SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE DE NATAŢIE

FOTO// 10 probe, 10 medalii de aur » China a dominat autoritar concursul de sărituri în apă de la Mondiale

Articol de GSP - Publicat luni, 25 iulie 2011 00:00 / Actualizat luni, 25 iulie 2011 12:55

Cunoscuţi pentru rezultatele extraordinare obţinute la concursurile de sărituri în apă, sportivii chinezi au oferit un adevărat spectacol în finalele din cadrul Campionatului Mondial care se desfăşoară în această perioadă la Shanghai.

Aflaţi  în lupta pentru podium în cele 10 probe, chinezii au reuşit performanţa de a cuceri toate cele zece titluri mondiale la care se mai adaugă alte patru distincţii de argint. Astfel, China a stabilit un nou record şi a devenit prima ţară din lume, după SUA care la Mondialele din 1994 a reuşit să cîştige cele patru medalii de aur puse în joc, ai cărei sportivi s-au impus în toate finalele la care au participat.

Dacă la ediţia Jocurilor Olimpice din 2008 şi la Campionatele Mondiale din 2009, supremaţia chinezilor a fost întreruptă de succesele obţinute de săritorii din Rusia, Mexic, Australia şi Marea Britanie, în acest an reprezentanţii ţării gazde nu au lăsat nici o şansă adversarilor şi au cîştigat finalele într-o manieră categorică.

Dominaţia chineză a fost cu atît mai clară, cu cît ţara care a urcat pe locul doi în clasamentul general pe medalii a fost Rusia care a obţinut doar trei distincţii, 2 de argint şi una de bronz.

Antrenament, hrană şi somn

Wu Minxia şi He Zi, medaliatele cu aur în proba de trambulină 3 m sincron, au vorbit despre programul de antrenament care le-a adus în vîrful ierarhiei mondiale, dar şi despre planurile pe care le au pentru Jocurile Olimpice de la Londra unde speră să repete performanţa de la Shanghai.

Nu avem decît o jumătate de zi liberă pe săptămînă. De obicei o petrecem la apartamentul în care locuim pe durata pregătirilor. Nu facem nimic special: dormim, ne uităm la televizor sau ascultăm muzică”, a declarat Wu Minxia, dublu medaliată cu aur olimpic.

Deşi nu au decît cîteva zile libere pe an, timp pe care şi-l petrec alături de familii, cele două chinezoaice nu simt lipsa celor dragi şi spun că s-au obişnuit cu sistemul ”militar” în care trăiesc. Nu ies în oraş decît foarte rar, iar apartamenele în care locuiesc se află într-uun centru sportiv în care au şi sălile de antrenament, cantina şi cîteva magazine. Un regim strict la care sînt supuşi toţi săritorii în apă din lotul Chinei.

Toată concentrarea mi-o epuizez în timpul antrenamentelor şi la concursuri. Nu mă interesează ce se întîmplă în exteriorul complexului. Duc acest stil de viaţă de ani de zile, nu mă interesează altceva”, a spus şi He Zi.

Iar definiţia perfectă despre ce se întîmplă în mijlocul lotului naţional al Chinei a fost dată chiar de unul dintre oficiali. ”Viaţa sportivilor nu constă decît în trei aspecte: antrenament, hrană şi somn. Ei doar le alternează.

7 medalii de aur, 4 de argint şi 3 de bronz a cîştigat China la ediţia din 2009 a Campionatelor Mondiale

10 medalii de aur, 4 de argint a cîştigat China la ediţia din 2011 a Campionatelor Mondiale, fiind urmată în clasamentul general de Rusia cu 2 medalii de argint şi 1 de bronz

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează