SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

David Popovici, de trei ori aur la Campionatele Europene de juniori!

David Popovici în acțiune la Foro Italico FOTO Imago Images
David Popovici în acțiune la Foro Italico FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 11 iulie 2021 22:04 / Actualizat duminica, 11 iulie 2021 22:14

David Popovici și-a încheiat azi evoluția la CE de juniori de la Roma, câștigând și proba de 50 m liber, după ce zilele trecute se impusese și în cele de la 100 și 200 m

Adolescentul din București a înotat azi a zecea cursă la Foro Italico, una pe care a încheiat-o făcând cu ochiul și zâmbind larg. Au fost cinci zile pline pentru David Popovici, care a făcut să se scrie despre el în toate colțurile lumii grație performanțelor reușite la CE de la Roma. 

Australienii se tem pentru campionul olimpic din 2016 de la 100 m liber, Kyle Chalmers, italienii l-au comparat cu marele înotător rus Alexander Popov, în timp ce specialiștii l-au pus lângă americanul Calaeb Dressel, campion mondial.

David, 16 ani, încearcă să-i depășească pe toți, iar cu doi dintre ei, Chalmers și Dressel, va avea ocazia să se măsoare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiție care debutează pe 23 iulie.

David Popovici, aglomerație de performanțe

Până atunci, puștiul va trebui să digere ce i s-a întâmplat la Roma. Și-a început parcursul, marți, cu un argint cu ștafeta de 4x100 m liber, unde a doborât recordul mondial de juniori, apoi, joi, a câștigat aurul la 100 m liber cu o corectare a rezultatului, 47,30, ceea ce înseamnă cel mai bun timp din acest sezon și al zecelea din toată istoria probei.

Vineri, a bătut recordul mondial de juniori și la 200 m liber, 1:45,26, iar sâmbătă a urcat pe prima treaptă a podiumului și în această probă. Azi, David a câștigat a treia medalie de aur la 50 m liber cu un timp de 22,22, cel mai bun al său pe această distanță. El i-a depășit pe rusul Nikita Cernousov (22,83) și pe israelianul Martin Kartavi (22,92).

Caz similar

Din anii 2000, România nu a mai avut un sportiv la Campionatele Europene de juniori care să cucerească trei medalii de aur. La Dunkirk, în Franța, acum 21 de ani, o fată din Brăila își făcea intrarea în scenă. 

Este vorba despre Diana Mocanu, care a reușit atunci să se impună în probele de 100 m spate, 200 m fluture și 200 m mixt. Câteva luni mai târziu, ea devenea dublă campioană olimpică la Sydney.

Pentru David timpul nu este atât de darnic pentru că va reveni în țară și apoi va pleca spre Tokyo. "În Japonia va fi mai interesant decât credeam. Acum sunt unul dintre favoriți. Abia aștept concursul olimpic, merg cu așteptări ridicate, dar trebuie să rămân cu capul pe umeri și în același timp să țintesc cât mai sus", spunea David după cursa de 100 m de la Foro Italico. 

Înainte de a pleca spre Roma el afirma că ținta este să prindă finala olimpică și să coboare sub 48,00 de secunde, însă unul dintre obiective a fost deja realizat și acum puștiul căruia îi place să cutreiere Bucureștiul pe bicicletă e unul dintre favoriții la medalii.

Rămâne de văzut cum se va putea recupera după întrecerea solicitantă din Italia și cum va face față emoțiilor primei ediții de Jocuri Olimpice. Echipa sa, condusă de antrenorul Adrian Rădulescu, va face tot posibilul ca David să treacă cu bine de aceste obstacole. 

6este locul pe care l-a ocupat România în clasamentul pe medalii la CE de juniori de la Roma, cu patru distincții, pe podium fiind Rusia, Italia și Marea Britanie

Europene la București

La Roma, Federația Europeană de Natație a anunțat că a acordat organizarea Campionatelor Europene de Juniori din 2022 României. Capitala va găzdui, de asemenea, în 2023 și întrecerea europeană de seniori în bazin scurt.

Aceste competiții vor fi organizate în arena recent deschisă la Otopeni și care poate primi 3.000 de spectatori. Țara noastră nu a mai găzduit până acum aceste concursuri.

Departe de podium

Tot azi, România a mai avut doi reprezentați în finalele din ultima zi a Campionatelor Europene de Juniori. Bianca Costea, cea mai tânără membră a delegației României pentru Tokyo, s-a clasat pe poziția a cincea în finala de la 50 m liber cu un timp de 25,57. 

Sportiva din Constanța în vârstă de 16 ani a obținut biletul pentru Tokyo grație unei invitații. În ultimul act de la 800 m liber, Ștefan Stancu a ocupat poziția a șasea. 

David Popovici, cel mai tânăr membru al delegației României la JO de la Tokyo: „Punctul meu forte este psihicul”

David Popovici, o nouă medalie de aur la Campionatele Europene de juniori!

David Popovici, de neoprit! Record mondial și la 200 m liber

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
eugen555
eugen555  •  12 Iulie 2021, 12:54

Bravo tinere !!!.....mentine trendul si vei ajunge mare!Iti urez succes !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează