SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Explicațiile specialistului ANAD » De ce Gabriel Sîncrăian a fost depistat pozitiv după OPT ANI: „De asta păstrăm probele!”

Articol de GSP - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 17:50

Gabriel Sîncrăian, 31 de ani, a fost depistat din nou pozitiv în urma unui control antidoping, fiind deja suspendat opt ani după ce a fost descalificat la JO de la Rio, din 2016. Halterofilul a fost prins dopat la Jocurile Olimpice de la Londra, competiție care s-a desfășurat în urmă cu OPT ani.

Consilier la Agenția Națională Anti Doping (ANAD), medicul Alexandru Butoi a explicat de ce WADA a decis să se păstreze pentru 8 ani probele prelevate de la sportivi în timpul marilor competiții și să le verifice din nou.

 „În urmă cu 8, sau chiar 4 ani, aparatura de depistare și determinare a cantităților de substanțe dopante nu era atât de performantă, de fină, ca acum. Atunci puteai avea și rezultate contradictorii, mai ales că unele dintre substanțe sunt produse chiar de propriul nostru organism. Dar tehnologia avansează continuu și acum există posibilitatea de a depista cu și mai multă acuratețe aceste lucruri. 

Sîncrăian fusese depistat cu același steroid, stanozolol, încă din 2013, dar poate atunci a luat mai mult, iar în 2012, la Olimpiada de la Londra, a folosit mai puțin, iar aparatura de atunci nu a înregistrat nimic anormal. Acesta este motivul pentru care, chiar și la 8 ani distanță, pot apărea cu totul alte rezultate. Datorită tehnologiei, aparaturii tot mai bune pe care o au laboratoarele", a explicat Alexandru Butoi.

Un nou halterofil român prins dopat! Gabriel Sîncrăian al patrulea pe listă + ce riscă România la Jocurile Olimpice

O FEDERAȚIE CU MULTE PROBLEME

Federația Română de Haltere este unul dintre forurile care a adunat cele mai multe cazuri de dopaj în ultimii ani. Nici la nivel mondial lucrurile nu stau pe roze, mai ales că multe țări sunt suspendate din cauza acestor probleme. 

După scandalul din 2000, timp de șase ani România nu a mai avut niciun halterofil prins dopat. În 2006 au fost prinși Florin Veliciu şi Ninel Miculescu. Un an mai târziu, cădea şi vedeta Valeriu Calancea, campion mondial şi european. În 2010, după doar doi ani de la încheierea pedepsei, Ninel a recidivat și a fost suspendat definitiv. Din 2010 încoace, FRH a avut cel puțin un sportiv prins dopat în fiecare an, mai puțin 2019.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează