SPORTURI  »  ALTELE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV // VIDEO Nicu Vlad știe de ce halterofilii români au fost depistați pozitiv după 8 ani: "El e omul care a încercat tot timpul să se răzbune, să-și omoare opoziția!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 martie 2020 20:00

Nicu Vlad, 56 de ani, fost mare halterofil român, multiplu campion mondial, european, dar mai ales olimpic, a participat la emisiunea "Prietenii lui Ovidiu", transmisă miercurea pe GSP.RO, de la ora 20:00.

Nicu Vlad a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat mai multe medalii: aur la Los Angeles în 1984, argint la Seul în 1988 și bronz la Atlanta în 1996. Doar la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 s-a clasat pe locul 4. 

În prezent președintele Federației Române de Haltere și vicepreședinte al Federației Internaționale de specialitate, Vlad vorbește despre scandalul de dopaj în care este implicată România și detaliază cum au fost prinși dopați sportivii români după 8 ani.

"Sunt 60 și ceva de sportivi care au fost dovediți că au încălcat regulamentul"

- Nicule, începem direct. Explică-ne nebunia asta cu dopajul din haltere!
- Este o situație absolut ciudată. Pentru că ei au fost controlați de nenumărate ori atât înaintea Jocurilor Olimpice, cât și la Jocurile Olimpice. Probele lor au fost negative. Acum au venit după 8 ani! Care e explicația? Pur și simplu eu n-am cum să explic. Ceva nu stă în picioare.

59 de halterofiliau fost găsiți pozitiv în urma retestării probelor de la Beijing 2008 și Londra 2012

- Dar probele lor au fost în regulă atunci?
- Toate! Dar acum le-au redeschis la cererea nu știu cui. Cred că la cererea Federației Internaționale. Mai exact a președintelui! Sunt 60 și ceva de sportivi care au fost dovediți că au încălcat regulamentul. Alții cum sunt ai noștri sunt pe procedură în derulare! Nu este încă nimic confirmat, dar n-ai cu cine să negociezi. Acum se așteaptă proba B.

- Ce probe li se recoltează?
- Probe de urină. Comitetul Olimpic Internațional le păstra timp de 8 ani, acum se țin 10 ani. Totul e politic și se plătesc anumite polițe! În ultimii ani s-au cerut probe din mai multe țări. Din Rusia, Ucraina, Belarus, China și alte țări care au mai avut cazuri pozitive. Românii sunt ultimii pe listă.

EXCLUSIV // VIDEO Nicu Vlad știe de ce halterofilii români au fost depistați pozitiv după 8 ani:

"Sunt unii sportivi și cu peste 30 de probe date într-un an!"

- Te gândești la un sabotaj la nivel înalt împotriva noastră?
- Sportivii noștri au fost țintiți legat de dopaj și pe mine m-a deranjat până la un punct. Acum o televiziune din Germania a făcut un reportaj legat de doping și președintele Federației Internaționale, care este acuzat direct. E acuzat de manipulare doping și de fraudă. El conduce federația din 1900 toamna, mai exact de 47 de ani. Acum poate că sunt un pic subiectiv, dar dacă cineva vrea să miște sau să pună întrebări care sunt incomode în Federația Internațională, iar eu am fost unul dintre aceștia, a încercat tot timpul să se răzbune, ca să-și omoare opoziția.

- Dar miile astea de probe unde se țin?
- La Lausanne. Sunt mii de probe din toate sporturile și se păstrează 10 ani. Sunt sportivi care au ieșit cu probă negativă, dar după un an, doi, șapte, nouă, sau cum suntem noi după opt, au ieșit pozitiv! Eu nu înțeleg dacă controlezi sportivul înainte și în timpul competiției, nu găsești nimic, cum vii peste 8 ani și îi iei medalia? Și i-o dai altuia care s-ar putea să n-aibă proba doping luată! Pentru că nu se iau probe la toți sportivii, doar la cei medaliați. Aici e secretul!

9 medaliia cuprins palmaresul României la JO din 2012, dintre care două de aur, cinci de argint şi două de bronz

- Nicule, zi-mi te rog...
- Domnu' Ovidiu, la nivel de federație am făcut o statistică și în ultimii 10 ani avem peste 3.500 de probe luate de la sportivi! Automat la atâtea probe găsești și sportivi care poate au greșit. Sunt sportivi cărora le luăm probe înainte să plece la competiții. Probele se plătesc. Sunt probe făcute de ANAD, de către Federație, de WADA, de Federația Internațională și de Comitetul Olimpic. La prima abatere iei 4 ani suspendare, la a doua 8. Sunt unii sportivi și cu peste 30 de probe date într-un an!

URMĂREȘTE EMISIUNEA INTEGRALĂ CU NICU VLAD

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (5)
gago747
gago747  •  05 Martie 2020, 09:19
Postat de Chris Montora pe 04 Martie 2020, 21:10

Hotilor, credeati ca scapati ca la momentul ala ce luati voi nu era depistabil inca? Deci pe tine te doare ca ajunge medalia la unul netestat nu ca ai tai bagau in ei chestii nedecelabile? Ar trebui sa va curete rau, sa dati banii inapoi federatiei, sa va dea sponsorii in judecata sa isi repare imaginea terfelita de voi dopatilor.

Ce-ai măi nea delirium? Mai bine fă tu o situație, cu cîți sportivi sînt examinați anual și din ce țări, ia să vedem cam pe unde se află SUA , Spania și Germania (campioanele dopajului în neprihănitul Vest). Că ăia bagă în substanțe nedetectabile cum pui tu condimente la mîncare, iar pe noi ne suspendă pentru Nurofen și sibutramină.

petschovschi
petschovschi  •  05 Martie 2020, 09:10

Dopajul la haltere e politică a federației în România, să nu mai facă Nicu Vlad pe nevinovatul. Haltrofilii români se dopează de ani și ani de zile și le-au fost luate toate medaliile cucerite la competițiile mari. Da, probele se țin 10 ani fiindcă medicina evoluează și se descoperă metode noi, mai sensibile, prin care se pot descoperi substanțele dopante. Așa au fost descalificați (și au pierdut medaliile) o mulțime de haletrofili, nu doar din România. Nu e nicio răzbunare, e corectitudine în fața unor hoți. Nu contează cînd ești prins că ai fost dopat, contează că ai fost dopat !

radu876
radu876  •  04 Martie 2020, 21:37

uite ca pe unii nici dupa 30 si ceva de ani nu i-a prins

Vezi toate comentariile (5)
Comentează