SPORTURI  »  ALTELE  »  NATAȚIE

Federația Internațională de Natație interzice bărbații transsexuali să concureze în competițiile feminine

Cazul Lia Thomas a fost foarte controversat
Cazul Lia Thomas a fost foarte controversat

Articol de GSP - Publicat luni, 20 iunie 2022 08:25 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 15:39

FINA, Federația Internațională de Natație, a votat ca sportivii transsexuali să nu poată concura în competițiile de elită feminine în cazul în care au trecut prin anumite etape ale procesului de pubertate masculină.

Întrunită într-un congres general extraordinar la Budapesta, unde au loc Campionatele Mondiale de natație, FINA a votat majoritar pentru o nouă politică privind sportivii transsexuali.

Aceștia nu vor putea lua parte la competițiile feminine de elită în cazul în care au trecut prin anumite părți ale procesului de pubertate masculină.

Federația Internațională de Natație, decizie majoră în cazul sportivilor transsexuali

Vor fi în continuare eligibili să participe în categoria feminină DACĂ „nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2* (care marchează începutul dezvoltării fizice) sau (dacă fac trecerea, n.r.) înainte de vârsta de 12 ani”, potrivit unui document citat de BBC.

* în mod uzual, stadiul 3 începe în jurul vârstei de 13 ani. 

Eligibili vor fi și sportivii care au insensibilitate androgenică completă și nu au putut trece astfel prin pubertatea masculină.

Husain Al-Musallam, președintele FINA, a afirmat că organizația încearcă astfel să „protejeze dreptul sportivilor de a concura, dar și corectitudinea competițiilor”.

Pe deasupra, FINA va încerca să înființeze o categorie competițională „deschisă”, pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere.

„Crearea unei categorii deschise înseamnă că toată lumea va avea oportunitatea de a concura la un nivel de elită. Vreau ca toți sportivii să se simtă incluși și să poată veni cu idei în desfășurarea procesului”, afirmă Al-Musallam.

71% dintre membriau votat pentru rezoluția adoptată de FINA

Cazul Lia Thomas

Decizia FINA o afectează direct pe Lia Thomas, sportiv transsexual care-și anunțase intenția de concura pentru un loc la Jocurile Olimpice. 

Lia Thomas a fost în centrul unui scandal de amploare în martie, după ce a câștigat proba de 500 de metri înot feminin în SUA.

Lia Thomas s-a născut drept Will Thomas și a concurat în trecut în probele de înot masculin. Ca atare, mai multe grupări ce luptă pentru drepturile femeilor au acuzat că sportivul transgender a avut un avantaj biologic clar în fața femeilor contra cărora a concurat.

Pe de altă parte, au existat și foarte multe voci care au susținut-o pe Lia. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
leu.mr
leu.mr  •  20 Iunie 2022, 14:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

motorfoka
motorfoka  •  20 Iunie 2022, 10:42

'... a concurat în trecut în probeleme de înot masculin' Nomen est omen. Ar dori sa elimine aceste probleme de inot, concurand la feminin.

catalynn
catalynn  •  20 Iunie 2022, 10:01

Foarte bine, lumea începe sa scuipe pe ideologia woke! Proba “deschisă” va prezenta mai puțin interes decât dublul mixt la tenis sau cele “special Olympics”.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează