de Juniori de la Belgrad au revenit în țară. Cum a trăit Vlad Stancu calificarea la JO + La ce visează Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache
Vlad Mihalache mândru de medalia sa FOTO FRNPM

Vlad Mihalache, argint în proba de 200 m liber, s-a surprins pe sine. „Sunt bucuros, vreau să le mulțumesc celor care au fost alături de mine, fără ei nu aș fi putut să-mi depășesc limitele", a spus el în fața microfoanelor.

Vlad a povestit și o întâmplare amuzantă de la finalul cursei: „Eu purtând ochelari de vedere în afara bazinului, când m-am uitat la tabelă nu am crezut că văd corect și a trebuit să mă uit de câteva ori, iar atunci când mi-am dat seama m-am bucurat extrem de mult. M-am urcat pe culoar și am sărbătorit. M-am simțit bine și pe podium, când mi-au strigat numele, tribuna a aplaudat, e o senzație excepțională".

Apoi a continuat istorisirea: „Mă simt foarte bine, nu mă așteptam să iau medalie, dar la un progres mă așteptam. În finală nu am avut emoții pentru că nu mă așteptam la o medalie, însă în calificări și semifinale am avut emoții mari".

Cum s-a apropiat de una dintre cele mai estetice probe? „Am început să înot fluture la Dortmund și de atunci am realizat că sunt bun la fluture. Am început să mă antrenez mai mult și am ajuns să progresez, să-mi placă, iubesc fluturele".

Model din țara vecină

Care este sportivul pe care l-a luat drept model? „Îl urmăresc pe Kritof Milak, îmi place mentalitatea lui, vine foarte calm la probă, se vede că nu are nicio emoție, este foarte liniștit și foarte concentrat și așa aș vrea să fiu și eu. Și David e liniștit, dar el nu face fluture, însă este un exemplu foarte bun pentru noi toți".

Cât despre planurile de viitor: „Sunt mult mai încrezător, mult mai ambițios, îmi doresc și mai mult să retrăiesc astfel de momente, aurul este următorul".

Antrenorul său, Mircea Purcăru, a ținut să sublinieze cât muncesc acești copii care au participat la CE de juniori. „Sunt supereroi din punctul meu de vedere. Sunt copii care merg la școală, care au dat Bacul anul acesta, Capacitatea. Sunt copii care stau în apă 20 de ore pe săptămână, stau în sala de forță 3-4 ore, stretching, încălzire se adună peste 30 de ore pe săptămână, pe lângă școală. Cu astfel de copii, România este pe un drum bun. Dincolo de David Popovici, care este un fenomen, avem o generație extrem de bună".

Lotul României pentru CE 2023 de juniori de la Belgrad

  • Feminin: Anastasia Maria Bako (50, 100, 200 şi 400 m liber), Rebecca Aimee Diaconescu (50 şi 100 m spate, 50, 100 şi 400 m liber), Andra Denisa Gorecki (100 şi 200 m fluture), Eva Maria Paraschiv (50, 100 şi 200 m fluture), Irina Preda (50 şi 100 m liber, 50 m fluture), Aissia Claudia Prisecariu (100 şi 200 m spate), Daria Silişteanu (50 şi 100 m spate), Ioana Maria Ştirbu (100, 200 şi 400 m fluture), Brigitta Vass (200 m mixt şi 200 m bras)
  • Masculin: Vlad Stancu (400, 800 şi 1.500 m liber), Patrick Dinu (50 m, 100 m liber), Carol Cojocaru (50, 100 şi 200 m spate), Alexandru Constantinescu (100 şi 200 m spate), Ştefan Cozma (100 m liber), Vlad Mihalache (50, 100 şi 200 m fluture), Nandor Nagy (200, 400 şi 800 m liber), Mihnea Ionuţ Roşca (50, 100 şi 200 m bras)
Înotătorii „tricolori” care au participat la Campionatele Europene de Juniori de la Belgrad au revenit în țară. Cum a trăit Vlad Stancu calificarea la JO + La ce visează Daria-Măriuca Silișteanu și Vlad Mihalache

Citește mai multe știri despre înot:

Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui
ÎNOT
Spaniolii de la El Pais au intrat în lumea lui David Popovici » Dorința de a promova România, definiția fericirii, sfatul prețios al mamei și cum l-a ajutat prietena lui
David Popovici, interviu spectaculos în Gazzetta dello Sport » Despre Phelps, presiune și marele rival: „Părea un extraterestru, imbatabil”
ÎNOT
David Popovici, interviu spectaculos în Gazzetta dello Sport » Despre Phelps, presiune și marele rival: „Părea un extraterestru, imbatabil”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează