GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  TEROARE ÎN JUDO

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

Articol de - Publicat marti, 27 noiembrie 2018 09:00

A apărut și a cincea mărturie din infernul lotului olimpic de judo de la Cluj. O fostă sportivă relatează cum a fost bătută crunt cu o coardă de cauciuc de către antrenoarea Gianina Andreica, în aceeași ”reuniune” cu Roxana Pavel, una dintre victimele care au ales să-și decline identitatea. COSR, MTS și FRJ continuă să fie complici prin lipsă de reacție.

Ajungem azi la cazul cinci din "Casa groazei" de la lotul olimpic de judo de la Cluj, iar acuzații și autoritățile continuă să tacă.

Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu sunt antrenorii acuzați direct de agresiuni fizice repetate asupra unor sportivi minori, iar COSR, MTS și FRJ sunt entitățile sportive care preferă să bage capul în nisip, în ciuda mărturiilor fără echivoc ale unor foste sportive abuzate la centrul de pregătire națională de la Cluj.

O nouă voce își povestește experiența înfiorătoare de la lot.

"Nu vreau să-mi dau numele deocamdată, fiindcă, deși au trecut destui ani, n-am avut încă puterea să le spun părinților absolut tot ce am pățit la Cluj. Îmi doresc să-i protejez pe ei, nu pe mine" e principala doleanță a fetei care completează panoplia durerii de pe tatami.

"Mă gândeam doar cum să fug"

Fosta judoka admite că a fost martoră la bătaia pe care Gianina Andreica i-a aplicat-o Roxanei Pavel, copila din Bistrița care a povestit la sfârșitul săptămânii trecute chinurile prin care a trecut la Cluj.

Și spune că ea însăși a încasat o corecție dură în cadrul aceleiași "reuniuni", în care victimelor li s-a solicitat la început să se dezbrace și să rămână doar în bustieră și chilot:

"Antrenoarea ne-a luat pe rând. A început cu Roxana, iar în timp ce priveam ce i se întâmplă m-a cuprins o teamă extraordinară. Mă gândeam doar cum să fug de acolo, dar nu aveam nicio posibilitate. Eram foarte speriată. Apoi am urmat eu. A folosit aceeași coardă de cauciuc, lată cât o jumătate de palmă, pentru a ne lovi. M-a izbit cu ură pe toată partea din spate, inclusiv pe fund și pe picioare".

"Eram plină de vânătăi pe spate"

Își amintește că, în ciuda amenințărilor și solicitărilor abrupte venite din partea lui Andreica spre a nu plânge pe durata "procedurilor", nu și-a putut stăpâni lacrimile:

"Am plâns și acolo, și la antrenament, și la vestiare. Nu m-am putut abține. În sala de pregătire a trebuit să merg imediat după bătaie. Mă durea corpul foarte rău, mă simțeam îngrozitor, spatele îmi era umflat, îmi treceau încă prin cap înjurăturile și jignirile adresate pe durata aplicării pedepsei, dar nu aveam de ales. La final, mi-am văzut și rănile într-o oglindă. Eram plină de vânătăi. N-am putut să fac nicio poză, pentru că acces la telefoane aveam doar circa o oră pe zi, înainte de culcare. În rest, la școală, la antrenament, noaptea, aparatele ne erau luate și controlate de antrenori".

"Și acum mi-e teamă de orice și de oricine"

Glasul ex-judokanei tremură și azi când rememorează momentele violente trăite la centrul de pregătire din Ardeal.

Și subliniază că "nici acum nu mi-am revenit de pe urma experiențelor de la Cluj, unde am stat circa un an. Încă mai plâng, mi-e teamă de orice și de oricine, am probleme de comunicare, sunt rezervată față de lucrurile noi care pot apărea în calea mea. După ce am revenit acasă, am fost la psiholog vreo două săptămâni, iar ședințele de acolo m-au ajutat foarte mult. M-am descărcat, fiindcă nu aveam cu cine discuta ce pățisem cu adevărat la lot. Simt nevoia să repet vizitele la psiholog".

Fata punctează că i-a anunțat pe părinți doar că a fost bătută, "fără alte detalii. Evident că s-au îngrijorat și m-au adus acasă la circa o lună după ce fusesem lovită de Andreica. Și-au dat și ei seama că e ceva în neregulă cu mine, fiindcă m-am închis în casă și nu voiam să mai discut cu nimeni".

"Voiam să mă sinucid"

Dar mărturisirea cea mai șocantă vine la final:

"Mama a venit într-o vizită la mine, la Cluj. Nu pusesem dinainte problema de a mă lua înapoi, la Bistrița. Dar am profitat de acel moment și i-am spus: «Dacă nu mă iei acum acasă, eu mă arunc în fața mașinii!». Nu mai suportam. Chiar aveam în cap să mă sinucid, nu i-am zis doar ca s-o sperii! Mi-am făcut imediat bagajele și am plecat. Mama a discutat atunci și cu Bercean, antrenorul i-a spus că-i pare rău dacă renunț și a rugat-o să ne mai gândim. Era însă un răspuns diplomatic, nu vorbea serios". 

"Bercean m-a lovit violent peste ureche, n-am mai auzit nimic toată ziua"

Incidentul brutal cu Andreica n-a fost singurul căreia fata i-a căzut victimă la Cluj. Destăinuie că inclusiv coordonatorul centrului olimpic, Florin Bercean, a lovit-o: "Cred că a existat la un moment dat o problemă la școală. Iar dânsul a venit și m-a plesnit violent cu palma peste urechea dreaptă. Nu o atingere părintească, ci cu ură. În ziua aceea n-am mai auzit nimic! Vorbeau colegele mele în cameră și nu percepeam discuțiile. M-am speriat rău. A fost umilitor, mai ales că episodul s-a petrecut și în fața altor sportivi". 

"N-aș vrea s-o mai întâlnesc niciodată în viața mea pe Gianina Andreica. E o femeie cu două fețe. Te bate, iar peste o oră vrea să discute cu tine ca și cum nimic nu s-a întâmplat, încercând să fie prietenoasă. De fapt, am perceput-o ca pe o persoană agresivă"

"Vreți să vă spun în ce atmosferă se desfășura un antrenament? Jigniri, urlete, amenințări. Mă pierdeam. Îmi era frică să mai merg la pregătire. S-au comportat frumos în primele săptămâni după ce am venit la lot, dar agresiunile au început să apară destul de repede"

"Cred că acești antrenori mai rezistă în fruntea lotului olimpic pentru că fetele bătute încă ezită să povestească, probabil de teamă. E un sport pe care l-am practicat cu dragoste, aș fi vrut să continui, dar nu în condițiile trăite la Cluj. Am renunțat total după experiența tristă de la lot"

Cătălina Rob Ditan

  • bătută cu palmele peste cap și lovită de un dulap de fier de către antrenorul Florin Bercean pentru că depășise greutatea pe categorie;
  • deget de la picior fracturat de antrenoarea Gianina Andreica și asistență medicală refuzată timp de două săptămâni;
  • perioade de recuperare anulate și obligarea de a intra accidentată în concursuri;
  • haine aruncate în noroi și sub duș de antrenoarea Ana Maria Mititelu ca pedeapsă pentru dezordine în cameră;
  • regim de teroare, umilire, spălare pe creier și dezumanizare practicat și încurajat la lot

Sportivă sub anonimat 1

  • bătută violent de antrenorul Florin Bercean. "A călcat-o în picioare, a lovit-o până a făcut pe ea!", relatează o colegă. Motiv: a ratat un concurs extern fiindcă nu s-a încadrat în greutatea categoriei;
  • umilită de antrenor cu referire la faptul că ea și mama ar fi contribuit la decesul tatălui.

Sportivă sub anonimat 2

  • lovită violent în cap cu vârful cauciucat al unei frânghii folosite la antrenament. Autor: Florin Bercean. Motiv: n-a executat corect un exercițiu la pregătire
  • agresată de o senioară la antrenament, cu metode nepermise: "Mi-a umflat un ochi, mi-a julit toată fața";
  • obligată să se pregătească purtând o orteză pe braț, din cauza unei fracturi.

Roxana Pavel

  • bătută sălbatic pe spinare cu o coardă de cauciuc de către antrenoarea Gianina Andreica. "Arătam pe spate ca o zebră!", spune fata din Bistrița;
  • amenințată și înjurată în timp ce era lovită de Andreica, cerându-i-se inclusiv să nu plângă și să nu-și anunțe părinții;
  • ignorarea unei fracturi la degetul mic al mâinii drepte și refuzul unei asistențe medicale de urgență. "Am făcut o radiografie pe ascuns într-o permisie, am rămas cu degetul dislocat", susține fosta judoka;
  • umilită, înjurată și înjosită în repetate rânduri de antrenori.

Vezi și: 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
judo.japan
judo.japan  •  04 Decembrie 2018, 20:04

Într-un final, au reușit să facă performanță și aceste sportive de carton, iar GSP a avut grija sa le premieze pentru declarații mincinoase. Poate că într-o zi vor plăti ele sa spună adevărul, dar tot adevărul.

124864391762775
Doru Ungureanu  •  03 Decembrie 2018, 08:33

Pentru toți cei care vorbiți aiure: DACĂ ERA COPILUL VOSTRU TRATAT ASA, VA CONVENEA? ĂȘTIA NU SUNT ANTRENORII, ĂȘTIA SUNT TAMPLARI. CE PERFORMANTA SCUZA UN ASTFEL DE COMPORTAMENT?

1142303425939159
Cornel Muntea  •  30 Noiembrie 2018, 17:01

Acest ziar de scandal îl învăța acum câțiva ani cum să antreneze la gimnastica pe Octavian Belu, cel mai titrat antrenor din toate timpurile, făcea clasamentul "adevărat " când CFR Cluj câștiga campionatul în detrimentul lui Becali, iar acum vrea să distrugă un alt sport unde luam medalii olimpice. Cine va plătește să pângăriți tot ce e valoros în sportul romanesc?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează