SPORTURI  »  ALTELE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV // VIDEO Ivan Patzaichin și o întâmplare incredibilă: „La sosire erau toți și aplaudau ironic. Pentru ei era o rușine!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 ianuarie 2020 18:00

Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, din 1968, 1972, 1980 și 1984, a vorbit despre încercările care au venit după ce s-a lăsat de antrenorat și s-a apucat de creșterea micuților campioni prin organizarea de diferite concursuri și de promovarea Deltei Dunării.

- Acum cu cine să facem performanță?
- Nu mai sunt sportivi. În general sportul românesc are o problemă. Noi din anii '90 am făcut tot felul de comisii, cu Țiriac, cu Nadia, și mergeam prin ministere. Sportul românesc n-a fost susținut și n-a fost o prioritate pentru politicul românesc. Pe vremea lui Ceaușescu aveai ideea că sportul e imaginea țării! 

- Chiar voiam să te întreb...
- Nea Ovidiu, acum 7-8 ani m-am dus la Mila 23 și am descoperit că satul avea 160 de familii și 74 de copii în clasele 1-8. 

- Așa mulți?
- Da, era ceva incredibil! O raritate! Și eram bucuros că putem să-i ajutăm. De ziua satului am cumpărat ghiozdane, am făcut și plicuri cu bănuți. Dar am zis să nu-i dăm așa, pur și simplu. Hai să facem un concurs de vâslit! Și, spre surprinderea noastră, au fost doar trei ambarcațiuni și șase copii! Nu știam ce se întâmplă...

"M-am lăsat de fumat, d-asta m-am și îngrășat. După ce m-am lăsat de sport m-am apucat și de fumat. Doar când mi-am început cariera de antrenor am început cu fumatul. E o meserie grea și o apreciez. Am fost 25 de ani antrenor și am peste 150 de metalii. Am și probleme că nu mai am pe unde să le țin"
Ivan Patziachin

- Nu se poate...
- Ba da! Iar la sosire erau toți și aplaudau ironic... "Uite-i, bă, și p-ăștia! Vâslesc ca niște moși!". Pentru ei era o rușine! O rușine că au pierdut acest obicei, această tradiție de a vâsli. Ei la 5 ani pârâie un motor și vor să fie din ce în ce mai puternic. Mai bun! Apoi, când câștigătorii au apărut la televizor, la ProTV, restul copiilor au zis că vor și ei să participe pe viitor la concurs.

- Au prins drag.
- Visul meu acum e să creez niște centre de inițiere în Deltă! Foștii campioni să vină să-i învețe pe cei mici. Tradiția s-a pierdut... În ultimii 20 de ani n-am mai avut campioni. Altădată, 95 la sută din campioni erau din Deltă. Lipoveni! Și nu e nicio rușine să fii lipovean.

"Încerc să refac căsuța din Mila 23, casa părintească și să fac acolo un muzeu. Dar și un muzeu la Tulcea pentru toți sportivii de acolo. Delta a avut o tradiție extraordinară în sporturile nautice"
Ivan Patzaichin

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (4)
hansolo10
hansolo10  •  02 Ianuarie 2020, 20:19
Postat de rocky2 pe 02 Ianuarie 2020, 13:28

Ivan Patzaichin de patru ori campion olimpic pentru Romania, iar prostimea voteaza in sondajul KfC, Hagi si Halep!

da,dar conteaza la ce. asa putem vorbi ca dragulescu este cel mai bun pentru ca are zeci de medalii la gimnastica.

rocky2
rocky2  •  02 Ianuarie 2020, 13:28

Ivan Patzaichin de patru ori campion olimpic pentru Romania, iar prostimea voteaza in sondajul KfC, Hagi si Halep!

eugen555
eugen555  •  02 Ianuarie 2020, 06:54

Omul asta,desi cu resurse oarecum limitate,incearca si face ceva!...Si pleaca de la ideea de a mãri baza piramidei,implicit de a indemna copii sa faca sport! Respect si poate e o idee la care si alti mari fosti sportivi sa adere!...Cu statul ne-am lamurit,nu are ca.prioritate sportul,mai ales cel de masa care sa contribuie la sanatatea naţiei...salvarea poate veni din exemplul si iniţiativa unor mari fosti sportivi ca dl Patzaichin!...Incaodata,respect!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează