SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

EXCLUSIV // VIDEO GSP, dialog deschis cu colecționarii de medalii » Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan simt doar presiunea „de a munci mai mult, mai serios și de a ne păstra aceste titluri importante”

Cozmiuc și Bejan trăgând din greu în cursa de aur mondial Foto Cristi Preda
Cozmiuc și Bejan trăgând din greu în cursa de aur mondial Foto Cristi Preda

Articol de , - Publicat luni, 28 noiembrie 2022 15:43 / Actualizat luni, 28 noiembrie 2022 17:51

Cei doi au triumfat la dublu rame atât la Europene, cât și la Mondiale în 2022, când au început să concureze împreună. „Încă din primele antrenamente pe care le-am avut cu Marius i-am simțit experiența”, spune mezinul bărcii, iar celălalt apreciază la colegul său „faptul că a fost foarte ascultător și receptiv”

Unul e mai înalt, are aproape doi metri, e îmbrăcat în negru și gri. E frig afară, iar el coboară primul panta scurtă care duce la ponton și imediat inspectează locul: bărcile aflate pe platformă, strâns legate cu frânghii groase, ceața care blurează totul în jur până departe, liniștea spartă de lucrările la o construcție din apropiere. Este Marius Cozmiuc, 30 de ani, cel care are mai multă experiență, medalii olimpice și mondiale așezate în palmares dinainte de a începe sezonul 2022.

Celălalt, un pic mai scund, 1,89 metri, a împlinit 26 de ani pe 18 noiembrie. Vine la câteva minute după aceea, când locul începe să se anime, cu un hanorac ruginiu care îl face ușor identificabil. Pe lângă calmul colegului, pare mai agitat, cu mișcări mai iuți și un strop de grabă atașată tinereții. Sergiu Bejan e gata și el să înceapă o nouă zi de antrenament, una din multele care vor urma până la prima competiție.

Împreună au format în 2022 un duet imbatabil în competițiile importante, deși se află la primul an al colaborării lor. Au câștigat întâi aurul european la München, în august, apoi pe cel mondial la Racice, o lună mai târziu. După vacanță au revenit în cantonament, întâi la Snagov, acum sunt în Italia, la Piediluco, și au drept țintă să reproducă în 2024, la Jocurile Olimpice, parcursul perfect din acest an.

- Marius, Sergiu, întâi felicitări pentru ce ați reușit în 2022, dar haideți să mergem un pic în timp și să revenim la momentul zero al colaborării voastre! Când s-a întâmplat și cum a fost prima voastră interacțiune în calitate de colegi de barcă?
Sergiu Bejan: La începutul anului, fiind după Jocurile Olimpice, au loc selecții prin care noi ajungem să ne ocupăm locurile în barcă. În urma acestor selecții și din cauza faptului că Ciprian Tudosă a avut o accidentare, eu am ajuns alături de Marius, iar de atunci, această echipă a mers de la antrenament la antrenament din ce în ce mai bine.

GSP, dialog deschis cu colecționarii de medalii » Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan simt doar presiunea „de a munci mai mult, mai serios și de a ne păstra aceste titluri importante”
Cei doi campioni în cantonamentul de la Snagov Foto Dumitru Angelescu

- Ați simțit de la început că aveți o coordonare, o coeziune sau a fost ceva care a venit un pic mai în timp?
Marius Cozmiuc: Da, am simțit de la primele antrenamente că este o coordonare și asta mie, cel puțin, mi-a dat, așa, o liniște, o încredere. Apoi, de la antrenament la antrenament, după cum a zis și Sergiu, a fost din ce în ce mai bine și ne-am unit mult mai bine.

Cozmiuc și Bejan, mai siguri după Europene

- Și când ați început să simțiți că sunteți pregătiți pentru niște rezultate importante?
Marius Cozmiuc (zâmbește): Tocmai după ce am reușit să câștigăm la Campionatele Europene. Atunci a fost și ca o confirmare pentru noi că suntem pe drumul cel bun, fiindcă la primul concurs al nostru, la o Cupă Mondială, la Lucerna, nu am reușit să prindem finala A, am câștigat finala B. Acel rezultat nu a fost dezamăgitor pentru noi, eram la început, dar ne-a motivat și încurajat să ne antrenăm mult mai serios în continuare. Și la următorul campionat, cel european, am reușit să câștigăm și de acolo am luat acest lucru, încrederea în noi. Iar apoi, pentru Campionatele Mondiale, am fost mult mai încrezători.

- Cum vă pregătiți înaintea unei curse? Aveți un ritual, o ordine anume în care faceți lucrurile?
Sergiu Bejan: Noi, în general, facem la competiții ceea ce am antrenat acasă. Nu mergem acolo să inventăm anumite lucruri. Suntem focusați, încercăm să ne stăpânim emoțiile și cu multă încredere pentru că ne-am făcut antrenamentele așa cum trebuie acasă. Mergem acolo încrezători, plecăm hotărâți și cel mai bun să câștige! Ritualul, dacă pot să-i zic așa, vine din vorbele pe care ni le-a spus Antonio Colamonici, antrenorul lotului, că noi mergem acolo să ne distrăm, nu să ne luptăm. Mergem și dăm tot ce-i mai bun din noi, dar în același timp să ne simțim și bine.

GSP, dialog deschis cu colecționarii de medalii » Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan simt doar presiunea „de a munci mai mult, mai serios și de a ne păstra aceste titluri importante”
Înainte de una dintre cursele de la Racice, la Campionatele Mondiale Foto Cristi Preda

Sergiu Bejan: „A avut răbdare cu mine"

- Sunt niște ani, patru, diferență între voi. Sergiu, poți să spui ce ai învățat de la Marius în această perioadă de colaborare?
Sergiu Bejan: Încă din primele antrenamente pe care le-am avut cu Marius i-am simțit experiența, fiindcă într-adevăr se vede, se văd anii din spate în această probă și maturitatea lui cu care a tratat fiecare antrenament. Eu, fiind mai mic, venind dintr-o barcă de opt plus unu, destul de diferită în comparație cu cea de dublu rame, aveam o altă lovitură. El a avut răbdare cu mine, mă corecta în așa fel încât nici să nu o iau personal, să nu mă supăr, și știam că totul este pentru noi și pentru echipă, pentru a face totul să meargă cât mai bine.

2 medaliila seniori are Sergiu Bejan, ambele de aur cucerite în 2022 la Campionatele Europene și Mondiale

- Pe tine, Marius, ce te-a impresionat cel mai mult la mai tânărul tău coleg în această perioadă?
Marius Cozmiuc: În tot acest timp am apreciat faptul că a fost foarte ascultător și receptiv, a ascultat de indicațiile mele, a fost deschis și asta ne-a ajutat mult pe noi ca echipă să reușim, să ne unim și să înaintăm cu o viteză cât mai ridicată.

- A fost un an în care v-ați și familiarizat cu adversarii din această probă, ați reușit rezultate importante. Cum vă raportați acum la ei, mai ales după ce în finalele câștigate ați dominat?
Sergiu Bejan: Cu siguranță, nu putem să ne culcăm pe o ureche fiindcă am câștigat și Campionatul European, și Campionatul Mondial. În comparație cu Campionatul European, la Mondiale a venit mai tare echipa Spaniei. Ne gândeam că vor fi mai aproape de noi cei din Marea Britanie ținând cont că în semifinală ne-au bătut. Chiar dacă a fost o distanță scurtă, și-au câștigat seria și noi ne-am plasat pe locul 2. Noi continuăm să ne antrenăm, hotărâți, nu subestimăm niciun adversar și vom vedea anul viitor. Pentru că așa cum am apărut eu în echipă cu Marius, se pot face schimbări și la ceilalți și de aceea nu putem să subestimăm sau să excludem pe nimeni.

Oboseala dulce de la Racice

- Cele două titluri, cel mondial și cel european, vă recomandă însă drept favoriți. Este o presiune suplimentară, dar este una pozitivă, care vă ambiționează?
Marius Cozmiuc: ... de a munci mai mult, mai serios și de a ne păstra aceste titluri importante. Vreau să mai precizez și că la Campionatul Mondial noi am tras în barca de dublu rame și în barca de opt plus unu. Am dublat, au fost curse în plus, cu efort în plus, și totuși a fost bine. Rezultatul din barca de dublu a fost cel bun. S-a simțit, într-adevăr, oboseala la barca de opt pentru că a fost a șasea cursă, în timp ce ceilalți adversari ai noștri au avut 3 sau 4 curse mai puțin.

- Unde vă țineți medaliile? Aveți un loc special?
Marius Cozmiuc: Da. Eu cu soția mea Ionela, de când ne-am cumpărat casa, toate medaliile le-am adunat la casa noastră. Până atunci, fiecare le-a ținut la casa părinților și vrem să le lăsăm și acolo câteva, să aibă și ei cu ce se bucura și mândri în continuare.
Sergiu Bejan: Momentan, medaliile mele sunt acasă la părinți, să-și poată umple sufletul de fericire de fiecare dată când le privesc.

GSP, dialog deschis cu colecționarii de medalii » Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan simt doar presiunea „de a munci mai mult, mai serios și de a ne păstra aceste titluri importante”
Marius Cozmiuc (stânga) și Sergiu Bejan în timpul intonării imnului la CM de la Racice Foto Cristi Preda

A cântărit întoarcerea

- V-a prins bine vacanța? Ați reușit să vă detașați un pic, să vă reîncărcați?
Sergiu Bejan: La mine a fost mai puțină odihnă, ținând cont că sunt pasionat de fotografie. Am luat la pas Munții Bucovinei și cumva prin asta m-am și reîncărcat, însă în același timp m-am deconectat și am schimbat puțin peisajul.
Marius Cozmiuc: Am călătorit când am putut, ne-am întâlnit cu familia, cu prietenii. Am petrecut timp împreună și asta m-a făcut să mă detașez, așa, de canotaj. Asta mi-am și dorit: atât timp cât sunt liber, să fiu deconectat de canotaj, iar după ce mă întorc în cantonament să fiu cum trebuie.

- Și cum a fost întoarcerea? Acum sunt deja câteva săptămâni adunate.
Marius Cozmiuc: Eu am stat acasă, m-am gândit, m-am adunat și mi-am adunat toate energiile. Am venit încrezător pentru Paris pentru că doresc ca acolo să obțin cea mai strălucitoare medalie fiindcă asta îmi lipsește. Am un loc doi la Jocurile Olimpice, dar vreau și aurul, acesta este visul meu!
Sergiu Bejan: Eu mă bucur că Marius a luat decizia de a continua până la Paris și asta mi-a dat un plus de încredere. Ca la fiecare început, ne-am întors odihniți, cu bateriile încărcate și hotărâți pentru a începe un nou sezon.

- Dacă ar fi să alegeți un moment favorit de anul acesta, care ar fi pentru fiecare dintre voi?
Sergiu Bejan: Finala de la Mondiale, cu siguranță.
Marius Cozmiuc: Și eu. Chiar în timpul cursei, în ultimul 500 de metri, când am privit cu coada ochiului în stânga și am văzut că suntem cioc la cioc cu echipajul Spaniei, știam că noi suntem mai puternici decât ei și o să câștigăm acea cursă. În acel moment parcă m-am relaxat, așa, puțin, dar pe de altă parte am dat tot ce am putut ca să fiu sigur că vom câștiga.

4 medaliimondiale are România în proba de dublu rame, dintre care prima de aur a fost cucerită anul acesta, de Cozmiuc și Bejan; celelalte sunt de argint, în 1974, 1987 și 2018

Citește și alte știri din sporturi

Trei etape pe tușă pentru arbitri >> Memoriul constănțenilor după derby-ul cu Dinamo a avut efect

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  28 Noiembrie 2022, 21:26

...un articol perfect ...scris de reporteri adevarati ...Puritatea acestui articol se castiga numai prin munca ...Munca in canotaj inseamna durere si istorie ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează