SPORTURI  »  ALTELE  »  CM DE NATAȚIE

FOTO EXCLUSIV Altfel de podium, deasupra orașului: trimişii Gazetei la CM de Natație au petrecut dimineaţa cu David Popovici

David Popovici, dublu campion mondial la 100 m și 200 m liber
David Popovici, dublu campion mondial la 100 m și 200 m liber

Articol de , - Publicat joi, 23 iunie 2022 19:58 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 20:25

David Popovici, 17 ani, dublu campion mondial la 100 m și 200 m liber, și-a petrecut prima parte a zilei de azi plimbându-se cu trotineta prin Budapesta și relaxându-se

  • Reporterii GSP Roxana Fleșeru și Raed Krishan (foto) sunt prezenți la Budapesta și transmit toate informațiile importante de la Campionatele Mondiale de natație

Un puști în pantaloni trei sferturi verde oliv și cămașă gri, cu căști gri pe urechi se plimbă pe străzile din Budapesta pe o trotinetă electrică. E cald și plin de turiști. Puștiul prinde viteză, nimic nu-i stă în cale, muzica acoperă zgomotele orașului. Puștiul e bronzat și cămașa îi flutură în vânt. Se îndreaptă spre Podul Libertății, cel care face legătura cu Citadela, locul de unde capitala Ungariei se dezvăluie în toată splendoarea sa. 

David Popovici, puștiul cu două medalii de aur la gât

Ar putea fi un elev care se bucură de vacanță, dar e David Popovici. Dublu campion mondial la 100 și 200 de metri. De câteva minute s-a despărțit de părinții săi, care au plecat spre București cu o mașină pe care au lipit un sticker cu imaginea lui David și dedesubt au scris "chlorine daddy", numele puștiului de pe Instagram, un cadou primit de la un grafician după Tokyo.

+5 FOTO

După ce au trăit intens patru zile și l-au văzut de două ori pe podium cu medaliile la gât, acum îi vor pregăti sosirea acasă, unde David va ajunge abia duminică seara.

David Popovici, întâmpinat de fani: „Ești mândria noastră”

Înainte să pornească în explorarea orașului, David e oprit de o familie de români care se caza la hotelul la care au stat înotătorul și echipa sa în toată această perioadă. "Se poate o poză?", întreabă bărbatul. "Sigur, cu plăcere", răspunde campionul. Are răbdare până când soția bărbatului reușește să găsească modul de poză, pentru că la prima încercare făcuse un video. "Ești mândria noastră", îi spune bărbatul, iar David îi mulțumește politicos.

David Popovici, Clar Kent al natației

Fără presiunea concursului sau a timpului, copilul-minune se bucură alături de Adrian Rădulescu, antrenorul său, și de Dragoș Luscan, preparator fizic și kinetoterapeut, de primele clipe de libertate după consumul enorm din Duna Arena. Odată încheiat acest episod, David s-a urcat pe trotinetă și Budapesta a fost din nou a lui, dar din altă postură. E un soi de Clark Kent, un băiat normal, dar atunci când pune pe el costumul de înot devine Superboy. 

Fizicul său i-a uimit pe jurnaliștii străini, care au fost mirați cum de un copil deșirat, care nu impresionează prin musculatură, a reușit să se impună în proba regină, cea de 100 de metri liber. Dar atuurile lui vin din altă zonă, din tehnica sa, flotabilitatea sa, din naturalețea cu care înoată.

"Nu ne oprim în semifinale"

David e liniștit când traversează Dunărea și ocolește cu abilitate turiști toropiți de soarele puternic. Și pentru puștiul de 17 ani e un pic cam cald, mai ales că își petrece mult timp în apă. Se deschide la cămașă și lasă aerul să-l răcorească. Cei trei se opresc la mijlocul podului să privească orașul și Dunărea și pentru a identifica unele clădiri din capitala Ungariei.

Apoi, cu viteză spre dealul abrupt, dar de la un anumit punct drumul se complică pentru că rămân mai multe scări de urcat.

"E bine să urce David atâtea scări după efortul intens pe care l-a depus? Face recuperare", glumește Dragoș Luscan. Cu cămașa legată în jurul mijlocului, dublul campion mondial conduce grupul. Ajung la primul punct de observație. "Mergem mai sus, nu?", întreabă David. "Dar nu ne oprim în semifinale", spune Dragoș. După alte câteva scări ajung la punctul de unde se vede parte din oraș.

David Popovici, pus pe glume la Budapesta: „Poza de înotător"

+5 FOTO

Din rucsacul lui Adrian Rădulescu, pe care e un steag al României, se ivesc cele două cercuri aurite. Sunt grele și când se lovesc scot un sunet ascuțit. "Hai să facem poza de înotător", glumește David și își lasă cămașa pe spătarul unei bănci și pune medaliile la gât. Un altfel de podium, cu Budapesta pe fundal. Dintre turiștii care se plimbă, o femeie care vorbea în spaniolă schimbă pe română. 

"Putem să facem o poză?", întreabă ea. Ține un copil buclat în brațe și e emoționată când se apropie de puști. Adrian Rădulescu îl îndeamnă pe cel mic să pună mâna pe medalii. Copilul e la fel de timid ca mama sa. "Știți cum mă cheamă?", întreabă David. "Ești campionul nostru!", răspunde ea. "David Popovici", se recomandă politicos. "Știam, știam, dar nu eram așa sigură". Turiștii așteaptă răbdători la coadă ca să facă o poză cu panorama.

Unii dintre ei rostesc cuvintele "world champion", alții cer permisiunea să facă și ei o poză cu David cu medaliile la gât. Nu în fiecare zi vezi un campion mondial urcat pe marginea zidului și zâmbind cu gura până la urechi, spre îngrijorarea lui Adrian Rădulescu.

După ședinta foto, dublul campion mondial lasă medaliile în grija "domnului Adi", care le împăturește cu grijă, punând panglica peste cercurile de aur. Ei știu cât au muncit ca David să le poată purta la gât. E o complicitate între cei doi pe care puțini o pot înțelege. E grijă unul față de altul, dar și respect. Au pornit împreună la un drum din care mai e mult de urcat și de muncit, dar primul deal a fost urcat cu succes.

foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
+17 FOTO

Coborârea e mai ușoară, David și-a pus din nou cămașa pe el, căștile pe urechi și gonește pe trotinetă. E printre puținele zilele în care se poate comporta ca un adolescent oarecare. De mâine se întoarce în apă. 

Citește și alte știri despre David Popovici:

David Popovici naște o mare rivalitate în natația mondială: „Data viitoare o să îl bat!”
NATAȚIE
David Popovici naște o mare rivalitate în natația mondială: „Data viitoare o să îl bat!”
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari: „Mă bucur că suntem vecini!” + ce nume legendare l-au felicitat
CM DE NATAȚIE
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari: „Mă bucur că suntem vecini!” + ce nume legendare l-au felicitat

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
Averroes
Averroes  •  24 Iunie 2022, 09:56
Postat de roost.eradevar.at pe 24 Iunie 2022, 06:42

Manelele "ie veața ta", nu-i așa?

Ce-ar fi viata ta fara cele 2-3 clisee pe care le repeti ca o moara stricata?

roost.eradevar.at
roost.eradevar.at  •  24 Iunie 2022, 06:42
Postat de Averroes pe 23 Iunie 2022, 22:08

Tu fiind un mare consumator de stiri despre alte sporturi :) despre ce vrei sa scrie gsp-ul, prietene? despre tine si idolul tau, borcea? despre cum e doar in B?

Manelele "ie veața ta", nu-i așa?

roost.eradevar.at
roost.eradevar.at  •  24 Iunie 2022, 05:51
Postat de Averroes pe 23 Iunie 2022, 22:08

Tu fiind un mare consumator de stiri despre alte sporturi :) despre ce vrei sa scrie gsp-ul, prietene? despre tine si idolul tau, borcea? despre cum e doar in B?

Despre baschet, despre tenis,....mai sunt multe sporturi..... dar daca cei ca tine vor stiri despre puscariasi si penali, asta dau. Mai ramane sa scrie pentru voi despre manele si sa va dea si cate o punga de seminte ca sa fiti fericiti pe de-a intregul cu idolul vostru

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close