SPORTURI  »  ALTELE  »  JO DE IARNĂ

EXCLUSIV Federația Internațională de Schi, răspuns pentru GSP în cazul Caill

Federația Internațională de Schi a răspuns, azi, după ce GSP.ro a întrebat dacă oficialii din România trebuie să argumenteze refuzul unui loc suplimentar acordat pentru națiune.
Federația Internațională de Schi a răspuns, azi, după ce GSP.ro a întrebat dacă oficialii din România trebuie să argumenteze refuzul unui loc suplimentar acordat pentru națiune.

Articol de - Publicat miercuri, 26 ianuarie 2022 21:21 / Actualizat miercuri, 26 ianuarie 2022 21:33

Federația Internațională de Schi a răspuns, azi, după ce GSP.ro a întrebat dacă oficialii din România trebuie să argumenteze refuzul unui loc suplimentar acordat pentru națiune. 

  • Ania Caill (26 de ani), schioarea clasată cel mai bine în ierarhiile mondiale, lăsată pe dinafara lotului pentru Jocurile Olimpice 2022 de la Beijing, a mai deschis o poziție pentru România la JO. Dar Comitetul Olimpic i-a refuzat participarea!

„E responsabilitatea românilor să atribuie locul sportivilor calificați” și „FIS nu cere explicații pentru locurile care nu au fost folosite”, spune federația internațională. Care este portița prin care oficialii din țară n-au trimis-o pe Ania la Beijing?

Federația Internațională de Schi, răspuns pentru GSP în cazul Caill

„FIS oferă locurile fiecărei națiuni și apoi e responsabilitatea Comitetului Național Olimpic sau organului de conducere al acelui sport pentru a atribui acele locuri pentru atleții calificați.

FIS nu cere explicații pentru locurile care nu sunt folosite. Vă sugerăm să întrebați oficialii români de ce acel loc a fost înapoiat, deoarece s-ar fi putut întâmpla din mai multe motive”, a sunat răspunsul FIS.

Concret, federația internațională susține că nu le cere federațiilor - sau comitetelor olimpice - explicații pentru refuzul unui loc.

În același timp, însă, în răspuns, se introduce sintagma „atleți calificați”.

Sursele GSP explică faptul că, în ciuda faptului că Ania Caill a fost calificată - a deschis un loc prin poziția 197 ocupată în clasamentul mondial - criteriul inițial de calificare arată că orice sportiv e considerat calificat în baza locului pe națiune, cel inițial.

„Practic, România s-a folosit de regulă precum o țară de mâna a treia în schi, trimițând doar un sportiv calificat din oficiu prin locul țării și a refuzat celălalt loc”, explică aceștia.

Gaspar a vorbit. Și e contrazis

Într-o declarație publicată pe ziare.com, secretarul general al FRSB, Puiu Gaspar, a menționată că „Nu (n.r. - Ania) a adus ea un loc în plus, este un adevăr fals pe care îl aruncă în media şi pe Facebook şi cred că supărarea este alta”, însă este contrazisă de antrenorul Ioan Achiriloaie.

„Ce spune secretarul general Puiu Gaspar este grav. Locul suplimentar oferit României a fost datorită clasamentul Aniei în Olympic quota allocation list. Dacă Secretarul general zice contrariul înseamnă că sau este în necunoștință de cauză sau nu prezintă, din nou ca de obicei, adevărul publicului”, spune Achiriloaie.

El susține că dovada clară e reprezentată de site-ul FIS, unde, în dreptul locului României, apare poziția 197, cea ocupată de Ania în ierarhia globală.

Citește și alte știri din sportul românesc: 

Derby-ul „Ligii Florilor”, Rapid - SCM Rm. Vâlcea, amânat din cauza unui focar de Covid-19

VIDEO Simona Halep are o favorită la Australian Open. „E jucătoarea mea preferată! Îți dă senzația că tenisul e atât de ușor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
176901212832165
Dan Petnaise  •  27 Ianuarie 2022, 17:39

Șefii federației nu cunosc nici măcar deviza Jocurilor Olimpice: " Important e să participi".

dragdim
dragdim  •  27 Ianuarie 2022, 15:08

FRSB=FCSB? Să refuzi participarea unui sportiv la olimpiada e cel puțin josnic.Eva Tofalvi la locul 11 la biatlon in 2010 la Vancouver și o medalie de bronz la bob in 19departe.

cirus11
cirus11  •  27 Ianuarie 2022, 12:03
Postat de sibelius pe 26 Ianuarie 2022, 22:43

Conform articolului NU e niciunul calificat. Federatia a primit doua locuri si a refuzat unul. De ce sa mai cheltui niste bani aiurea?

Pe logica asta se poate retrage toata delegatia de la Olimpiada de iarna pentru ca oricum nu spera nici macar la un top 10.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează