SPORTURI  »  ALTELE  »  PARLAMENT

De azi, federațiile sportive au noi obligații » Ce s-a votat în Parlament

Astăzi, a fost adoptat în Parlament Proiectul de Lege privind transparentizarea activității federațiilor sportive din România.
Astăzi, a fost adoptat în Parlament Proiectul de Lege privind transparentizarea activității federațiilor sportive din România.

Articol de GSP - Publicat marti, 21 decembrie 2021 16:11 / Actualizat marti, 21 decembrie 2021 16:27

Astăzi, a fost adoptat în Parlament Proiectul de Lege privind transparentizarea activității federațiilor sportive din România.

Despre ce e vorba? Federațiile care primesc bani de la stat trebuie să publice în mod clar modul în care gestionează aceste finanțe. Ce obligații vor avea:

Dezbaterea zilei, 21 decembrie » A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR?
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 21 decembrie » A procedat corect Dan Petrescu refuzând naționala pentru a rămâne la CFR?
  • să dețină o pagină proprie de internet; 
  • să permită vizualizarea, pe pagina proprie de internet, a statutului federației, precum și a altor acte constitutive, dacă este cazul; 
  • să publice pe pagina proprie de internet bugetul federației, programele și strategiile proprii, structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea federației, regulamentele, lista cluburilor sportive afiliate, numărul sportivilor legitimați pe categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor pe ramură sportivă.

Noi obligații pentru federațiile sportive din România

Votul pentru Proiectul de Lege a avut 258 de aprobări și o singură abținere.

Anual, federațiile sportive primesc de la Ministerul Sportului peste 130 de milioane de lei.

Dacă federațiile nu vor respecta aceste prevederi, riscă amenzi de la 3.000 de lei la 10.000 de lei sau pierderea fondurilor de la Minister.

Când am inițiat proiectul respectiv, la începutul anului 2021, am analizat toate elementele din spațiul public și am constatat că lipseau informații vitale. Spre exemplu, doar 3 federații din 63 și-au publicat bugetul, iar doar 6 și-au asumat public o strategie pentru sportul pe care îl coordonează la nivel național. Acest lucru se va schimba. 

Din păcate, suntem în situația în care din în ce mai puțini români practică activități sportive recreaționale sau de performanță, una dintre urmările negative ale acestui fenomen fiind reducerea sănătății generale a populației. Totodată, există o resemnare la nivel național cu privire la decăderea sportului românesc de înaltă performanță, atunci când se discută despre marile realizări sportive din trecut. 

Este clar că era nevoie de o schimbare, iar adoptarea acestui Proiect de Lege poate reprezenta un moment de cotitură pentru sportul românesc. Le mulțumesc pe această cale colegilor parlamentari care au suținut inițiativa noastră. 

- Natalia-Elena Intotero, deputat PSD Hunedoara, președintele Comisiei pentru învățământ

Răzvan Burleanu, președinte FRF: „Suntem o organizație non-profit și nu depindem de un acționar”

Citește mai multe știri de actualitate:

Criză profundă la Galatasaray! Turcii s-au revoltat în vestiar! » Cicâldău și Moruțan, în centrul protestului

Pleacă astăzi? Numărul 1 de la Dinamo admite tensiunile interne: „Decizia e luată!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
popicoo
popicoo  •  21 Decembrie 2021, 19:40

Când nu știi să scrii corect în limba română, folosești cuvăntul "transparentizare"!

paiazze
paiazze  •  21 Decembrie 2021, 18:50

Am crezut ca pe doamna initiatoare o cheama Intertoto... Pe aproape. Daca asta va face federatiile mai transparente, foarte bine!

leu.mr
leu.mr  •  21 Decembrie 2021, 18:18

Este adoptata cam tirziu

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close