SPORTURI  »  ALTELE  »  CULTURISM

VIDEO&FOTO Cine e Gui Yuna, culturista cu un singur picior care a cucerit inimile chinezilor: „M-au numit pisică cu trei picioare”

Foto: Rfi.fr +5   FOTO
Foto: Rfi.fr

Articol de - Publicat sambata, 09 ianuarie 2021 18:43 / Actualizat sambata, 09 ianuarie 2021 19:10

Gui Yuna, în vârstă de 35 de ani, are o poveste de viață impresionantă. În prezent e culturistă premiată și fostă paralimpică, însă viața ei a fost marcată de mai multe întâmplări nefericite.

Yuna și-a pierdut piciorul la vârsta de șapte ani, în urma unui accident rutier. Viața ei s-a schimbat definitiv, la școală fiind victima bullyingului. Ea a povestit că deseori colegii ei îi aruncau cârjele pentru a o vedea cum cade.

„Nu îmi amintesc aproape nimic din ziua accidentului, însă țin minte cum colegii mă chinuiau când eram la școală: îmi aruncau cârja sau îmi trăgeau scaunul atunci când mă așezam ca să mă vadă cum cad. M-au numit o pisică stricată sau pisică cu trei picioare. De cele mai multe ori era vorba de un limbaj abuziv, dar uneori și de abuz fizic. Prima dată când am căzut am plâns, dar apoi m-am obișnuit și m-am gândit: pot să mă hărțuiască oricum vor, eu voi fi bine pentru că am o inimă curajoasă”, povestește Gui Yuna.

Guy Yuna: de la umilință la performanță în sporturile paralimpice

Pentru a trece peste handicapul ei, tânăra din China s-a concentrat pe sport: din 2001 a concurat în sporturile paralimpice, iar în 2004 a fost prezentă la Jocurile Paralimpice de la Atena la proba de sărituri în lungime. A terminat pe locul 7.

Ulterior a mai practicat săriturile în înălțime și tir cu arcul, fiind prezentă și în ștafeta torței la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Beijing, în 2008.

+1 FOTO

În 2017 s-a retras din competiții, însă s-a confruntat cu o nouă problemă: discriminarea. Oricât încerca să își găsească un loc de muncă, a fost respinsă de aproape 20 de companii, unele considerând că nu se potrivește cu imaginea lor despre angajați.

Culturismul, noua pasiune

Și-a găsit împlinirea în culturism. Primul ei trofeu major a fost cucerit în octombrie, însă ceea ce a impresionat au fost imaginile cu ea purtând un pantof cu un toc înalt, îmbrăcată în bikini și sprijinindu-se de o cârjă pe podium.

„Am câștigat primul loc nu datorită profesionalismului sau a mușchilor, ci datorită încrederii și curajului meu de a sta pe scenă și de arăta tuturor de ce pot fi capabilă”, declarat Yuna atunci.

Povestea ei s-a viralizat rapid în China, devenind foarte apreciată în țara ei natală, dar și în alte părți ale lumii. 

Citește și alte știri:

GALERIE FOTO + VIDEO Alina de la Exatlon România e multiplă campioană la culturism

VIDEO Moment remarcabil! Mihai Neșu mănâncă singur, la 10 ani de la teribilul accident

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
305457553261788
Leo Dinu  •  11 Ianuarie 2021, 19:13
Postat de tricisport pe 11 Ianuarie 2021, 05:27

Are picior frumos! Nu, stângul!

Esti la nivelul fostilor ei colegi prescolari, cei care-i aruncau carja sau ii fereau scaunul...

tricisport
tricisport  •  11 Ianuarie 2021, 05:27

Are picior frumos! Nu, stângul!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează