SPORTURI  »  ALTELE  »  MANIFEST

VIDEO Elisabeta Lipă, pledoarie pentru sport în școli: „Copiii noștri nu știu să alerge, să meargă! Părinții sunt exagerat de protectori”

FOTO: Captură @Vai'da Podcast
FOTO: Captură @Vai'da Podcast

Articol de GSP - Publicat sambata, 18 iunie 2022 18:37 / Actualizat sambata, 18 iunie 2022 19:11

Elisabeta Lipă (57 de ani), președintele Federației Române de Canotaj, spune că sportul ar trebui tratat cu mai multă responsabilitate în școlile din România. 

În acest moment, programa școlară cuprinde două ore de sport. Ministrul Eduard Novak a promis că va încerca să crească treptat numărul lor, începând cu anul 2023.

Elisabeta Lipă insistă pentru aceste modificări. Într-un dialog cu Mirela Vaida, la Vai'da Podcast, fosta mare sportivă a avut un mesaj și pentru părinți.

VIDEO Elisabeta Lipă: „Sportul nu trebuie trecut la și altele”

„Părinții au ajuns atât de protectori, exagerat de protectori, încât copilul, la un moment dat, crede că așa este normal. Ca mama și tata să îl susțină la școală, și după școală, că el trebuie să se odihnească mai mult...

La școală, ca să revin în zona mea, sport mai puțin. Eu, într-un timp, am avut senzația că sportul omoară. Clase întregi scutite de sport. Să nu faci prima oră că transpiri și stai ud la școală... De parcă nu își poți lua un tricou de schimb. 

Nu realizează părinții că la sport își consumă energia într-un mod constructiv și că în acel moment dă randament mult mai mare la română, matematică, așa-zisele materii de bază.

Sportul e trecut la și altele. Nu! Sportul e o materie de bază, sportul ar trebui predat în școală, profesorul ar trebui să aibă caiet de lecții, ca la orice altă materie.

Copiii noștri nu știu să alerge, nu știu să meargă, copiii noștri au gențile alea de nici un om matur nu le poartă la lucru. Părintele vine cu scutiri. Sportul nu înseamnă performanță, înseamnă sănătate! Performanța o fac cei care au talent”, a spus Elisabeta Lipă, la Vai'da Podcast.

Elisabeta Lipă, legendă a canotajului românesc

La 16 ani s-a apucat de canotaj, iar după doar un an era în lotul olimpic al României, debutând la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, la 19 ani și obținând medalia de aur alături de Mărioara Popescu.

Elisabeta Lipă a fost prezentă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice și este cea mai medaliată canotoare, având în palmares 8 medalii, dintre care 5 de aur.

13 medaliiare Elisabeta Lipă la Campionatele Mondiale

Citește și alte știri din sportul românesc:

Seară memorabilă la Campionatul European de lupte U17: aur, argint și bronz pentru România!

Jaqueline Cristian se pregătește la baza FCSB pentru revenirea în circuit: „N-am mai avut contact cu fotbalul până acum, a fost ceva diferit”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
deal1
deal1  •  19 Iunie 2022, 13:31

sa se arunce lacatele de pe portile de acces pe terenurile de sport ce apartin scolilor, oricine vrea sa faca miscare sa aiba acces neingradit oricand doreste

adiadi
adiadi  •  19 Iunie 2022, 09:20
Postat de alex198612 pe 19 Iunie 2022, 01:48

Cineva trabuie sa-i spuna acestei doamne ca a performat intr-un sport in care nu contam. ????Si nu intereseaza pe nimeni. Ca nu mai eram olimpici.

Alex prietene nu mai posta pentru ca esti penibil si debitezi doar prostii

balotelli
balotelli  •  19 Iunie 2022, 08:48
Postat de Jumygool pe 18 Iunie 2022, 21:55

Un mare adevăr spus de o mare sportiva. Copii de “corporatristi” refuza interacțiunea cu alti copii dupa modelul părinților. Sportul in mod organizat in clasele primare este vazut ca o mare nenorocire

În România nu interesează pe mai nimeni de copiii altora. Fiecare e interesat doar de propriul copil, să-l protejeze, să-l menajeze, să nu facă efort. Să nu interacționeze cu alții care l-ar putea învăța ceva. La ora de sport, e despre efort, despre interacțiune, despre o competiție corectă. Înveți să câștigi și să pierzi. Dar nu vrem ca pruncul să transpire, că s-ar putea îmbolnăvi. Compensăm noi educația... chiar și educația fizică... atunci când îl ducem la Mall să alerge printre rafturi și să-și aleagă ce vrea el de pe raft. Ți-o spune unul căruia toată viața i s-a oferit totul pe tavă, să nu cumva să facă vreun efort. Și care acum scrie pe Gsp din plictiseală.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează