SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Înainte de David Popovici a fost el! Povestea înotătorului care și-a șters legăturile cu România și a făcut istorie pentru altă țară: cinci medalii olimpice secolul trecut

Johnny Weissmuller / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Johnny Weissmuller / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 24 iunie 2022 09:38 / Actualizat vineri, 24 iunie 2022 12:28

Johnny Weissmuller, actorul care l-a jucat prima oară pe „Tarzan”, a fost un sportiv spectaculos, cu performanţe importante reușite în natație secolul trecut. Trecutul său legat de România e pomenit zilele acestea pe rețelele de socializare, odată cu ascensiunea fulminantă a lui David Popovici.

  • Pasaje din textul de mai jos au fost publicate inițial în 2013, în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor, sub semnătura jurnalistei Oana Dușmănescu.

Johnny Weissmuller s-a născut la Timișoara, într-o familie de șvabi. Și-a „uitat” originile mai târziu când a pretins că s-a născut în Windber, Pennsylvania, ca să-și asigure eligibilitatea pentru a concura în echipa olimpică a SUA. 

De fapt, familia a părăsit România cu destinația America atunci când el avea doar 7 luni. La sfatul unui doctor, ca să-și înfrângă bolile copilăriei, s-a apucat de înot. Și-a câștigat cinci medalii olimpice! Tot el e actorul care l-a jucat prima oară pe „Tarzan”. 

Povestea lui Johnny Weissmuller

Johann Peter Weissmuller s-a născut pe 2 iunie 1904 în Imperiul austro-ungar, în localitatea Freidorf, aflată acum pe teritoriul României, lângă Timişoara.

Părinţii lui, Peter şi Elisabeth, au emigrat în Statele Unite la începutul anului următor, pentru a se alătura familiei aflate în Pennsylvania, în orăşelul Windber. Acolo, în septembrie 1905, se naşte fratele lui Johnny, Peter Jr. Deşi era de meserie miner, tatăl de familie devine berar şi îşi duce soţia şi băieţii la Chicago.

La 9 ani se îmbolnăveşte de poliomielită, iar medicii îi recomandă, ca metodă de recuperare, nataţia. Îi era teamă la început de apă, dar apoi a simţit că e făcut pentru înot. Şcoala nu i-a plăcut în mod deosebit şi a abandonat-o, căutându-şi slujbe în diverse domenii. De exemplu liftier şi valet la un club sportiv, fapt care i-a permis să înoate zilnic.

5 titluri olimpicea cucerit Johnny Weissmuller

Până la moartea sa, la 80 de ani în 1984, sportivul nu a recunoscut că şi-a falsificat documentele cu privire la locul său de naştere, pentru a putea participa la Jocurile Olimpice sub steagul american.

Johnny Weissmuller și-a falsificat pașaportul și a scris istorie la Jocurile Olimpice

În acea vreme apatrizii nu puteau participa la Olimpiadă. Pentru a merge la Jocurile Olimpice din 1924, de la Paris, Weissmuller trebuia să solicite un paşaport. Pentru acest lucru avea de nevoie de nişte acte care să-i dovedească naţionalitatea americană.

Sportivul a primit un certificat de naştere falsificat. Pe cel al fratelui său, Peter, născut la Windber, Pennsylvania. Pe acel act a fost adăugat, cu o cerneală diferită şi cu un scris diferit, numele John. 

La Olimpiada pariziană, a cucerit patru medalii, trei de aur la înot şi una de bronz cu naţionala de polo. Era vedeta incontestabilă a sporturilor acvatice. În întreaga sa carieră, Johnny a strâns 5 titluri olimpice, a bătut 28 de recorduri mondiale şi a cucerit 52 de titluri naţionale.

Pe 9 iulie 1922, Johnny Weissmuller a scos 58.6 în proba de 100 de metri liber. Era un record al acelor vremuri. O sută de ani mai târziu, Popovici s-a calificat în finala de la 100 de metri liber de la Mondialele de Natație cu timpul 47.13.

Starul Johnny Weissmuller

În 1929, a început să apară ca model, dar şi la emisiuni radio. A apărut în primul său film, unde era „îmbrăcat” doar cu o frunză de viţă de vie. În 1932, debutează adevărata sa carieră de actor, fiind ales de Metro Goldwyn Mayer să-l întruchipeze pe Tarzan, omul-maimuţă. Avea trupul perfect, dar era şi prieten cu Clark Gable. 

„M-au întrebat dacă pot urca în copaci şi dacă pot ridica în braţe o femeie. Puteam să fac astea şi încă alte acrobaţii, pentru că practicasem gimnastica în adolescenţă”, povestea Weissmuller, care a făcut un cuplu celebru pe ecran cu actriţa Maureen O'Sullivan.

Citește și alte știri de actualitate: 

David Popovici și-a propus un obiectiv măreț după prestația stelară de la Mondiale: „Încercăm să schimbăm sportul!”

VIDEO Nadia Comăneci și-a adus aminte de primul moment în care l-a văzut în bazin pe David Popovici + Mesajul de suflet al fostei gimnaste

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
satyricon
satyricon  •  24 Iunie 2022, 19:39
Postat de cdba3133 pe 24 Iunie 2022, 13:27

Ce gluma buna! Plecat de la varsta de 7 luni din tara. Parintii svabi. Clar, roman 100%. Nu am absolut nimic cu cetatenii svabi si cu cei ce decid sa se stabileasca in alta tara. Dar sa declari dupa aproape 100 de ca este roman este chiar cel putin hazliu. De remarcat totusi timpii parcursi pe 100 m in perioadele de atunci si cea de azi. Uni cred ca este un fleac. Totusi este enorm.

58.6 față de 47.13. e enorm, dar pe atunci concurau fără ochelari de înot, fără cască performantă pe cap și cu un costum întreg din cine știe ce material!

papora
papora  •  24 Iunie 2022, 16:28

"De fapt, familia a părăsit România cu destinația America atunci când el avea doar 7 luni."...Timişoara în România la 1904?? unde aţi făcut şcoala măi băieţi şi fete de la GSP??

penultimul
penultimul  •  24 Iunie 2022, 15:09

Nici o legătură cu înotul - Maureen O'Sullivan actrița din Tarzan dădea faimoasa replica Me Jane, you Tarzan lui Weissmuller. Fiica sa Mia Farrow ei a avut o cariera mai interesanta. Printre alte roluri a jucat Daisy in Marele Gatsby alaturi de Robert Redford. Actorii se detestau reciproc, da' nu se vede și in film - amândoi buni profesioniști Câți v-ați cățărat prin pomi și ați încercat să țipați cum tipa Tarzan (Weissmuller, nu clona Sorbo ? Sau sareați in bazin după ce țipați ca Tarzan (cu volumul mai mic)? Bazinul era cela de sărituri de la 23 August actual National -e bazin doar cu numele și stau să cadă zidurile sale însă are cîrciumă la poarta.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează