SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka!

David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka! (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka! (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de , - Publicat joi, 27 iulie 2023 14:29 / Actualizat joi, 27 iulie 2023 15:15

David Popovici a încheiat pe locul 6 cursa de 100 de metri liber din cadrul Campionatelor Mondiale de la Fukuoka. Românul era campionul mondial en-titre și deținătorul recordului acestei probe, însă a făcut o cursă sub așteptări și părăsește competiția niponă fără medalie. Aurul a fost câștigat de Kyle Chalmers, care n-a bătut, însă, recordul lui Popovici.

Ultima cursă a lui David Popovici la Fukuoka a fost cea de 100 metri liber. Cea în care deține recordul mondial. O cursă a vitezei, a reacției și a curajului. De când a înotat 46, 86 la Roma pe spatele lui David Popovici s-a desenat o țintă. O astfel de performanță îi face pe ceilalți să-și dorească să fie mai buni. 

„Nimeni nu e invincibil”, spunea Kyle Chalmers, încercând un joc psihologic. Însă acestea dispar atunci când se aude semnalul de start. În acele secunde nu mai contează cine e campion olimpic, cine e campion mondial, cine e tânăr, cine e veteran. Contează doar să înoți, să execuți tehnica și să atingi peretele între primii. Sau să te bucuri de moment. Iar finala în care pornea de pe culoarul al doilea părea un astfel de moment.

David Popovici, în finala de la 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici, în finala de la 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici, în finala de la 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici, în finala de la 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici, în finala de la 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)
+15 FOTO

David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka!

David Popovici a fost întâmpinat cu aplauze măsurate, pentru că așa aplaudă japonezii. Și-a dat jos tricoul, și-a întins mușchii, spatele. Peste corpul acesta ce pare fragil a mai trecut un an. Un an cu provocări în afara bazinului, dar și în bazin. În timp ce erau prezentanți pe rând ceillați finaliști, David își executa rutina. 

Lovituri peste piept, contactul cu apa, sprayul de apă spre capătul celălalt al bazinului. Se urcă pe bloc-start. „Alungă-ţi norul, ridică-te! Am un secret ca să-ţi trăiești la maxim clipele/ Respiră şi gândeşte limpede”, cum cântă cei de la Subcarpați. David respiră și se așază în poziția de start. Se face liniște! David a întors al treilea, însă a încheiat cursa pe locul 6! Punct și de la capăt. 

David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka!
David Popovici a încheiat cursa cu al șaselea timp

***

UPDATE 14:23: Popovici a avut parte de o susținere consistentă în finală: mai mulți români au venit în sală cu stegulețe tricolore pentru a-l încuraja pe sportivul momentului în România

UPDATE 13:30. Cu o oră și jumătate înainte de startul sesiunii de seară, când va înota și David Popovici, în Marine Messe, esplanada dintre cele două arene A și B este plină de spectatori japonezi care se pregătesc să-i vadă la lucru pe cei mai buni înotători ai lumii. Chiar dacă nu știu engleză, atunci când aud numele de David Popovici, par că știu despre înotătorul din România.

Intră în ordine spre controlul bagajelor, unii îmbrăcați ca de gală. Înainte au trecut prin zona cu produse comerciale, unde au primit pliante și evantaie, deși nu mai e chiar atât de cald, Spre seara temperatura a mai scăzut. 

Printre japonezi se află și mulți părinți ai celor care fac spectacol în bazin. Tocmai din Nevada a venit mama înotătoarei americane Bella Simms, care îl știe pe David Popovici pentru că a fost desemnat cel mai bun înotător al anului în 2022. "Urmăresc mai mult înotul feminin decât pe cel masculin", spune ea. Părinții francezului Leon Marchand, cel care a doborât în prima zi ultimul record al lui Michael Phelps, sunt și ei în Japonia, la fel ca părinții lui David Popovici. E agitație și gălăgie. În zona comercială, în fața cortului unuia dintre sponsori este și un podium pe care fanii își pot face poze și se pot simți pentru câteva secunde ca eroii din bazin.

Cursa de 200 metri liber aparține deja trecutului lui David Popovici, mai multe concluzii se vor trage după ce întrecerea din Japonia se va încheia. Până atunci, românul va înota în finala de la 100 metri liber, unde s-a calificat cu al cincilea timp, 47,66s.

Episodul „David Popovici” de la 200m s-a repetat la Fukuoka!
CM DE NATAȚIE
Episodul „David Popovici” de la 200m s-a repetat la Fukuoka!

„Îmi doresc să iasă bine, să am grijă să o calculez pe cât de bine pot”, a spus recordmenul mondial al acestei probe marți seară.

În finala de azi, el va înota pe culoarul al doilea, în timp ce pe culoarul favoritului va fi britanicul Matt Richards.

47,61este cel mai bun timp al lui David Popovici în proba de 100m în acest an

Ceilalalți finaliști sunt Maxime Grousset, Pan Zhanle, Kyle Chalmers, Nandor Nemeth, Jordan Crooks și Jack Alexy. E o nouă zi, orice este posibil.

46,86este cel mai bun timp al lui David Popovici în proba de 100 m, acesta reprezentând și recordul mondial

Constantin Popovici: „Să fim frați de medalie”

David Popovici, locul 6 în finala de la 100 metri liber de la Fukuoka!
Constantin Popovici/ foto: Red Krishan (GSP)

Ziua de miercuri a început cu două medalii pentru România, Constantin Popovici și Cătălin Preda s-au clasat pe primele două locuri în sărituri de la mare înălțime.

Jurnaliștii japonezi l-au întrebat pe campionul mondial dacă e cumva frate cu David Popovici. „Nu e doar o coincidență de nume, suntem din același oraș, îl știu de când era mic. Îi doresc succes pentru finala din această seară și sper să câștige pentru a putea fi frați de medalie. Știu potențialul lui și merită să fie pe locul întâi”, a spus zâmbind Constantin.

Finala probei de 100 metri liber la Mondialele din 2022

  • David Popovici - 47,58
  • Maxime Grousset - 47,64
  • Joshua Edwards - 47,41
  • Zhanle Pan - 47,79
  • Brooks Curry - 48,00
  • Nandor Nemeth - 48,13
  • Edward Burras - 48,23
  • Alesandro Miressi - 48,31

Finaliștii de la CM 2023

  • Matt Richards (Marea Britanie)
  • Kyle Chalmers (Australia)
  • Pan Zhanle (China)
  • Nandor Nemeth (Ungaria)
  • David Popovici (România)
  • Jordan Crooks (Insulele Cayman)
  • Maxime Grousset (Franța)
  • Jack Alexy (SUA)

Citește și alte articole:

„Un mesaj pentru David? Să-i mănânce! Asta ştie să facă!” » Încurajare superbă înaintea finalei la 100 de metri liber
CM de la Fukuoka
„Un mesaj pentru David? Să-i mănânce! Asta ştie să facă!” » Încurajare superbă înaintea finalei la 100 de metri liber
David Popovici, după calificarea în finala de la 100 m liber: „Îmi doresc să iasă bine, să am grijă să o calculez pe cât de bine pot”
CM DE NATAȚIE
David Popovici, după calificarea în finala de la 100 m liber: „Îmi doresc să iasă bine, să am grijă să o calculez pe cât de bine pot”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (68)
muzica
muzica  •  29 Iulie 2023, 13:50
Postat de yoyu pe 27 Iulie 2023, 15:00

Ai reuși prin acest comentariu să demonstrezi că ești ***. De ce oare toți ăștia de vă credeți mari naționaliști sunteți proști de băuniți?!?

Esti un ignorant,la fel ca toti amici tai !

grro
grro  •  28 Iulie 2023, 08:22
Postat de adi_stelistul pe 27 Iulie 2023, 19:41

Dragule, zice tabelul recordurilor mondiale. Știi sa-l citești?

Eu știu să-l citesc. Se pare că tu, deșteptule, nu ști să-l citești. Ia mai încearcă odată .

grro
grro  •  27 Iulie 2023, 22:09
Postat de ciprianremus pe 27 Iulie 2023, 21:15

Prost esti tu care consideri ca inotatorul care are cea mai mare viteza pe un anumit interval de metri este si cel mai rapid. Inotul inseamna dozaj al efortului, de aceea recordul mondial se acorda la finalul unei curse. Mari hateri sunt unii care nu au realizat absolut nimic in viata lor. David este campion si recordmen mondial, tu ce ai realizat in viata asta sa vorbesti CU ATATA URA DE UN CAMPION MONDIAL. SA ITI FIE RUSINE. CUM VREI SA PROGRESAM CA SI TARA DACA NICI RESPECT NU AVEM FATA DE CAMPIONII NOSTRI.

*** Unde m-am exprimat eu negativ în privința lui David? Ești prost rău. Eu am constatat doar că nu e cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor, dar nu am vorbit nimic urât de el. Pentru mine este un înotător extraordinar , cu un talent deosebit și are un potențial imens, dar nu este cel mai rapid înotător. Cei mai rapizi sportivi îi întâlnești în probele scurte, fie la atletism, ciclism, înot sau triatlon. Asta este fact. Că tu ai o problemă să înțelegi lucrul ăsta, asta e treaba ta. Despre David eu nu am vorbit niciodată urât, deci mai ușor cu hateri și alte acuzații.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (68)
Comentează