SPORTURI  »  ALTELE  »  PROTEST

Proteste după ce Lia Thomas, un trangender, a spulberat probele de înot feminin: „Probabil că femeile nu sunt considerate oameni pe de-a întregul”

Articol de GSP - Publicat sambata, 19 martie 2022 11:06 / Actualizat sambata, 19 martie 2022 11:36

Lia Thomas, de la Universitatea din Pennsylvania, este subiectul unor proteste de amploare în Statele Unite ale Americii după ce a câștigat proba de 500 de metri înot feminin. 

Mai multe grupări ce luptă pentru drepturile femeilor au acuzat că sportivul transgender are un avantaj biologic clar în fața femeilor contra cărora concurează. În vârstă de 23 de ani, Lia Thomas s-a născut drept Will Thomas, un sportiv care a concurat în trecut și în probele de înot masculin. 

„Există un bărbat, pe numele său Will Thomas, care și-a schimbat numele în Lia Thomas”

„Există un bărbat, pe numele său Will Thomas, care și-a schimbat numele în Lia Thomas, care concureză în înotul feminin. Probabil că femeile nu sunt considerate oameni pe de-a întregul. Altfel, nu înțeleg de ce am lăsa un bărbat să concureze în înotul feminin”,a explicat Kellie-Jay Keen, directorul unei organizații ce promovează drepturile femeilor, conform Marca

Lia Thomas a urcat pe podiumul de la concursul de 500 de metri, dar reacția publicului a fost de protest. S-au auzit huiduieli, dar și aplauze sporadice. În schimb, sportivele care au venit pe locul 2 și 3 au fost întâmpinate cu urale. 

„Avem de-a face cu un bărbat care fură locul femeilor. Femeia de pe locul 2 de azi este adevăratul câștigător al probei”, a completat o activistă. Lia Thomas a participat la proba de 200 de metri, unde a venit pe locul 5, deși a avut al doilea timp de calificări. Spune că „încerc să ignor protestele și să mă concentrez strict pe înot”. 

Ce spune regulamentele despre Lia Thomas 

Conform regulamentelor, Lia Thomas poate participa la întrecerile feminine după un singur an de tratament hormonal. NCCA spune că „orice avantaj și forță în plus dispare după un an de tratament cu estrogen sau tratamente care suprimă testosteronul”. 

Dar Cynthia Millen, oficial al Federației de Natație de 3 decenii, contrazice aceste teorii.

Bărbații vor avea mereu o capacitate pulmonară mai mare, inimi mai mari, o circulație a sângelui mai bună, un schelet mai puternic și mai puțină grăsime. Lia Thomas e creația lui Dumnezeu, ca noi toți. Dar rămâne un bărbat care concurează împotriva unei femei. Nu contează câte tratamente face, mereu va fi biologic bărbat și va avea acest avantaj.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
orlick
orlick  •  19 Martie 2022, 14:51

Cazul ăsta demonstrează cât de absurzi sunt atât cei care susțin teoria transgender cât și cei care declară că femeile sunt egale cu bărbații în toate domeniile.

cirus11
cirus11  •  19 Martie 2022, 14:02

Are capacitate pulmonara mai mare?? Vai. Dar cand unii sunt mai scunzi genetic?? Nu au un dezavantaj?? pe aia de ce nu-i plange?? Asa pot da nu stiu cate exemple... de cand pana cand e sportul ceva corect pt toata lumea?

robotzel
robotzel  •  19 Martie 2022, 13:01

dar de ce exista probe separate? eu cred ca fiind egale cu barbatii, femeile trebuie sa concureze in aceleasi conditii cu acestia. nu inteleg de ce dicriminarea asta. suntem sau nu suntem egali? eu as defiinta aceste discriminari nu numai in sport. femeile sa faca FIX acelasi lucru precum barbatii la orice job daca vor sa fie la egalitate. altfel este doar praf in ochi iar egalitatea este doar o ineptie. de mult spun asta si nu inteleg de ce atata inversunare in a recunoate ca fizic nu pot fi egale si drept urmare atunci cand vorbim de sporturi fizice sau munci fizice nu pot fi recompensate egal indiferent ce vor ele. poate doar Serena sa aiba vreo sansa cu un barbat.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează