SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

Un nou halterofil român prins dopat! Gabriel Sîncrăian al patrulea pe listă + ce riscă România la Jocurile Olimpice

Articol de GSP - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 14:56

Gabriel Sîncrăian (31 de ani) este al patrulea halterofil român depistat pozitiv după Jocurile Olimpice de la Londra 2012. El avea deja o suspendare de 8 ani după ce a fost descalificat la JO de la Rio, din 2016.  Acesta a luat o medalie de bronz în Brazilia, dar i-a fost retras.

Gabriel Sîncrăian este cel mai nou nume de pe lista sportivilor români depistați pozitiv la JO 2012. Toți cei 4 halterofili români care au participat la Olimpiada de la Londra, în 2012, au fost depistați pozitiv la retestări. 

Astfel, Florin Croitoru, Răzvan Martin, Roxana Cocoș și Gabriel Sîncrăian sunt cei 4 sportivi români au prezentat urme de stanozolol în mostrele de urină trimise la retestare. Forul internațional reanalizează probele, deoarece tehnologiile au evoluat și s-au dezvoltat noi teste, capabile să detecteze forme mai sofisticate de dopaj. 

Sîncrăian a mai fost suspendat și în 2013, pentru doi ani, pentru că i-a fost găsit stanozolol în sânge, în afara competițiilor. 

  • Stanozolol este un steroid sintetic, derivat din testosteron, care în 2010 a fost restras de pe piața din SUA. Acesta ajută la creșterea performanțelor sportive. În SUA a fost folosit și pentru caii de curse.

Conform deciziei Federației internaționale de Haltere, prin „Decizia de la Tibilisi”, din 2017, orice țară cu trei sau mai mulți sportivi depistați pozitiv la retestările pentru 2008 și 2012 va trebui să ispășească o suspendare de un an. În afară de România, alte 9 țări au ispășit această pedeapsă în 2017 și 2018.  

5.000de teste doping au fost efectuate pe parcursul Jocurilor Olimpice de la Londra

Ce riscă România

Interzicerea participării la JO de la Tokyo 2020 va fi pusă în aplicare doar dacă toate cele trei încălcări ale regulilor Comitetul Internațional Olimpic vor fi soluționate la timp de forul internațional. România poate face apel la această decizie la Curtea de arbitraj sportiv.  

În cazul în care i se va respinge apelul, România ar aduna 20 de încălcări ale regulamentului de la Beijing 2008 până în prezent. Astfel, conform prevederilor federației internaționale, România va putea trimite la JO din 2020 doar doi halterofili și nu opt, cât e maximumul. 

O FEDERAȚIE CU MULTE PROBLEME

Federația Română de Haltere este unul dintre forurile care a adunat cele mai multe cazuri de dopaj în ultimii ani. Nici la nivel mondial lucrurile nu stau pe roze, mai ales că multe țări sunt suspendate din cauza acestor probleme. 

După scandalul din 2000, timp de șase ani România nu a mai avut niciun halterofil prins dopat. În 2006 au fost prinși Florin Veliciu şi Ninel Miculescu. Un an mai târziu, cădea şi vedeta Valeriu Calancea, campion mondial şi european. În 2010, după doar doi ani de la încheierea pedepsei, Ninel a recidivat și a fost suspendat definitiv. Din 2010 încoace, FRH a avut cel puțin un sportiv prins dopat în fiecare an, mai puțin 2019.

Vezi și:

VIDEO Ionuț Stroe a găsit vinovații cazurilor de dopaj: „Antrenorii și sportivii care încearcă în mod evident să trișeze!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  21 Ianuarie 2020, 15:38

Astia in afara ca sunt niste drogati mai sunt si ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează