SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE ŞAH

FOTO&VIDEO Magnus Carlsen este noul campion mondial de şah » Cine este norvegianul comparat cu Garry Kasparov

Magnus Carlsen (foto: reuters) +3   FOTO
Magnus Carlsen (foto: reuters)

Articol de - Publicat sambata, 23 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 noiembrie 2013 14:52

Norvegianul Magnus Carlsen este noul campion mondial de şah, după ce l-a învins în finală pe indianul Vishy Anand, fostul campion mondial, cu scorul de 6.5 la 3.5. În vîrstă de 22 de ani, Carlsen a ratat cu puţin recordul de cel mai tînăr jucător care ia titlul mondial, record ce îi aparţine în continuare rusului Garry Kasparov (1985), dar a reuşit să obţină cel mai mare rating ELO, 2872, din istoria sportului.

Magnus Carlsen a plecat acasă cu puţin peste un milion de euro, în timp ce Vishy Anand a bifat aproximativ 650.000 de euro. A fost un meci în care Vishy Anand, campion mondial din 2007 pînă atunci, a făcut multe greşeli şi în care Carlsen şi-a păstrat sîngele rece şi a controlat perfect ostilităţile. Atent în deschideri şi foarte agresiv, Magnus Carlsen s-a asigurat că închide meciul fără ca ultimele două partide să mai fie disputate. Cu această victorie, Carlsen a bifat 2872 de puncte ELO, întrecînd recordul deţinut de Kasparov, 2851, în 1999.

[Meciul dintre Magnus Carlsen şi Vishy Anand poate fi urmărit aici VIDEO]

Mare maestru la 13 ani
Considerat unul dintre cei mai talentaţi şahişti ai tuturor timpurilor, Magnus Carlsen a învăţat sportul de cînd era foarte tînăr, după ce şi-a urmărit jucînd una dintre cele două surori. BBC scrie că a început să cîştige turnee încă de la vîrsta de 10 ani, iar cînd a împlinit 13 ani a devenit mare maestru, cea mai înalta distincţie din şah. A fost anul în care Carlsen l-a învins pe marele campion Anatoly Karpov.

Cu multă carismă, impecabil în ceea ce priveşte forma fizică şi ţinuta vestimentară, norvegianul este văzut drept unul dintre jucătorii care pot reînvia interesul publicului din Vest spre un sport ce atrăgea mulţimi în anii '80 şi '90. "Sper din toată inima ca finala să fi avut efecte pozitive asupra fanilor, atît din Norvegia, cît şi din toată lumea", a declarat Magnus Carlsen la finalul meciului contra lui Anand.

În India, în jur de 100 de milioane de oameni au urmărit finala live la TV, în fiecare zi, în timp ce norvegienii s-au strîns şi ei în faţa micului ecran pentru a-l aplauda pe primul campion mondial din Vest, după americanul Bobby Fischer (1975). Premierul Erna Solberg a intrat pe Skype imediat după victoria lui Carlsen şi l-a felicitat pe jucător.

"E Harry Potter al şahului" vs "Noul Mozart"
Kasparov, văzut de specialişti drept cel mai mare jucător de şah din toate timpurile, are o simpatie pentru tînărul Carlsen, pe care l-a supranumit "Harry Potter" şi pe care l-a antrenat în 2009. Alţii au spus despre norvegian că evoluţia sa poate fi comparată cu Mozart. În 2013, revista Time l-a clasat pe norvegianul născut în Tonsberg în top 100 cei mai influenţi oameni din lume, iar revista Cosmopolitan, ediţia din Marea Britanie, l-a numit unul dintre cei mai sexy bărbaţi de pe glob.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (32)
panion44
panion44  •  26 Noiembrie 2013, 14:28
Postat de radu.de.la.faru pe 24 Noiembrie 2013, 11:39

am specificat ca stiu cateva DESCHIDERI !, dar nu neaparat trebuie sa le faci la fel tot timpul, te ghidezi dupa ele normal :)), asa daca joci aiurea, dupa cinci sase mutari iti da MAT imediat :))) daca nu cunosti o DESCHIDERE macar , si trebuie sa ai inspiratie in timpul jocului, oricum intr-o partida trebuie capturati cati mai multi pioni ca sa castigi partida, poate sunt si alte metode nustiu , eu dupa asta ma ghidez tot timpul ...

din pacate nu te pricepi la sah...cauta o carte de incepatori si dupa aia sa-ti dai cu parerea...

panion44
panion44  •  26 Noiembrie 2013, 14:24
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

pacat ca asi vrut sa te dai destept dar si tu esti la fel ca cel despre care ai scris...exemplul tau e gresit

whitecollar
whitecollar  •  24 Noiembrie 2013, 22:26
Postat de radu.de.la.faru pe 24 Noiembrie 2013, 11:39

am specificat ca stiu cateva DESCHIDERI !, dar nu neaparat trebuie sa le faci la fel tot timpul, te ghidezi dupa ele normal :)), asa daca joci aiurea, dupa cinci sase mutari iti da MAT imediat :))) daca nu cunosti o DESCHIDERE macar , si trebuie sa ai inspiratie in timpul jocului, oricum intr-o partida trebuie capturati cati mai multi pioni ca sa castigi partida, poate sunt si alte metode nustiu , eu dupa asta ma ghidez tot timpul ...

eu nu am auzit de o asa tactica. stiu ca daca adversarul ataca in centru, tu ataci in flanc, am auzit de a incerca sa controlezi patratele inchise/deschise si asa mai departe. a memora sau cunoaste deschideri poate sa nu iti fie de folos daca intalnesti adversari care nu joaca conventional. in fine, singurul principiu dupa care ma ghidez eu in deschidere e sa ma dezvolt cat mai mult, nemutand aceasi piesa decat o singura data (depinde de joc, evident) si sa fac rocada cat mai repede.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează