SPORTURI  »  ALTELE  »  GALA CANOTAJULUI

VIDEO Elisabeta Lipă, în lacrimi la Gala Canotajului » A amintit de recentul deces al campionului olimpic Dimitrie Popescu: „Durerea este foarte mare”

Elisabeta Lipă, copleșită de emoție Foto Raed Krishan
Elisabeta Lipă, copleșită de emoție Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2023 18:22 / Actualizat miercuri, 15 noiembrie 2023 19:04

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a avut un moment delicat în timpul Galei Canotajului, atunci când a cerut să se țină un moment de reculegere în amintirea lui Dimitrie Popescu, campion olimpic la Barcelona 1992. Acesta a decedat sâmbătă, 11 noiembrie, la numai 62 de ani

Gala Canotajului Românesc, desfășurată anul acesta ceva mai devreme - sportivii loturilor naționale pleacă luni, 20 noiembrie, în cantonament în Italia - a avut și un moment încărcat de emoție.

Elisabeta Lipă, președinta ANS, a amintit despre recenta și dureroasa pierdere suferită de canotajul tricolor, în urma decesului neașteptat al lui Dimitrie Popescu, campion olimpic în 1992, la Barcelona, titlu cucerit în proba de patru rame cu cârmaci (4+1). 

La aceeași ediție a JO, a obținut și medalia de bronz în proba de doi rame cu cârmaci (2+1). Medalii olimpice de argint a câștigat tot în proba de dublu rame la JO de la Los Angeles din 1984, dar și în proba de patru rame la JO de la Seul, în 1988.

În 1989, a fost campion al lumii cu echipajul de patru rame și a obținut medaliile de argint la dublu rame la Campionatele Mondiale din 1985 și din 1996.

Elisabeta Lipă: „O pierdere imensă”

„Doresc să păstrăm", a început Elisabeta Lipă fragmentul de discurs, dar imediat s-a retras de lângă microfon, după ce au podidit-o lacrimile. În câteva secunde a reluat.

„Să păstrăm un moment de reculegere pentru că a plecat dintre noi unul dintre cei mai titrați canotori din istoria României, Dimitrie Popescu, campion olimpic, vicecampion olimpic la Barcelona, medaliat cu argint olimpic la Los Angeles, multiplu campion mondial, cu multiple Cupe Mondiale, distincții câștigate", a rostit Lipă cu vocea tremurândă.

„Și la o vârstă, spun eu, foarte tânără a decis să plece dintre noi. Este o pierdere imensă în canotajul românesc pentru că în afară de faptul că a fost un sportiv de excepție, a fost și antrenor care a condus lotul olimpic mulți ani.

Este un moment de tristețe în canotajul românesc, dar sper să-i ținem memoria vie prin rezultatele pe care le vom obține și având în vedere că a fost sportivul Clubului Armatei Steaua, sper ca prin sportivii pe care i-a selecționat, cărora le-a îndrumat pașii, i-a dus până la un nivel înalt, să i se păstreze amintirea vie.

Scuzați, dar emoțiile sunt inerente, iar durerea foarte mare", a încheiat ea, plecând capul înainte de începerea momentului de reculegere.

Dimitrie Popescu, campion, apoi antrenor

Elisabeta Lipă, în lacrimi la Gala Canotajului » A amintit de recentul deces al campionului olimpic Dimitrie Popescu: „Durerea este foarte mare”
Viorel Talapan, Iulică Ruican, Dumitru Răducanu, Dimitrie Popescu și Nicolae Țaga, medaliați cu aur olimpic la Barcelona 1992 Foto Arhiva GSP

După retragerea din activitatea competițională, Dimitrie Popescu a devenit antrenor la CSA Steaua, iar din 1997 a fost antrenor la lotul olimpic de canotaj al României. A primit titlurile de Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului.

Decesul a avut loc pe 11 noiembrie, după-amiază, în locuința personală de la Bușteni. Cu câteva zile înainte, Popescu participase la Campionatul Național de Fond de la Snagov.

El a fost înmormântat marți, 14 noiembrie, în localitatea Poiana Țapului, Bușteni.

Citește și:

Un parteneriat uriaș, tot mai aproape să intre în Formula 1! Pasul făcut spre creșterea numărului de echipe
PARTENERIAT
Un parteneriat uriaș, tot mai aproape să intre în Formula 1! Pasul făcut spre creșterea numărului de echipe
O nouă lovitură dată de CSM București! A semnat pe doi ani
CSM BUCUREȘTI
O nouă lovitură dată de CSM București! A semnat pe doi ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
adrian.7
adrian.7  •  15 Noiembrie 2023, 21:10

PR interesat....Nici acum nu am văzut deschiderile consilierului general Lupa de la PSD la Federatiile care mănâncă cei mai mulți bani și au cele mai proaste rwzultate:Baschet si Rugby....Sa aiba legatura faptul că președinții acestor organizații sunt in PSD?

mvm1955
mvm1955  •  15 Noiembrie 2023, 19:10

gargara PSD !!!!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează