SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Început cu bronz » Campionatele Mondiale de scrimă au deschis o perioadă fierbinte pentru sportul românesc

Tiberiu Dolniceanu a fost oprit din drumul spre aur de Nicolai Kovalev, care l-a învins cu 15-9
Tiberiu Dolniceanu a fost oprit din drumul spre aur de Nicolai Kovalev, care l-a învins cu 15-9

Articol de - Publicat luni, 21 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 20 iulie 2014 23:03

Tiberiu Dolniceanu a urcat vineri pe treapta a treia a podiumului la Kazan, aducînd prima medalie mondială pentru România în 2014. Ultimul titlu mondial într-o probă olimpică a fost adus de echipa de spadă în 2011.

Sportul românesc e în căutare de titluri mondiale. În 2013 nici un sportiv tricolor nu a reuşit să aducă o medalie din metalul cel mai preţios. Cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, speranţele s-au adunat din nou. Primii care au intrat în focurile concursului au fost scrimerii. După trei zile de întreceri individuale, pentru români străluceşte bronzul lui Tiberiu Dolniceanu.

Sabrerul român şi-a confirmat locul al treilea obţinut în 2013 la Budapesta. Însă nu a fost aur. La arma sa, ultima reuşită individuală românească de aur îi aparţine lui Mihai Covaliu, acum antrenor şi preşedintele federaţiei, care în 2005 urca pe prima treaptă a podiumului în Leipzig.

Tot de scrimă se leagă şi ultimul titlu mondial cucerit de sportivii români într-o probă olimpică. Se întîmpla în 2011, în Catania, cînd Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Dinu învingeau China într-o finală electrizantă.

Şi gimnatica are repere aproapiate, totuşi au trecut patru ani de cînd Ana Porgras primea cea mai mare notă în finala de la bîrnă la Rotterdam. Apoi a venit 2011 fără nici o medalie la CM de la Tokyo şi 2013, care a însemnat un bronz cucerit de Larisa Iordache la sol. În 2014, întrecerile mondiale au loc în China, iar cele două medalii de aur de la Europene le dau curaj gimnastelor din România.

Tot 2010 este reperul mondial de aur pentru alte două sporturi cu trecut glorios în România: haltere şi kaiac-canoe. Pentru celelalte însă trebuie căutat foarte departe. Dar 2014 poate fi un prilej de reabilitare.

2007 şi 2013 sînt anii din ultimii 10 în care nu s-a obţinut nici un titlu mondial în probele olimpice

627126-mondiale-2014.jpg

627127-ultimele-titluri.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
neacaisa
neacaisa  •  21 Iulie 2014, 13:40

din pacate, sansele sa obtinem macar o medalie de aur la rio vor fi f mici. uitandu-ma pe clasamentul mondial de la disciplinele astea sunt putine probe la care avem sanse la reale la medalii (cele 2 fete de la judo, probele de scrima spada fem si sabie masculin , proba de 8+1 la canotaj si gimnastica, la kaiac canoe nu am gasit niciun clasament). cred ca palmaresul de la viitoarea olimpiada va insemna un record negativ pentru ultimii zeci de ani.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează